ΠΟΕΔΗΝ: Τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία των νησιών - Κως και Σαντορίνη χωρίς παθολόγο
Κοινωνικά
24/04/2024

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για την υποστελέχωση των υγειονομικών μονάδων και του ΕΚΑΒ στα νησιά, ενόψει του Πάσχα και της έναρξης της τουριστικής σεζόν. 

Αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί στις υγειονομικές δομές και το ΕΚΑΒ των νησιών είναι τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία, τα οποία αναδεικνύουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. 

 

«Πάσχα εν όψει, ξεκινάει η τουριστική σεζόν, τα νησιά μας θα γεμίσουν κόσμο -τουρίστες και ντόπιους- και όμως η κατάσταση των υγειονομικών μονάδων και του ΕΚΑΒ στα νησιά παραμένει ιδιαιτέρως προβληματική και επισφαλής. Προκηρύξεις γίνονται, αλλά κανείς υγειονομικός δεν ενδιαφέρεται. Και όποιος αποφασίζει να πάει σε υγειονομική μονάδα νησιού να δουλέψει παραιτείται γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

«Με 1.850 ευρώ γιατρό, με 800 ευρώ νοσηλευτή και διασώστη ΕΚΑΒ δεν βρίσκεις. Το κόστος ζωής πολύ μεγαλύτερο. Ο μισθός δεν φθάνει ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Οι φορείς των νησιών δεν συμβάλλουν με κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής  αν και η υγεία είναι υπόθεση όλων», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

 
 
Remaining Time -0:00
 
 
 

Η κατάσταση στα νησιά όπως την χαρτογράφησε η ΠΟΕΔΗΝ

Νοσοκομείο Κυθήρων: Ένας παθολόγος και κανένας αναισθησιολόγος

Υπηρετούν μόνο 1 επικουρικός παθολόγος, 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος, 1 χειρουργός, 1 ακτινολόγος, τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει κανένας αναισθησιολόγος ούτε για διασωλήνωση, κανένας αγροτικός γιατρός, κανένας Γενικός γιατρός. Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι περί τους 4.000. Ταυτόχρονα δεν μπορούν εντός του νησιού να επιλέξουν προσωπικό γιατρό. Οι προκηρύξεις καταλήγουν άγονες.

Νοσοκομείο Κω: Δεν υπάρχει παθολόγος

Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος. Υπηρετεί μόνο 1 παιδίατρος, 1 καρδιολόγος. Προκηρύξεις γίνονται συνεχώς, αλλά άγονες.

Νοσοκομείο Σύρου: Δεν υπάρχει νευρολόγος, παιδοψυχίατρος εξετάζει ενήλικες

Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, ωστόσο παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών ειδικοτήτων. Υπηρετούν 3 παθολόγοι, 2 αναισθησιολόγοι και βοηθάει και 1 αναισθησιολόγος από τη ΜΑΦ, 2 καρδιολόγοι και βοηθάει και 1 από τη ΜΑΦ. Αποτέλεσμα αυτών υπολειτουργεί η ΜΑΦ. Ακόμη υπηρετούν 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 συνταξιοδοτείται, κανένας νευρολόγος, κανένας ψυχίατρος και τους ενήλικες ψυχικά ασθενείς τους εξετάζει παιδοψυχίατρος. Τεράστιες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Ανοίγει η υπεραπαραίτητη  ογκολογική υπομονάδα και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα κάλυψης με νοσηλευτικό προσωπικό. Το ίδιο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τεχνολόγους.

 

Νοσοκομείο Νάξου: Δύο γιατροί 

Υπηρετεί μόνο 1 χειρουργός, 1 αναισθησιολόγος. Ουσιαστικά δεν λειτουργεί ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος γι’ αυτό και αξονικές το νοσοκομείο κάνει 10 ημέρες το μήνα.

Κέντρο Υγείας Τήνου: Παιδίατρος σαν παθολόγος

Υπηρετούν μόνο 1 παιδίατρος, 1 μικροβιολόγος, 1 οδοντίατρος. Τα παθολογικά περιστατικά τα εξετάζει η παιδίατρος.

Κέντρο Υγείας Αμοργού με έναν γιατρό

Υπηρετούν μόνο 1 καρδιολόγος και 4 νοσηλευτές. 

Νοσοκομείο Σαντορίνης με... μηδέν παθολόγους

Δεν υφίσταται παθολογικός τομέας. Δεν υπηρετεί κανείς παθολόγος, κανείς Γενικός Ιατρός. Δεν υπηρετεί κανείς  μικροβιολόγος, κανείς ακτινολόγος, Υπηρετεί 1 παιδίατρος και 1 καρδιολόγος.

