Ο άσσος των Γρίφων από το Καστελλόριζο!
Κοινωνικά
18/09/2021

Ο Πανταζής Χούλης που σε λίγες ημέρες βλέπει να πραγματοποιείται το όνειρο του Διεθνούς Φεστιβάλ του

Σαν να μη ζει την τρέχουσα ζωή ο Πανταζής Χούλης από το Καστελλόριζο. Σαν να είναι απορροφημένος από τη γνώση, τους πανίσχυρους μαθηματικούς τύπους, τους γρίφους και το Μουσείο του που ανοίγει τις πόρτες του στις 24-26 Σεπτεμβρίου, για να αποτελέσει το Διεθνές Φεστιβάλ Γρίφων που θα λάβει χώρα στο Καστελλόριζο.

Κι όμως κολυμπάει, ανεβαίνει- κατεβαίνει βουνά, ανοίγει μονοπάτια, με προσωπική εργασία και αγαπιέται απ’ όλους, σ’ αυτό  το μαγικό νησί του Αιγαίου. Εκεί όπου τον συνάντησα να είναι χαρούμενος πια για την πραγματοποίηση του ονείρου του και την αναγνώριση των κόπων χρόνων που τον έφεραν στην επιτυχία.  Λίγα είναι τα Μουσεία Γρίφων, στον κόσμο: δύο στην Αμερική, ένα στην Ολλανδία… Κι αυτοί που αντιπροσωπεύουν στην Ελλάδα στον Διεθνή Οργανισμό Γρίφων, είναι δύο, εκ των οποίων ο ένας ο Πανταζής!

«Γεννήθηκα στην Αυστραλία και στα  έξι μου χρόνια ήρθαμε στο Καστελλόριζο,  όπου φοίτησα στην Α’ και Β’ δημοτικού. Μετά δεν είχαμε δασκάλους και πήγαμε Ρόδο όπως έκαναν κι άλλοι τότε.  Έτσι τελείωσα το 6ο Δημοτικό Σχολείο που ήταν κοντά στη μαρίνα και δεν υπάρχει σήμερα ενώ στο γυμνάσιο φοίτησα στο 4ο και στο Λύκειο στο «Καζούλλειο». Τα μαθηματικά, μού άρεσαν από μικρός.  Βοηθούσα και κάποιους συμμαθητές μου κι ενώ τους βοηθούσα εγώ, κάποιοι έπαιρναν μεγαλύτερο βαθμό από εμένα, χωρίς να ξέρω γιατί. Τότε είδα το άσχημο πρόσωπο της εκπαίδευσης.

 

Άρχισα να αμφισβητώ  τον εαυτό μου τότε, αλλά η αλήθεια ήταν ότι εγώ δεν έκανα φροντιστήρια στους ίδιους μου τους καθηγητές, κι έτσι τότε τη δεκαετία του ‘80 δεν μου έβαζαν ποτέ βαθμό πάνω από δεκαέξι. Άλλαξαν οι καθηγητές, κάποια στιγμή έπαιρνα τα εικοσάρια εγώ και οι άλλοι είχαν πατώσει. Δεν διάβαζα ιδιαίτερα, αλλά τα μαθηματικά μου άρεσαν πολύ. Τότε έπεφτε και πολύ μπούλινγκ. Ήμουν κοντός, μετά ψήλωσα απότομα κι άρχισα ν’ ανεβαίνω και αθλητικά. Ήταν τότε που δούλευα στο παλιό εργοστάσιο του Κουγιού.  Μετέφερα κουτιά επί οκτώ ώρες, κι από τα χρήματα που κέρδιζα αγόραζα υπολογιστές. Έτρεχα επί οκτώ ώρες με τη δουλειά που έκανα κι όταν σ΄ ένα μαραθώνιο βγήκα δεύτερος δεν ήξεραν από πού τους ήρθε. Στα μαθηματικά δεν πέρασα με την πρώτη. Στην Γ΄ Λυκείου έκανα σκασιαρχεία, ό,τι τρέλα φανταστείς την έκανα.  Πέρασα ΤΕΙ Χανίων Ηλεκτρονικής γιατί ενώ έσκισα στη Φυσική δεν έγραψα καλά στα Μαθηματικά. Έδωσα δεύτερη χρονιά και πέρασα δεύτερος σε όλη την Ελλάδα, στο Ηράκλειο. Τον πρώτο εκείνης της χρονιάς ακόμη τον ψάχνω να δω ποιος είναι».

