ISEA: Εκπαιδευτικό σεμινάριο στους αλιείς στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση της Προστασίας των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο»
Κοινωνικά
25/09/2021

Eκπαιδευτικό  σεμινάριο στο πλαίσιο του προγράμματος “Ενίσχυση της Προστασίας των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο”, υπό την αιγίδα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο της κοινότητας Καρδάμαινας, το Σάββατο απόγευμα, παρουσία του προέδρου της κοινότητας, Νίκου Πόγια.

Το σεμινάριο έχει σκοπό την κατάρτιση των αλιέων σε θέματα που αφορούν τους αγγελοκαρχαρίες. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση και ενίσχυση της προστασίας των αγγελοκαρχαριών στην Ελλάδα. Οι καρχαρίες αποτελούν οργανισμούς ιδιαίτερης σημασίας όντας ανώτεροι θηρευτές και ακρογωνιαίοι λίθοι της δομής και της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και δεν αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους.

Τα τρία είδη αγγελοκαρχαριών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο, η Ακανθορίνα (Squatina aculeata), η Ματορίνα (S. oculata) και ο Αγγελοκαρχαρίας (S.squatina), έχουν αξιολογηθεί ως Κρισίμως Κινδινεύοντα (CR) στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) λόγω σημαντικών μειώσεων των πληθυσμών τους αλλά και εξαφάνισής τους σε τοπικό επίπεδο.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