Έπεσε η «αυλαία» για τις φορολογικές δηλώσεις-«Όχι» σε νέα παράταση
Κοινωνικά
15/09/2021

Έπεσε η αυλαία στις (15/9) τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Παράλληλα, σε 2 ημέρες, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, πρέπει να γίνει η πληρωμή των πρώτων δυο δόσεων του φόρου εισοδήματος.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν στα κρατικά ταμεία να καταβάλλουν περίπου 540 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον έρχεται και μέχρι τέλος του μήπως η 3η δόση του φόρου εισοδήματος, ένα ποσό αθροιστικά ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ, να μπουν στην πάγια ρύθμιση που προσφέρει έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω, από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9. Εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις, οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως. Ο φορολογούμενος πρέπει επίσης να δηλώσει τον IBAΝ τουλάχιστον ενός τραπεζικού λογαριασμού του, μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.

Εναλλακτικά οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος με πιστωτική κάρτα και σε 12 άτοκες δόσεις.

Τα στοιχεία

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες (14/9) είχαν υποβληθεί περίπου 82.000 λιγότερες δηλώσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη τελευταία ημέρα της προθεσμίας πέρυσι. Κατά συνέπεια θεωρείται ότι σήμερα μπορεί να καλυφθεί η διαφορά αυτή που υπάρχει σε σχέση με το 2020.

Από την ανάλυση των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει μεταξύ των άλλων ότι κατατέθηκαν 6.225.416 φορολογικές δηλώσεις και εκδόθηκαν 8.536.608 εκκαθαριστικά.

Από αυτά χρεωστικά ήταν τα 2.791.362 ή το 32,7%, στα οποία και καταλογίστηκε επιπλέον φόρος 2,6 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος που καλούνται να καταβάλουν οι εν λόγω φορολογούμενοι, ανέρχεται σε 937,6 ευρώ.

Πιστωτικά ήταν 1.390.392 εκκαθαριστικά ή το 16,29% και το συνολικό ποσό της επιστροφής ανέρχεται σε 376 εκατ. ευρώ. Το μέσο ποσό που επιστρέφεται είναι 271 ευρώ.

Μηδενικό ήταν το 51,01% των εκκαθαριστικών, δηλαδή 4.354.854, ενώ πέρυσι ήταν αντιστοίχως το 51,21%.

 

Οι δόσεις

Οι προθεσμίες για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος είναι οι εξής:

Η καταβολή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 17 Σεπτεμβρίου και η καταβολή της τρίτης δόσης έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Για τους μήνες, από Οκτώβριο έως και Φεβρουάριο του 2022, θα πληρώνεται από μία δόση για να συμπληρωθούν οι οκτώ που προβλέπονται.

Τα πρόστιμα

Οι φορολογούμενοι που δεν θα προλάβουν να υποβάλουν εγκαίρως τη δήλωσή τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις θα προκύψουν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, θα πληρώσουν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, ενώ εάν προκύψουν χρεωστικά εκκαθαριστικά τα ποσά των προστίμων μπορεί να φθάσουν για ορισμένες κατηγορίες μέχρι και τα 500 ευρώ και επιπροσθέτως να επιβληθούν και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενοι με 0,73% μηνιαίως.



Πηγή: Reporter.gr