 

Κι έτσι ξεκίνησε το ταξίδι σου στη γνώση που έφτασε από νωρίς στους γρίφους. Πολύχρονη η θητεία σου στην Αυστραλία,  όμως, με σκληρή δουλειά για την επιβίωση!
 Το καλό μ’ εμένα ήταν ότι έπαιρνα μεταπτυχιακά μαθήματα στα Μαθηματικά πριν καν πάρω το πτυχίο μου! Στη συνέχεια πήγα στο Περθ της Αυστραλία όπου είχα γεννηθεί και έκανα μάστερ στην αλγεβρική θεωρία γραφημάτων.
Τότε ήταν που φτιάχτηκε εκεί η καστελλοριζιακή κοινότητα κι εγώ έφτιαξα την ιστοσελίδα του Καστελλορίζου. Να πω εδώ ότι προπτυχιακά η Ελλάδα είναι πολύ δυνατή, μεταπτυχιακά όμως η Αυστραλία δεν παίζεται ίσως γιατί εκεί διατίθενται και πάρα πολλά κονδύλια από ιδιωτικές εταιρείες. Παράλληλα εργαζόμουν. Εργαζόμουν στον Καιλή που ήταν Καστελλοριζιός, καθάριζα τα πλοία, έβγαζα τη σκουριά μ’ ένα μηχάνημα που την έσπαγε  και μετά έβαφα δυό στρώσεις με αντισκωρικά.
 Ύστερα δούλεψα και στις γαρίδες και τις έτρωγα κιόλας, τρεφόμουν μ’ αυτές. Κι όλα αυτά γιατί μόνο η υποτροφία που είχα πάρει δεν έφτανε και εγώ έπρεπε να υποστηρίξω αυτό που αγαπούσα σε μια ακριβή χώρα όπως είναι η Αυστραλία στην οποία έζησα 17 χρόνια.

 

Ήθελες να κάνεις έρευνα στα Μαθηματικά! Πώς το κατάφερες;  
 Τελειώνοντας το μάστερ έκανα ένα πρότζεκτ που είχε σχέση με γεωλογία - γεωφυσική,  όπως επίσης και μία άλλη έρευνα για την οποία πήγα και στη Νέα Υόρκη. Η έρευνα αυτή αφορούσε 20.000 μανάδες και την τροφή τους ώστε να δούμε ποιες είναι αυτές που γεννούν παιδιά με λαγώχειλο! Κάναμε παρουσίαση στη Νέα Υόρκη γι’ αυτό. Δίδασκα  στην Αυστραλία από τότε που τελείωσα το μάστερ, αλλά πολλοί με ρωτούσαν «στον πραγματικό κόσμο τί μπορείς να κάνεις;». Κι έτσι έκανα διδακτορικό. Έπαιζα με τα προγράμματα και βρήκα κάτι ιδιοφυές.

Το βρήκα τυχαία. Αυτό που βρήκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο στα συστήματα ελέγχου, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη γεωλογία και στη φυσική. Θα μπορούσα να κάνω πέντε-έξι διδακτορικά, αν ήθελα μ’ αυτό. Και ασχολήθηκα με μαθηματικά προγράμματα για να φτιάχνω γρίφους.

 

Από πότε η επιστήμη που σπούδασες εμπλέκεται με τους γρίφους;
Με τους γρίφους ασχολήθηκα από μικρός, από 7-8 χρονών. Έγινα μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γρίφων. Για να γίνεις μέλος πρέπει να τους βρεις εσύ, είναι γρίφος.

Και επιπλέον πρέπει να έχεις μεγάλη συλλογή. Εγώ ήδη έφτιαχνα γρίφους. Το πρώτο Φεστιβάλ Γρίφων στον κόσμο έγινε στην Αυστραλία κι εγώ πήγα ως εθελοντής.
Η συλλογή μου ξεκίνησε στην Ελλάδα, έφτασε τους 4.000 γρίφους,   εκ των οποίων οι 700 είναι δικές μου κατασκευές και πρωτότυπα.

