Σειρά επαφών του προέδρου του ΕΒΕΔ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στην ΚΕΕΕ
Κοινωνικά
15/09/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΒΕΔ

 

Παραγωγικές συναντήσεις του προέδρου του ΕΒΕΔ  στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στην ΚΕΕΕ

Σειρά επαφών για την προώθηση αιτημάτων και προτάσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με φόντο την επόμενη ημέρα της πανδημίας είχε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιάννης Πάππου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Σε συνέχεια των εργασιών της εκδήλωσης που διοργάνωσαν, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή με θέμα «Τουρισμός και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά την CoViD-19», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου μετέφερε σε κυβερνητικό επίπεδο τα συμπεράσματα των εργασιών με τεκμηριωμένες προτάσεις, δίνοντας για άλλη μια φορά έμφαση στην ανάγκη να λαμβάνεται υπ΄όψιν η ρήτρα νησιωτικότητας στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στην κατ΄ιδίαν επαφή που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκο Παπαθανάση συμφώνησαν για μια πιο στενή συνεργασία στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να γίνει ένας στοχευμένος σχεδιασμός στον τομέα των επενδύσεων σε δωδεκανησιακό επίπεδο προς όφελος της τοπικής οικονομίας, με δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο διαπιστώνεται συνεχώς αυξανόμενη τάση για ξένες επενδύσεις.

Στη διάρκεια της συνάντησης του κ. Πάππου με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Χατζηθεοδοσίου και τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) κ. Καββαθά διερευνήθηκαν τα περιθώρια αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης των επιχειρήσεων με βασική προϋπόθεση να εξασφαλιστεί ρευστότητα και να απλουστευθούν οι διαδικασίες με τις οποίες καλούνται να συνεργαστούν επιχειρήσεις – τράπεζες - δημόσιος τομέας. Επιπλέον τέθηκε εκ νέου επί τάπητος το αίτημα για μείωση του χρέους των επιχειρήσεων που συσσωρεύθηκε στην περίοδο της πανδημίας για το οποίο απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ώστε οι διαδικασίες να δρομολογηθούν οριζόντια για όλα τα κράτη-μέλη.

Τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Κώτσηρας, εκπρόσωποι κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και φορέων.

Μεταξύ των προτάσεων της επιμελητηριακής κοινότητας που κατατέθηκαν, περιλαμβάνονται η δραστική μείωση των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, η ενίσχυση των επιχειρήσεων με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, κίνητρα που θα διευκολύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, χρηματοδοτικά προγράμματα για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και ευκολότερη πρόσβαση τους στον τραπεζικό δανεισμό, περαιτέρω μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών καθώς και ενίσχυση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.