Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω: Στο δρόμο οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λεωφόρο Φοινίκων
Κοινωνικά
20/04/2021

Στους δρόμους βγήκαν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η απεργιακή κινητοποίηση της 20ης Απρίλη, γίνεται σε  πανελλαδικό επίπεδο με συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις της χώρας με τη συμμετοχή εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό, καθώς τα προβλήματα διογκώνονται και δεν βλέπουν λύσεις. Η κινητοποίηση στην Κω οργανώθηκε από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κω κι η συγκέντρωση έγινε για άλλη μια φορά  στη Λεωφόρο Φοινίκων.

Η Πρόεδρος του Σωματείου κ. Ιωάννα Λάμπρου στην ομιλία της σημείωσε πως η κυβέρνηση μαζί με την εργοδοσία βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο τα δικαιώματά τους στην εργασία αλλά και την ίδια τους την υγεία, με τους εργαζομένους να δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα απλήρωτα.  ΕΠίσης  τόνισε πως η κυβέρνηση χτυπάει  την συνδικαλιστική δράση, για να μην ακούγεται η φωνή των εργατών.

Η κ.Λάμπρου ανακοίνωσε πως στις 6 Μαϊου στις 10:30 θα υπάρξει  νέα συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και κάλεσε  τον κόσμο να δώσει το παρών  και να στείλουν μήνυμα  διεκδίκησης των εργατικών τους δικαιωμάτων. 

 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

20 Απρίλη 2021

Συνάδελφοι, σσες

Εργαζόμενοι στον τουρισμό, εδώ κ’ έναν χρόνο ο κλάδος μας, από βαριά βιομηχανία της χώρας μας όπως μας έλεγαν έχει μετατραπεί σε βαριά ασθενή με τις συνέπειές της ασθένεια του να πέφτουν στις πλάτες των εργαζομένων του κλάδου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ κι έναν χρόνο ούτε αδρανής έμεινε, ούτε άπραγη, όπως κάποιοι την κατηγορούν. Κ’ για την πανδημία αλλά κ΄ για τα δικαιώματά μας πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για να κάνει το αυτονόητο... Μην παραξενεύστε συνάδελφοι, πραγματικά εδώ κι έναν χρόνο έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να εξασφαλίσει ότι οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι θα βγούν αλώβητοι μέσα από την κρίση που υπάρχει στην χώρα μας κ παγκόσμια κ η πανδημία την έφερε ποιο γρήγορα...

Μας έκλεισε στα σπίτια μας, χωρίς να πάρει ακόμα κ σήμερα ουσιαστικά μέτρα θωράκισης κ στελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας, ακόμα κ σήμερα η Κως δεν έχει πνευμονολόγο.. τα νοσοκομεία κ οι εργαζόμενοι σε αυτά αγκομαχούν με τις χρόνιες ελλείψεις που συνεχίζονται...

Μας έκλεισε στα σπίτια μας, έφερε την δουλειά στο σπίτι με την τηλεργασία η οποία έρχεται για να μείνει, τα παιδιά μας κρέμονται στα πόδια μας κ παρακαλούν για λίγη προσοχή κ τα αφεντικά να μπαίνουν στα σπίτια μας κ παρακολουθούν ανενόχλητοι την παραγωγικότητά μας όπως λένε....δλδ. πόσα κερδίζουν από την δουλεία μας μέσα από το σπίτι μας.

Μας έκλεισε στα σπίτια μας, κ μετέτρεψε τι=ην κουζίνα κ το σαλόνι μας σε σχολική αίθουσα, αφού κανένα μέτρο δεν πήρε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Κ βέβαια μαζί με αυτά συνόδεψε το κλείσιμο του σπιτιού με μέτρα καταστολής και αστυνομικής βίας, σε όσους παλεύουν για οτ δικαίωμα τους να ζήσουν... κ μοίρασε πρόστιμα, ξύλο , απαγορεύσεις..

Μας έκλεισε στα σπίτια μας συνάδελφοι, σσες για να αποτινάξει από πάνω της όπως ο διάολος το λιβάνι, την κρατική ευθύνη για να παρθούν μέτρα προστασίας της υγεία μας, του εισοδήματός μας, της ζωή μας.

Αυτό σημαίνει ατομική ευθύνη, να γίνεσαι γιατρός, δάσκαλος, εργαζόμενος μέσα από το σπίτι σου, γιατί σύμφωνα με την κυβέρνηση εσύ έχεις την ευθύνη...

