Μάσκες σε κοινωνικούς φορείς από φαρμακοποιούς και οδοντιάτρους της Δωδεκανήσου
Κοινωνικά
15/05/2021

Σε μία ακόμα δράση κοινωνικού χαρακτήρα προέβησαν χθες, από κοινού, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήσου οι οποίο παρέδωσαν  οκτακόσιες μάσκες σε διάφορους κοινωνικούς φορείς της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα, η παράδοση έδωσε στο ξενοδοχείο «Λύδια» στο κέντρο της πόλης, από τους Προέδρους του Οδοντιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου, τους κ.κ. Νίκο Διακογεωργίου και Νίκο Φουτούλη αντίστοιχα. Εκεί βρέθηκαν για να παραλάβουν τη δωρεά η Πρόεδρος των Προνοιακών Ιδρυμάτων κα Μαρία Κορακάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αστυνομικών υπαλλήλων της Α’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου κ. Μανόλης Ανδρουλάκης, ο Πρόεδρος των λιμενικών κ. Ζάχαρης καθώς και Διευθυντές σχολείων.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο Πρόεδροι, πλαισιωμένοι και από άλλα μέλη των Διοικήσεων των Συλλόγων τους, καταρχάς ο κ. Φουτούλης είπε ότι πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση που κάνουν από κοινού με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο. Η πρώτη ήταν η δωρεάν προσφορά από τους δύο επιστημονικούς συλλόγους προς το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου 25.000 γαντιών. Είπε, ακόμη, ότι οι κοινές δράσεις με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο δεν σταματάνε εδώ αφού, κορωνοϊού επιτρέποντος, έχουν προγραμματίσει να κάνουν πάρα πολλές δράσεις γιατί πέρα από το γεγονός ότι είναι επαγγελματίες υγείας, γνωρίζουν πολύ καλά και τις ανάγκες αυτή την περίοδο στον τόπο μας.

Ο κ. Διακογεωργίου, στη συνέχεια, καταρχάς ευχαρίστησε τον Φαρμακευτικό Σύλλογο για την άριστη συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και είπε ότι, πράγματι, μετά την πρώτη εκδήλωση που έκαναν για να στηρίξουν όσο μπορούν και εκείνοι από την πλευρά τους τις ανάγκες του Νοσοκομείου μας, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο, προχωρούν σε μία επόμενη κίνηση, ενδεικτική μπορούν να πουν, διαθέτοντας έναν μικρό αριθμό μασκών σε ορισμένα Ιδρύματα. Αυτά που επέλεξαν σε πρώτη φάση να στηρίξουν είναι τα εξής:

Των Κολυμπίων, του «Αγίου Ανδρέα», το Χαραλάμπειο και το Ορφανοτροφείο Θηλέων. Δεύτερος στόχος τους ήταν τα ειδικά σχολεία, του Αγίου Νικολάου το «Ελπίς» και το Γυμνάσιο στη Μητρόπολη. Επίσης, τα δημοτικά σχολεία απομακρυσμένων νησιών, όπως είναι της Κάσου, της Χάλκης, της Ολύμπου Καρπάθου, του Καστελλορίζου και τέλος, διέθεσαν στην Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα.
Και δήλωσε, στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου: «Θελήσαμε να αποφασίσουμε αυτή την κίνηση με τον Σύλλογο έχοντας τον εξής στόχο: Αφενός να συμβάλουμε στην προστασία που απαιτείται τις μέρες αυτές και να κοντράρουμε τη διάδοση του κορωνοϊού από τη μια. Από την άλλη, όμως, να δώσουμε και ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα που έχει δύο ερμηνείες. το μήνυμα που επελέγη είναι «υγεία στο στόμα».

 

Όπως εξήγησε, από τη μια θέλουν να δώσουν έμφαση στην πρόληψη, στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει υγεία στο στόμα μας και να συνδέσουμε τη στοματική υγεία με αυτή τη γενική μας υγεία. Αυτά, είναι δύο στοιχεία αλληλένδετα που το ένα στηρίζει το άλλο αφού το στόμα είναι ένας ιδιαίτερος τόπος, ένας βιολογικός τόπος στον οποίο αντικατοπτρίζονται πλείστες όσες νόσοι. Το στόμα είναι ο καθρέφτης του οργανισμού μας, της υγείας μας.

Ο δεύτερος στόχος τους είναι διεκδικητικός αφού η υγεία στο στόμα είναι μία απαίτηση του κοινού να ευαισθητοποιηθεί και να διεκδικήσει από την πολιτεία ότι πρέπει επιτέλους να σκύψουν πάνω σ’ αυτή τη μεγάλη σημασίας κατάσταση και να καλύψει το Κράτος τον πολίτη για να υποστηρίξει την υγεία του στόματός του.

«Είναι αδιανόητο η πολιτεία να μη διαθέτει ούτε ένα ευρώ για τη στοματική υγεία των Ελλήνων πολιτών», είπε ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου και συμπλήρωσε: «Διεκδικούμε, λοιπόν, όλοι μαζί υγεία στο στόμα. Να απαιτήσουμε από την πολιτεία να καλύψει αυτό το έλλειμμα».