Τι θα δει κάποιος που θα έρθει στο Φεστιβάλ από τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου;  
Αν δεν έρθει κάποιος εκεί,  δεν μπορεί να καταλάβει τι υπάρχει. Αν έρθει,  θα πάθει ένα πολιτισμικό σοκ, με την καλή έννοια. Θα εκτεθεί σε μηχανισμούς τους οποίους δεν έχει δει ποτέ, θα δει δουλειά δεκαετιών όχι μόνο από εμένα, αλλά κι από άλλους μέσα σε μία ώρα. Οι γρίφοι αυτοί στηρίζονται σε μαθηματικά, φυσική, βιολογία, μηχανολογία ακόμα και ηθική.

 

Πώς δουλεύει το μυαλό σου, ήθελα να ‘ξερα. Γρίφοι, Φυσική, Μαθηματικά!
Πάει και στις γυναίκες, καμιά φορά. (γέλια). Έχω παντρευτεί, έχω χωρίσει δύο φορές. Πέρα από το μαθηματικό μυαλό. Το 2007 που τελείωσα το διδακτορικό μου ακόμη δεν ήξερα τι να κάνω, χρησιμοποιούσα γρίφους για να διδάξω. Κάποια στιγμή οι μαθητές  εξέλεξαν τον καλύτερο καθηγητή στην Αυστραλία στις θετικές επιστήμες και εξέλεξαν εμένα. Μετά όλοι ήθελαν να δουλέψω μαζί τους. Έτσι μπήκα σε μία ομάδα Ρώσων καθηγητών, σε μία ερευνητική ομάδα για τον εποικισμό του πλανήτη Άρη. Για τον οποία έχω κάνει και γρίφο. Ενώ έχω κάνει και για την πολιτική μηχανολογία ένα ερευνητικό πρόγραμμα για το πώς μεταδίδεται η ρωγμή.
Γίνεται ένας σεισμός, πώς συνεχίζει και ανοίγει μετά η ρωγμή;  Αυτό βασίζεται σε κάτι πολύπλοκα μαθηματικά. Με τον Ρώσο δούλευα έξι πετυχημένα χρόνια. Όταν επέστρεψα είχα ένα σκοπό. Να αφυπνίσω τον κόσμο όσον αφορά τους γρίφους οι οποίοι έχουν παράδοση στην Ελλάδα! Τι να πω: Γόρδιοι δεσμοί, το κουτί της Πανδώρας, ο Λαβύρινθος. Και τώρα γίνεται εδώ στο νησί μου, το Διεθνές Φεστιβάλ! Είμαι χαρούμενος, παγκόσμια η αναγνώριση και  με στηρίζει ο Δήμος Μεγίστης.

 

Μου είπες πριν ότι δεν πιστεύεις στην τύχη! Αυτό συμβαίνει με τους επιστήμονες;
Όλα διέπονται από τους νόμους των πιθανοτήτων. Απλώς αν θέλεις να πετύχεις κάτι δημιουργείς πιο πολλές πιθανότητες. Σπέρνεις. Για να συμβούν πράγματα πρέπει να αυξήσουμε τις πιθανότητες.

Και ο Θεός;
 Ότι υπάρχει Θεός έχει αποδειχτεί, μέσω κβαντομηχανικής.

Πέρα από την επιστημοσύνη του, πέρα από τους γρίφους, ο Πανταζής είναι και ο άνθρωπος ο οποίος έχει αναδείξει με την προσωπική του δουλειά και το προσωπικό του κέφι, το θέμα του πεζοπορικού τουρισμού στο Καστελλόριζο. Είναι ο άνθρωπος που με προσωπική εργασία έχει ανοίξει εκατοντάδες μέτρα μονοπατιών, σε δύσβατα σημεία και συνεργάζεται με το υπουργείο Περιβάλλοντος για να κάνει έναν πεζοπορικό χάρτη επαγγελματικών προδιαγραφών για το Καστελλόριζο ώστε ένας τουρίστας πεζοπόρος  να μπορέσει να έχει το κατάλληλο εργαλείο για πρόσβαση στα άπειρα μνημεία του. Το Καστελλόριζο έχει καμία εκατοστή μονοπάτια. Είναι ένα ανοιχτό αρχαιολογικό πάρκο.                                                                            

 πηγή: Ροδιακή