Tο 4ο συνέδριο αρχιτεκτονικής και τουρισμού στη Ρόδο
Κοινωνικά
04/09/2021

Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στη Ρόδο το 4ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλλάς.

Το συνέδριο θα είναι υβριδικό, δηλαδή θα υπάρχει η δυνατότητα τόσο ψηφιακής (live streaming), όσο και φυσικής παρακολούθησης με περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, το ελληνικό τμήμα της διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων, η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, ο ΔΟΠΑΡ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα αρχιτεκτονικής archisearch, ενώ η πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου.

Η θεματολογία του είναι η εξής:
1. ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
2. ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ.
3. ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ – ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ (ΥΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ Η΄ ΜΗ) ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

4. ΣΧΕΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
5. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
- ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ https://www.youtube.com/watch?v=HK35_eix8Is
- ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ: Εγγραφή στο: https://rhodes-conference.gr

Οι εργασίες του Σαββάτου θα πραγματοποιηθούν από 10:30 – 14:30   και   από 17:30 – 21:00. Ενώ την Κυριακή από 10:30 – 14:30. Κατά την προσέλευσή των συμμετεχόντων στο ξενοδοχείο,  είναι απαραίτητη η προσκόμιση εκτύπωσης της εγγραφής και η επίδειξη των απαραίτητων υγειονομικών βεβαιώσεων.
Για τη διεξαγωγή του συνεδρίου οι εκπρόσωποι των διοργανωτών παραχώρησαν συνέντευξη τύπου,  επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

 

-  Γιώργος Χατζημάρκος περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου: «το συνέδριο καθιερώνεται πλέον ως θεσμός στην περιοχή. Γίνεται ένας δημόσιος διάλογος πάνω σε ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας με έναν καθοριστικό τρόπο ευρισκόμενοι σε μία μεταβατική περίοδο.

Έγιναν πολλά στραβά στο παρελθόν,  έγιναν όμως και πολλές αλλαγές και πολλά βήματα αλλά παραμένουν και πολλές πληγές. Σε συνεργασία με το δήμο Ρόδου θα δημιουργηθεί ένας διακριτός χώρος στο ταμείο ανάκαμψης για τα ζητήματα που πραγματεύεται το συνέδριο.»

-     Αντώνης Καμπουράκης δήμαρχος Ρόδου: «ο τουρισμός στη Ρόδο έχει ανάγκη από σχεδιασμό,  έχει ανάγκη να εκμεταλλευτεί μυαλά ροδίτικα, μυαλά δωδεκανησιακά που δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας,  το πάθος; την αγάπη,  το ταλέντο σας για να κάνετε τη Ρόδο πιο όμορφη πιο προσβάσιμη πιο φιλική. Ο τόπος έχει ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες και ο δήμος Ρόδου θα υλοποιήσει την πρόταση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την πλατεία Χαρίτου»

 

-    Γιώργος Σκιαδόπουλος πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου: «θα υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ενώ το συνέδριο παρουσιάζει μεγάλη δυναμικότητα και μεγάλο ενδιαφέρον. Όλοι όσοι συμμετέχουν έχουν να παρουσιάσουν εξαιρετικά πράγματα»

- Γιώργος Αντώνογλου αντιπρόεδρος επιμελητηρίου Δωδεκανήσου: «στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού της τουριστικής μας βιομηχανίας η αρχιτεκτονική μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως το τοπίο του τόπου μας αλληλεπιδρά υποστηρίζεται και μεταλλάσσεται μέσα από το πρίσμα της τουριστικής κίνησης και βιομηχανίας αλλά και πως μπορούμε να το αναδείξουμε αποκτώντας ένα στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι στους άλλους προορισμούς».

- Αντώνης Γιαννικουρής πρόεδρος ΤΕΕ Δωδεκανήσου: «η διάδραση τουρισμού και αρχιτεκτονικής είναι ισχυρή. Πώς θα απαντήσει η αρχιτεκτονική στη νέα τουριστική πραγματικότητα; σε αυτή την τουριστική πραγματικότητα οι αρχιτέκτονες πρέπει να είναι πρωταγωνιστές. Το συνέδριο ευελπιστούμε να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις της επόμενης περιόδου».

 

- Αλέξανδρος Πασσάλης εντεταλμένος σύμβουλος Βιώσιμου Τουρισμού και Περιβαλλοντικών Θεμάτων της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου: η προσπάθεια στηρίχτηκε από το ξεκίνημά της. Να κοιτάξουμε το μέλλον. Μπορούμε να σκεφτούμε να προτείνουμε να συζητήσουμε και να παρουσιάσουμε όλοι τις θέσεις μας. η ΕΞΡ θα παρουσιάσει θέματα γαστρονομίας και οικονομικής βιωσιμότητας  

Γ. Χατζημάρκος: «πολιτικά τα κίνητρα»
Στο πλαίσιο των όσων ανέφερε ο περιφερειάρχης για τη διοργάνωση του συνεδρίου έκανε και ειδική αναφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με τις παραλίες και τις κάθε είδους κατασκευές λέγοντας τα εξής: «Αναδεικνύονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση αιγιαλού παραλίας, και τις αυθαίρετες κατασκευές. Καλωσορίζω όλους αυτούς που με αυτή την πολύ μεγάλη αγάπη τους στο περιβάλλον σήμερα στηλιτεύουν αυτά τα οποία συμβαίνουν, τις παρανομίες…  Τους καλωσορίζω σε έναν κόσμο που τον ανακάλυψαν τώρα.

 

Το λέω γιατί και χωρίς αυτό να είναι άλλοθι για μία διαμορφωμένη κατάσταση,  όχι τόσο ως πρακτική αλλά περισσότερο ως αντίληψη σε έναν ολόκληρο λαό, σήμερα φωτίζεται από μία ομάδα ανθρώπων της οποίας τα κίνητρα των περισσοτέρων δεν είναι περιβαλλοντικά, είναι πολιτικά. Κάνουν συμβόλαια… θανάτου εναντίον πολιτικών τους αντιπάλων αξιοποιώντας ή εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία . τα θέματα που χρησιμοποιούν ως οχήματα για να χτυπήσουν τελικά τα κακοποιούν, γιατί τα θέματα αυτά από μόνα τους είναι πολύ σημαντικά και βασανίζουν τον τόπο δεκαετίες ολόκληρες. Η χώρα δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο να τα αντιμετωπίσει μέσα από έναν κατακερματισμό αρμοδιοτήτων. Έχει επιτρέψει να ανθίζουν τα πάσης φύσεως φαινόμενα. Χρειάζεται ένα restart, αλλαγή νομοθεσίας γιατί έχουμε ξεπεράσει τα όρια.

Αυτοί που το κάνουν αυτό ρίχνουν νερό στο μύλο της παρανομίας,  συμμετέχουν και αυτοί υψώνοντας ένα τοίχος μη διαχείρισης αφού αυτού του τύπου οι πρακτικές αποτρέπουν τις υγιείς δυνάμεις.
Να συνεχίσετε τον υγιή προβληματισμό γιατί ο τόπος έχει ανάγκη πολύ περισσότερο τώρα που αναπτύσσονται οι πάσης φύσεως παραβατικές φωνές σε λογική γκαγκστερισμού, καθαρές φωνές σαν τις δικές σας».

rodiaki.gr