Παράταση στην παράταση του lockdown: Για 16 Μαρτίου η χαλάρωση και όχι 8
Κοινωνικά
27/02/2021
 Πριν καν συμπληρώσει ένα 24ωρο η παράταση μίας εβδομάδας του lockdown, όλοι μιλούν για χαλάρωση στις 16 και όχι στις 8 Μαρτίου.
 

Το θέμα με το lockdown και τις παρατάσεις που έρχονται η μία μετά την άλλη, έχει καταντήσει σαν κακόγουστο ανέκδοτο... Πόσω μάλλον από τη στιγμή που τα κρούσματα δεν λένε να πέσουν και παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν το κλίμα που άρχισε να δημιουργείται από σήμερα, πριν καν συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την ανακοίνωση της παράτασης του για μία εβδομάδα, δημιουργεί μία όχι και τόσο ευχάριστη κατάσταση.

Γιατί; Πολύ απλά γιατί ήδη ξεκίνησαν οι δηλώσεις που δείχνουν οτι θα ανακοινωθεί και νέα παράταση...

 
 

Για παράδειγμα ο Αναπληρωτής Υπουργός ΟικονομικώνΘόδωρος Σκυλακάκης φιλοξενήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», εξέφρασε την αισιοδοξία του οτι μπορεί να ανοίξει η αγορά στις 16 Μαρτίου και όχι στις 8. Σαν να είναι δεδομένη η παράταση δηλαδή...

Όταν του επισημάνθηκε οτι αυτό αποτελεί είδηση, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Αυτό είναι σε συνάρτηση με τα υγειονομικά στοιχεία, αλλά πιστεύω οτι έχουμε πλησιάσει την κορύφωση της υπόθεσης και θα έχουμε σιγά σιγά μία αποκλιμάκωση».

Νωρίτερα, στην ίδια εκπομπή η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού αναγνώρισε πως «το lockdown είναι ουσιαστικά μη αποδοτικό. Εκτός αν έχουμε μεγάλη διασπορά των νέων στελεχών οπότε η μάχη με τον κορωνοϊό είναι πολύ άνιση» σημείωσε, λέγοντας ότι είναι «πολύ πιθανή» η παράταση του.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για λήψη όλων των υπάρχοντων μέτρων προτού επιβληθεί ένα lockdown, ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις στα μέσα μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους, όπου συντελείται μεγάλη διασπορά.

«Προχωρήσαμε στο τελευταίο στάδιο μέτρων χωρίς να έχουν προηγηθεί μέτρα που θα μπορούσαν να έχουν μειώσει την διασπορά όπως μέτρα για τη μείωση της διασποράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Στις επιβαρυμένες περιοχές οι άνθρωποι μετακινούνται κυρίως με ΜΜΜ. Πρέπει να γίνει σοβαρή παρέμβαση και στους χώρους εργασίας. Δε νομίζω ότι εφαρμόζεται το μέγιστο της τηλεργασίας στο δημόσιο που έπρεπε να είναι 80-90%. Να αυξήσουμε την τηλεργασία» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, υποστήριξε ότι «δε σηκώνει η αγορά περισσότερο κλείσιμο. Και για λόγους ψυχικής υγείας εργαζομένων και πελατών. Πριν φτάσουμε στο κλείσιμο θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα άλλα μέτρα κατά το δυνατόν και να επικεντρωθούμε στους εμβολιασμούς