Εδώ κ έναν χρόνο εμείς οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ζούμε στην καλύτερη των περιπτώσεων με 9€ την ημέρα. Εδώ κι έναν χρόνο συνάδελφοι, οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι, επιδοτούνται, φοροαπαλλάσσονται κ χρηματοδοτούνται με όλους τους τρόπους.

Η σαιζόν του 21 που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση θα ανοίξει με βάση κριτήρια και πρωτόκολλα κομμένα κ ραμμένα στις απαιτήσεις του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου.

Αν πέρσι οι εργαζόμενοι τα ονόμασαν λάστιχο... φέτος θα είναι κλωστές με τις οποίες θα υφάνουν το δίχτυ προστασίας των κερδών τους χωρίς να υπολογίζουν την υγεία μας κ τις ζωές μας.

Ο υπουργός τουρισμού προωθεί την χώρα μας ως ασφαλή προορισμό.. εννοεί μάλλον ασφαλή ως προς τα κέρδη που θα αποκομίσουν οι μεγάλοι όμιλοι από το ξεζούμισμα των εργαζομένων κ την στήριξη τους.

Αν συνάδελφοι έπαιρναν υπόψιν τους τα αιτήματα κ τις διεκδικήσεις των σωματείων, των γιατρών, από τις αρχές της πανδημίας δεν θα είχαμε φτάσει σήμερα να μετράμε 10.000 νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, φτώχεια κ εξαθλίωση για τον λαό μας.

Όμως παρά τις δυσκολίες, δεν το βάλαμε κάτω, το σωματείο βγήκε μπροστά, διεκδίκησε κ πάλεψε μαζί με τους εργαζόμενους κ τα όποια μέτρα στήριξης , έστω κ αυτά τα ψίχουλα δεν θα είχαν δοθεί αν δεν βγαίναμε στους δρόμους.

Σήμερα 20 Απρίλη εδώ στην Λεωφόρο Φοινίκων, που οι μεγάλοι ξενοδόχοι της περιοχής μας φύτεψαν τους φοίνικες με το ταμπελάκι της επωνυμίας τους φυσικά, να κοσμεί δημοτικό χώρο, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό λέμε ως εδώ.

Παλεύουμε για να πάμε όλοι πίσω στην δουλειά με όλα τα δικαιώματά μας. Μέτρα προστασίας της υγείας μας, στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας – όχι στην 10ωρη απασχόληση.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.. αιτία πολέμου σημαίνει για εμάς η κατάργηση του 8 ωρου.

Ο υπουργός εργασίας είναι προκλητικός να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους, να παρουσιάζει το άσπρο μαύρο και να προσπαθεί να μας πείσει ότι οι 10ωρες δουλειάς την ημέρα είναι για το καλό μας...

Το μάζεμα της ελιάς, που στον τόπο μας συμπληρώνει το φαγητό του σπιτιού μας, είναι πρόκληση να πιάνεται από το στόμα του υπουργού.

Το κλαδί της ελιάς συμβολίζει την ειρήνη, την αλληλεγγύη τον σεβασμό.. Η κυβέρνηση με τους σχεδιασμούς της ανοίγει πόλεμο κι εμείς δεν πρόκειται να σηκώσουμε κλαδάκια ελιάς. Θα απαντήσουμε συλλογικά και οργανωμένα, παλεύοντας κ διεκδικώντας το σήμερα, την ζωή μας, την εργασίας μας το εισόδημά μας, μέσα από τα σωματεία μας.

Θα είμαστε στους δρόμους, συνεχίζουμε στις 6 Μάη απεργούμε, να πλημμυρίσουμε την πλ. Ελευθερίας 10:30 το πρωί. Να δείξουμε ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αρκετά περάσαμε.

Ως εδώ ήρθε ο καιρός να επιβάλλουμε τα δικά μας πρωτόκολλα όλοι στον αγώνα, με αισιοδοξία κ πίστη στην δύναμή μας κ στο δίκιο μας.. κ να το βάλλουν καλά στο μυαλό τους στους χώρους δουλειάς ότι θα δείξουμε τα δόντια μας, δεν θα αφήσουμε να περάσει ο μεσαίωνας να γίνει νομιμότητα όσα ζούμε όλα αυτά τα χρόνια.. δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαδί είτε φοίνικα , είτε λεμονιάς είτε ελιάς.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