Εκδικάζεται υπόθεση διακεκριμένης αρχαιοκαπηλίας με κατηγορούμενο εργολάβο της Κω
Κως
27/01/2022

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων θα εξεταστεί την 10η Φεβρουαρίου 2022 υπόθεση διακεκριμένης αρχαιοκαπηλίας με κατηγορούμενο έναν 49χρονο κάτοικο της Κω, εργολάβο, που συνελήφθη τον Απρίλιο του 2011.
Η υπόθεση μάλιστα είχε προσλάβει πανελλήνια διάσταση με δεκάδες δημοσιεύματα σε γνωστά ΜΜΕ καθώς ο κατηγορούμενος εφέρετο να πωλεί αρχαία για την διακόσμηση πολυτελών βιλών! Στο θέμα είχε αναφερθεί τότε με πυχαίους τίτλους και η ιστοσελίδα zougla.gr του δημοσιογράφου κ Μ. Τριανταφυλλόπουλου.

Στο άρθρο με τίτλο “στολίζουν με αρχαία τις επαύλεις στα νησιά” η ιστοσελίδα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “κιονόκρανα, επιτύμβιες στήλες, μαρμάρινα αντικείμενα, μεγάλης ιστορικής αξίας που προέρχονταν από αρχαιολογικούς χώρους της Κω, βρέθηκαν στο χώρο και προορίζονταν για να κοσμήσουν… τις βίλες ευκατάστατων πολιτών στο νησί της Κω και της Ρόδου”. Στην zougla.gr μίλησε ο τότε αστυνομικός Διευθυντής Κω, κ Σ. Σεντονάς αλλά και ο κατηγορούμενος ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι τα μάρμαρα δεν βρέθηκαν στο εργοστάσιό του αλλά στον κήπο του. Εν πάση περιπτώσει ο 49χρονος κατηγορείται για υπεξαίρεση αντικειμένων ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας από δράστη που τελεί την πράξη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με απειληθείσα για το Δημόσιο ζημία άνω των 150.000 ευρώ. Μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 15.000 ευρώ και της εμφάνισης του μια φορά κάθε μήνα στο ΑΤ Κω.
Σύμφωνα με έκθεση πραγματογνωμοσύνης που διενήργησε αρμοδίως η αρχαιολογική υπηρεσία της Κω και υπέβαλε στο ΑΤ Κω, διαπιστώθηκε ότι 150 από τα 400 αντικείμενα που βρέθηκαν εμπίμπτουν στις διατάξεις του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων.
Ο κατηγορούμενος συνοδευόμενος από το δικηγόρο του κ Κ. Ασλάνη ισχυρίστηκε ότι τις συγκεκριμένες μαρμάρινες πλάκες έβρισκε σκόρπιες σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και τις συνέλεγε χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό απαγορεύεται.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr