Εντυπωσίασε για άλλη μια χρονιά, το έθιμο του Φανού και του Κλήδονα από το Λύκειο Ελληνίδων Κω στην Πλ. Ελευθερίας
Κοινωνικά
23/06/2024

Στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των Θερινών Ιπποκρατείων 2024 , το Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Κω με την υποστήριξη του  τμήματος πολιτισμού του Δήμου της Κω αναβίωσε «το έθιμο του Φανού και του Κλήδονα», στην κατάμεστη πλατεία Ελευθερίας.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων Κω κ. Τέτη Φάκκου, η εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων μίλησε για τον αρχέγονο καθαρτήριο χαρακτήρα του εθίμου του Φανού, όπως επίσης και για το έθιμο του Κλήδονα .

Στην συνέχεια έγινε και ή σχετική αναπαράσταση από τα κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων. Ένα έθιμο που συνδέεται με την σημερινή ημέρα -παραμονή της εορτής του Άη Γιάννη- και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα (από τις τελετουργίες καθαρμού και μαντείας) και υλοποιείται από νέες κοπέλες.

Η αναπαράσταση των δύο εθίμων έγινε από τα κορίτσια και τα αγόρια του Λυκείου Ελληνίδων Κω γύρω από τη φωτιά και το έθιμο του κλήδονα με το «αμίλητο νερό» που μετέφεραν οι τρεις Μαρίες…

Στη συνέχεια τα παιδικά και νεανικά τμήματα του Λυκείου, χόρεψαν καταχειροκροτούμενα από τον κόσμο, παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα γύρω από τη φωτιά .

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