Πρέπει να ξέρεις πώς να κυβερνάς. Ανέκαθεν υπήρχαν δυο μέθοδοι: η βία και η πονηριά. Louis Aragon, 1897-1982, Γάλλος συγγραφέας & ποιητής
Κοινωνικά
26/04/2021

Αποδείχθηκε στην πράξη ότι το δόγμα «Μένουμε σπίτι» δεν αφορούσε την προστασία της υγείας μας. Το κυβερνητικό αφήγημα της «αποστασιοποίησης» και της «ατομικής ευθύνης» έχει καταρρεύσει μέσα στην κοινωνία. Άνω του 80% των θανάτων από COVID-19 συνέβη εκτός των ΜΕΘ (iatronet.gr, 15-01-2021).

Η επιδημία του κορονοϊού αξιοποιήθηκε ως «μάννα εξ ουρανού», ώστε η κυβέρνηση ΝΔ να αναβιώσει «χουντικούς» νόμους και διατάξεις, όπως π.χ. της απαγόρευσης εργατικών κινητοποιήσεων – διαδηλώσεων! Επένδυσε για άλλη μια φορά στην αστυνομική βία, κάνοντας τα «στραβά μάτια» στις περιπτώσεις σωματικής και λεκτικής βίας εις βάρος πολιτών, φοιτητών, εργαζομένων, κ.α.

Το πρόσχημα της «υπεύθυνης στάσης» και της «ατομικής ευθύνης», χρησιμοποιήθηκε με πονηριά από κυβέρνηση ΝΔ, «επιδοτούμενα» ΜΜΕ και «Επιτροπή των Ειδικών»! Αποδείχθηκε «πολιτική σκοπιμότητα» στις δράσεις τους για να συκοφαντήσουν τις εργατικές κινητοποιήσεις και τη συλλογική υπεράσπιση κοινωνικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων. Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για απαλλαγή από ποινικές ευθύνες της «Επιτροπής των Ειδικών» αποδεικνύει τις κυβερνητικές ευθύνες στην «εγκληματική» απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού επιδημιολογικής καταγραφής και επίβλεψης τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του κορονοϊού.

Η αποθέωση της «αυτοδιάγνωσης», οι εξαγγελίες για δήθεν «επιστροφή στην κανονικότητα», η επέκταση του «self-test» σε όλο το δημόσιο τομέα χωρίς προγραμματισμό και οργάνωση, είναι ομολογία αποτυχίας και αδιαφορίας της κυβέρνησης ΝΔ για την προστασία της υγείας. Η δήλωση αποτελέσματος από 26-04 έως τις 09/05, είναι κυνικός εμπαιγμός! Aπό τη μια να επιβάλλει το «self-test» χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες στα φαρμακεία για τη χορήγησή τους ή χωρίς να έχουν «ανεβάσει» τα ΑΜΚΑ των δικαιούχων στην πλατφόρμα, από την άλλη να επιβάλλει αποκλειστικά και μόνο μια ηλεκτρονική διαδικασία δήλωσης αποτελέσματος μέσω taxisnet χωρίς να μεριμνά για όσους δεν έχουν γνώσεις ή δεν έχουν πρόσβαση σε Η/Υ.

Ποιος όμως ευθύνεται για τα παραπάνω; Μήπως η κυβέρνηση ΝΔ συμπεριφέρεται ως ένας «μπαχαλάκιας»; Ποιος θα ωφεληθεί από τις απειλές – ποινές περί μη οφειλόμενης καταβολής μισθού; Άλλο ένα κυβερνητικό «δωράκι» στους εργοδότες για να εκβιάζουν εργαζόμενους!

Δεν είναι τυχαίο, που η εκάστοτε εργοδοσία, με την πλάτη της κυβέρνησης ΝΔ, αρνείται να εφαρμόσει μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, γιατί θεωρούνται κόστος. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί, αφού η «αυτοδιάγνωση» με το «self-test» θα χρησιμοποιηθεί και ως υποκατάστατο των απαραίτητων μέτρων προστασίας, που εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν ληφθεί στους εργασιακούς χώρους.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η «αποτυχημένη» κυβέρνηση της ΝΔ αποθεώνοντας την «ατομική ευθύνη» για την αντιμετώπιση της επιδημίας, επιδιώκει με πονηριά να μεταβιβάσει οπουδήποτε αλλού τις «εγκληματικές» της ευθύνες στη συνεχιζόμενη απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και τους θανάτους εκτός ΜΕΘ.

Με την αιφνιδιαστική επέκταση του «self-test» σε όλο το δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση ΝΔ επιχειρεί να στρέψει τους υπαλλήλους ενάντια σε άλλες επαγγελματικές ομάδες π.χ. φαρμακοποιοί. Αναμένουμε δημόσια δήλωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου για την επάρκεια διανομής τους σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους της περιοχής μας. Ήδη, οι λογιστές – φοροτεχνικοί απέχουν δικαιολογημένα από τις διαδικασίες δήλωσης αποτελεσμάτων του «self-test» μέσω taxisnet, καθώς δεν έχει δοθεί η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους (πλην εκπαίδευση-σχολεία) για χειρόγραφη δήλωση αποτελέσματος.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση ΝΔ την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμες προσλήψεις, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς «παχυλές» αποζημιώσεις και την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδιασμού επιδημιολογικής καταγραφής και επίβλεψης τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του κορονοϊού μέσα από δημόσιες δομές υγείας.

Καλούμε τη δημοτική αρχή Ρόδου, να μην προχωρήσει σε περικοπές αποδοχών, στις περιπτώσεις όπου εργαζόμενος θα επικαλεσθεί είτε μη διαθεσιμότητα χορήγησης του «self-test», είτε άγνοια χρήσης του, είτε αδυναμία πρόσβασης ή χρήσης Η/Υ και της αντίστοιχης εφαρμογής gov.gr, είτε μη δυνατότητα εκτύπωσης της βεβαίωσης. Άμεσα η ΠΟΕ ΟΤΑ να μεριμνήσει, ώστε στις ανωτέρω περιπτώσεις να γίνονται αποδεκτές χειρόγραφες βεβαιώσεις αποτελέσματος (συνημμένο), όπως ισχύει ευρύτερα στην εκπαίδευση.