 

Για τα self test

Στη συνέχεια, ο κ. Φουτούλης ρωτήθηκε για το θέμα με τη χορήγηση των self test που δημιουργήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Ρόδο και, καταρχάς, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι φαρμακοποιοί έχουν μόνο τη διαχείριση, δηλαδή να τα μοιράζουν. Τελικά, όπως είπε, αποδεικνύεται ότι είχαν δίκιο αφού αν είχαν οι φαρμακοποιοί και την οργάνωση δεν θα αντιμετωπίζαμε κανένα απολύτως πρόβλημα. Δυστυχώς, όπως είπε, την οργάνωση την έχει η Πολιτική Προστασία και πολλές φορές αντιμετωπίζουμε προβλήματα. 

Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την προχθεσινή ημέρα, Τετάρτη 12 Μαΐου, που ήταν η τελευταία ημέρα διάθεσης των self test για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ο δύο νταλίκες που θα τα μετέφεραν έστω και τελευταία ημέρα, ήταν στον Πειραιά, κάτι που τους ανακοινώθηκε γύρω στις 10:30 το πρωί. Αν και δεν τους αφορούσε το  θέμα ως Φαρμακευτικός Σύλλογος, έπρεπε να τρέξουν και να οργανώσουν οι ίδιοι από τη Ρόδο την αποστολή αυτών των self test, κάτι που όντως έγινε-μάλιστα ο ίδιος προσωπικά μίλησε με τον υπεύθυνο της ΠΠ και οργάνωσαν την αποστολή από τη Σάμο 6 χιλιάδων self test με ελικόπτερο τα οποία και έφθασαν γύρω στις 6:00 το απόγευμα και από εκεί έγινε αγώνας δρόμου για να γίνει διανομή στα φαρμακεία και να δώσουν περισσότερη βαρύτητα στα διανυκτερεύοντα αφού γνώριζαν ότι αυτά θα δέχονταν πίεση. Από την πλευρά τους, θέλουν να πιστεύουν ότι δεν έμεινε κάποιος μαθητής δίχως self test λόγω αυτής της ανωμαλίας  ή αν έμειναν θα είναι ελάχιστοι.

 

Στο σημείο αυτό, ο κ. Φουτούλης απηύθυνε έκκληση σε γονείς και εκπαιδευτικούς αλλά τώρα και σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, να μην αφήνουν τελευταία ημέρα την προμήθεια των self test. Όπως εξήγησε, υπάρχει μεγάλος όγκος δουλειάς και αν τύχει πάλι κάποιο απρόοπτο θα μείνουν εκτεθειμένοι. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ο Πρόεδρος ότι οι ίδιοι λειτουργούν και ως «κυματοθραύστες» αφού αυτοί γίνονται αποδέκτες των απειλών και των παραπόνων. Άρα, ας αποφεύγουν οι πολίτες να πηγαίνουν να τα προμηθευτούν την τελευταία ημέρα και ας αποφεύγουν τα φαρμακεία υπηρεσίας αφού η πλατφόρμα θα κλείνει πάντα κάθε Σάββατο από τις πέντε το απόγευμα μέχρι και τη Δευτέρα στις 8:30 το πρωί. Άρα, δεν θα βρίσκουν αφού δεν θα ανάγει η πλατφόρμα. Αλλά ακόμα και αν είναι ανοιχτή, δεν μπορούν να έχουν χιλιάδες self test στα φαρμακεία αφού μπορούν να έχουν έως 120 τα οποία βέβαια δεν μπορούν να ανανεωθούν την Κυριακή μια και είναι κλειστά οι αποθήκες.

Σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί δεν πληρώνονται γι’ αυτό τον όγκο δουλειάς ενώ υπήρξε η διαρροή ότι θα διαθέσουν τα self test και στα σουπερμάρκετ. Όπως είπε ο κ. Φουτούλης, ας το κάνουν για να δούμε ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. 
Σχετικά με το φαινόμενο ότι εμφανίζονται ψευδώς θετικά κάποια self test, είπε ότι στα ρινικά θα πρέπει να παίρνουμε αρκετή ποσότητα επιχρίσματος, όμως, μόνο υποθέσεις μπορούν να κάνουν γι’ αυτό. Επίσης, είναι μέσα στα όρια του ποσοστού λάθους ορισμένα να βγάζουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Ακόμη, μπορεί στο επίχρισμα να υπάρχει κάποιος παρεμφερής ιός και όταν πάει κάποιος στο νοσοκομείο ανιχνεύει τον ιό και βγαίνει αρνητικό το test. Πάντως, είναι καλύτερα να δείξει αρχικά θετικό και μετά το rapid test να δείξει αρνητικό παρά το ανάποδο.

 

Τέλος, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η πανδημία οπωσδήποτε έχει επηρεάσει τον πολίτη στο να προχωρήσει τις επισκέψεις του στους γιατρούς. Όχι, όμως, σε πολύ σημαντικό βαθμό. Θεωρεί ότι η ροή των ασθενών στα ιατρεία τους ήταν  ικανοποιητική και αυτό είναι θετικό γιατί θα μπορούσαν πολλά προβλήματα να ανακύψουν  με το σταμάτημα της επίσκεψης στα ιατρεία. Θύμισε, ακόμη, ότι η Ομοσπονδία τους ήταν από τις πρώτες στην Ε.Ε. που εξέδωσαν τέτοιου τύπου ασφαλή πρωτόκολλα διαχείρισης των ασθενών τους στα ιατρεία και θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και να μην παραμελούν την επίσκεψη στον οδοντίατρο αλλά να τηρούν με ιδιαίτερη ευλάβεια το πρόγραμμα της επίσκεψης στα οδοντιατρεία.

 

 
rodiaki.gr