Φτωχότερη η Ρωμιοσύνη μετά τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη σε ηλικία 96 ετών
Κοινωνικά
02/09/2021

Φτωχότερη είναι η Ρωμιοσύνη από σήμερα καθώς έφυγε από τη ζωή ο Μίκης Θεοδωράκης σε ηλικία 96 ετών, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, Ο Μίκης αναμφισβήτητα σημάδεψε με το έργο του το ελληνικό τραγούδι κάνοντας μουσική μεγάλες ιστορικές και κοινωνικές στιγμές. Σπουδαία παρακαταθήκη η μελοποιημένη ποίηση, από έργα των Γιάννη Ρίτσου, Γιώργου Σεφέρη, Πάμπλο Νερούδα κι Οδυσσέα Ελύτη. 

Ο θάνατος του, στις 08:35 το πρωί της Πέμπτης, 2 Σεπτεμβρίου από καρδιοαναπνευστική ανακοπή βύθισε στο πένθος όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες 10 μέρες, η υγεία του Μίκη Θεοδωράκη παρουσίασε αιφνιδιαστική επιβάρυνση. Ο ίδιος αρνήθηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, γιατί ήθελε να αφήσει την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, κάτω από την Ακρόπολη. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε  πρώην υπουργός, τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής με το ΚΚΕ και την ΝΔ, τάχθηκε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για το Μακεδονικό ενώ η τελευταία πολιτική πράξη αυτού του σπουδαίου Έλληνα που άφησε την τελευταία του πνοή πλήρης ημερών ήταν η συμμετοχή του στο αθηναϊκό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, τον Ιανουάριο του 2018, η οποία προκάλεσε πολύ διαφορετικές αντιδράσεις.

Κομβικός ο αντιστασιακός του ρόλος του Μίκη κατά την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974). Η φυλάκιση στην οδό Μπουμπουλίνας, η απομόνωση, οι φυλακές Αβέρωφ, η μεγάλη απεργία πείνας, το νοσοκομείο, η αποφυλάκιση και ο κατ' οίκον περιορισμός, η εκτόπιση με την οικογένειά του στη Ζάτουνα Αρκαδίας, και τέλος το στρατόπεδο Ωρωπού αποτελούν πραγματικά γεγονότα που θα μείνουν ανεξίτηλα στο χρόνο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μήνυμά του, αναφερόμενος στην απώλεια του τεράστιου δημιουργού, υποστήριξε πως «η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός». «Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει. Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος».

 

 

Ρεπορτάζ