Ανατροπή με τα νέα μέτρα στην εστίαση από 15 Ιουλίου
Κοινωνικά
07/07/2021

Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών, οι οποίοι ίσως αποφασίσουν την επιβολή νέων μέτρων στην εστίαση με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων και τους συνωστισμούς σε κορονοπάρτι, η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει… ολική ανατροπή στις εξαγγελίες της για την εστίαση δύο ταχυτήτων. Η κυβέρνηση θέτει υπό εξέταση τα νέα μέτρα στην εστίαση με τη δημιουργία χώρων μεικτών και αμιγώς για εμβολιασμένους μετά τις αντιδράσεις των επαγγελματιών στην εστίαση.

Μέχρι τις 15 Ιουλίου οι επαγγελματίες εστίασης ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν τον χώρο τους είτε ως αμιγώς για εμβολιασμένους είτε ως μεικτό χώρο για εμβολιασμένους και μη, με ταυτόχρονη μικρότερη πληρότητα.

Μεικτοί χώροι: Πληρότητα, χρήση μάσκας
Ως προς τους μεικτούς κλειστούς χώρους, η πληρότητα θα είναι 50%. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά και για τους μη εμβολιασμένους θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test.

Στους μεικτούς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων, πλην γηπέδων, η πληρότητα θα ανέρχεται στο 75% για χώρους με λιγότερους από 1.000 καθήμενους, στο 70% για χώρους με λιγότερους από 5.000 καθήμενους και στο 65% για χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

Στα μεικτά υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης η πληρότητα θα ανέρχεται στο 25% και προηγούμενο αρνητικό rapid test θα είναι υποχρεωτικό για μη εμβολιασμένους.

Τέλος, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε ανοικτά και κλειστά γήπεδα για μη εμβολιασμένους.

Λουκέτο στην πρώτη παράβαση και αυξημένοι έλεγχοι

Χτες, πάντως, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στα νυχτερινά κέντρα και μπαρ θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ θα μπαίνει λουκέτο στην επιχείρηση που παραβιάζει τα μέτρα από την πρώτη παράβαση.

Μάλιστα, στην ΕΛ.ΑΣ. και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς είναι έτοιμοι για εντατικούς ελέγχους έτσι ώστε να τηρηθούν τα μέτρα και οι απαιτούμενοι κανόνες.

Στο πλαίσιο του «σαφάρι» των ελέγχων, εκπαιδεύτηκαν 3220 αστυνομικοί όσον αφορά στους ελέγχους τόσο στους πολίτες όσο και στην επικοινωνιακή διαχείριση των ελέγχων.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται κοινή υπουργική απόφαση, στην οποία θα προβλέπονται τα πρόστιμα καθώς και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

 

Πράσινο και κίτρινο χρώμα

Έτοιμη και διαθέσιμη από τις 15 Ιουλίου θα είναι η εφαρμογή επαλήθευσης των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID 19, σύμφωνα με πληρoφορίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την εφαρμογή θα μπορεί να «κατεβάσει» εύκολα και απλά ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του καταστήματος για να μπορεί να ελέγχει τη γνησιότητα του ψηφιακού πιστοποιητικού, το οποίο θα δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας και κανένα άλλο στοιχείο.

Το πιστοποιητικό θα σαρώνεται και αυτόματα η εφαρμογή θα δείχνει το αντίστοιχο χρώμα. Ανάλογα με το τι διαβάζει θα υπάρχει και το αντίστοιχο χρώμα.

Το πράσινο θα αφορά τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει, το κίτρινο θα «πιάνει» την περίπτωση των τεστ και το κόκκινο θα αφορά τα μη έγκυρα πιστοποιητικά, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Σημειώνεται, ότι κάθε επιχείρηση με βάση τη δήλωσή της θα δέχεται πράσινο και κίτρινο, ενώ -όπως έχει ξεκαθαριστεί- ο έλεγχος θα γίνεται χωρίς να κρατώνται δεδομένα ή ιστορικό ελέγχων, καθώς υλοποιείται σε απόλυτη συνεννόηση και με βάση τις κατευθύνσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.