 

Νοσοκομείο Λήμνου: Αγροτικοί για τα επείγοντα

Τα επείγοντα καλύπτονται από αγροτικούς. Υπηρετούν 1 γενικός ιατρός, 1 παθολόγος, 1 μόνιμος χειρουργός και 1 χειρουργός  με μπλοκάκι, 2 αναισθησιολόγοι, 1 καρδιολόγος, 1 νεφρολόγος στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Νοσοκομείο Λέρου: Δύο γιατροί υπό παραίτηση 

Δεν υπάρχει ορθοπεδικός για τις επόμενες ημέρες αφού ο μοναδικός βρίσκεται σε άδεια. Υπηρετούν 2 χειρουργοί, 1 αναισθησιολόγος, 2 παιδίατροι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση, 2 νεφρολόγοι εκ των οποίων 1 υπό παραίτηση. Υπηρετεί επίσης 1 ακτινολόγος και τις επόμενες ημέρες λόγω άδειας θα μείνει ακάλυπτο το νοσοκομείο. 

Νοσοκομείο Κέρκυρας: Τρεις παθολόγοι 

Μεγάλα προβλήματα στην παθολογική κλινική. Υπηρετούν 2 μόνιμοι παθολόγοι και 1 με μπλοκάκι. Δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι. Μεγάλο πρόβλημα στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα. Υπηρετεί 1 μόνιμος και συνεπικουρούμενος από 3 γιατρούς ακτινολόγους με μπλοκάκι. Οι γνωματεύσεις των εξετάσεων γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Ένας παθολόγος

Υπηρετεί μόνο 1 αναισθησιολόγος, 2 ακτινολόγοι που δεν μπορούν να καλύψουν όλο το μήνα. Επίσης υπηρετεί 1 παθολόγος και καλύπτουν 2 ακόμη με μετακίνηση εκ των οποίων 1 από Κέντρο Υγείας και 1 με μπλοκάκι.

 

Νοσοκομείο Ζακύνθου: Ένας παθολόγος

Υπηρετεί μόνο 1 παθολόγος και καλύπτει ακόμη 1 με μετακίνηση από Κέντρο Υγείας. Προκηρύξεις άγονες συνεχώς. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπηρετούν 2 νεφρολόγοι και 1 φεύγει Μάιο, με το κενό  να είναι τεράστιο.

Νοσοκομείο Λευκάδας: Καλύψεις από άλλα νοσοκομεία 

Μεγάλο πρόβλημα στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετεί 1 αναισθησιολόγος, έρχεται και καλύπτει εφημερίες 1 με μπλοκάκι και αναισθησιολόγοι  με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν 2 χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι καλύπτει εφημερίες. Υπάρχουν ημέρες που είναι ακάλυπτο το νοσοκομείο στο χειρουργικό τομέα. Υπηρετούν μόνο 1 πνευμονολόγος, 1 οφθαλμίατρος, 1 ΩΡΛ. Λόγω μεταφοράς στο νέο νοσοκομείο αυξήθηκαν τμήματα και κλινικές, χωρίς αναμόρφωση  του οργανισμού του παλαιού νοσοκομείου. Παρότι δεν εμφανίζονται κενές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, μαίες και λοιπό, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις.

Κατάσταση ΕΚΑΒ νησιών

Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ, για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες - πληρώματα ασθενοφόρων) στα νησιά. Παραμένει η ίδια εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια.

Το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες ακόμη και την 24ωρη λειτουργία ενός και μόνου ασθενοφόρου (Μύκονος, Σάμος, Πάρος, Τήνος, Ανδρος, Λέρος). Το ίδιο γίνεται στα μεγαλύτερα νησιά (Χίος,  Κως, Σαντορίνη) για την λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου. Παρά ταύτα επιχειρεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια και κάποιες ημέρες του μήνα  δεύτερο.

 

«Τουλάχιστον να συνεχιστεί και εφέτος (πέρυσι ήταν για 1 μήνα-1 βάρδια την ημέρα ) η κάλυψη των νησιών με Μοτοσυκλέτες Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ. Όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας που διαθέτουν ασθενοφόρο όχημα, αντί για προσλήψεις μόνιμων ή επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων με στρατιωτικούς και το πάσης φύσεως προσωπικό των Κέντρων Υγείας. Παράνομο και επικίνδυνο για διακομοζόμενους ασθενείς και για το προσωπικό που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα. Στις αμοιβαίες μετατάξεις διασωστών που γίνονται από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ εκμεταλλεύονται κάποιοι διασώστες το σωστό αυτό  μέτρο για να μεταταχθούν από  νησί χωρίς αντικατάσταση», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Και προσθέτει:

«Προβληματισμός, λοιπόν, και λήψη μέτρων εάν θέλουμε να προστατεύσουμε το εθνικό μας προϊόν που είναι ο τουρισμός και για να αποκτήσουν ασφαλή υγειονομική  κάλυψη  που δικαιούνται οι  μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μας».