Εμβολιασμός: Πότε θα χτιστεί το ''τείχος ανοσίας'' έναντι του κορωνοϊού στην Ελλάδα
Κοινωνικά
26/04/2021

Με τρία εμβόλια διαθέσιμα και άλλο ένα στον προθάλαμο προκειμένου να ξεκινήσει η χορήγησή του, το μεγάλο ερώτημα όλων είναι πότε θα απαλλαγούμε από την πανδημία.

Η απάντηση σε αυτό έγκειται εν πολλοίς στο πότε θα επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» που θα σημαίνει ότι η νόσος Covid-19 δεν θα μπορεί να εξαπλωθεί. Πρώτη στάση σε αυτή την πορεία αναμένεται στα τέλη Ιουνίου, όταν υπολογίζεται ότι θα έχει αποκτήσει ανοσία είτε λόγω νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού το μεγαλύτερο μέρος του ευάλωτου πληθυσμού.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο-«μαμούθ», που περιλαμβάνει τον εμβολιασμό περίπου 4,5 εκατ. πολιτών. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δεύτερη φάση του σχεδίου που στοχεύει στην «καρδιά» των μεταδόσεων, σε αντιδιαστολή με την πρώτη φάση που εστίαζε στην προστασία των πλέον ευάλωτων που κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανθρώπινες απώλειες και την επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας.

Καθώς, όμως, η χώρα μπαίνει σε δυναμική τροχιά επανεκκίνησης της οικονομίας και της βαριάς βιομηχανίας, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό, επιχειρείται ένα παράλληλο στρατηγικό σχέδιο fast track ανοσοποίησης στον πληθυσμό που κρατά το «τιμόνι» των μεταδόσεων αλλά και του restart της κανονικότητας.

Ετσι, την περασμένη εβδομάδα δόθηκε το «πράσινο φως» ώστε να κλείσουν ραντεβού οι πολίτες ηλικίας 50-59 ετών, όπως επίσης και οι εκπαιδευτικοί, ενώ από τη Μεγάλη Τρίτη σειρά παίρνουν οι νεαροί πολίτες ηλικίας 30-39 ετών.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα οι ηλικιακές κατηγορίες 40-44 ετών και 45-49 ετών (χωρίς ακόμη να έχει καθοριστεί εάν θα αποτελέσουν μία ή δύο ξεχωριστές «δεξαμενές»), με στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό βέβαια θα καθοριστεί από τις διαθέσιμες δόσεις εμβολίων, ωστόσο -όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες- σε αυτή τη φάση θεωρείται εφικτό το «τείχος ανοσίας» περίπου στο τέλος του καλοκαιριού.


Πηγή: www.in.gr