Με δόξα και τιμή στην Κω οι εκδηλώσεις εορτασμού της 74ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα
Κως
13/03/2022

Με περίσσια μεγαλοπρέπεια και τιμή πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο νησί της Κω οι εκδηλώσεις εορτασμού της 74ης επετείου της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στη Μητέρα Πατρίδα. Σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου μας δήλωσε βροντερό παρών στέλνοντας μήνυμα ενότητας κι ειρήνης.

Στο νησί μας, σήμερα Κυριακή 13 Μαρτίου, η ημέρα που επιλέχθηκε για να εορταστεί η φετινή επέτειος της 7ης Μαρτίου σε όλα τα νησιά μας καθώς συνέπιπτε με την Καθαρά Δευτέρα, στις 12:00 έλαβε χώρα η καθιερωμένη Δοξολογία στον Ιερό Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Γεωργίου Αρρεναγωγείου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κώου & Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, παρουσία των Τοπικών Αρχών, των Μαζικών Φορέων και του Λαού. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Κω ‘’Ιπποκράτειο’’, Ζωή Σαπουνίδου.

Αμέσως μετά ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Βωμό της Πατρίδας και κατάθεση στεφάνων, στο Ηρώο.

Για την Ελληνική Κυβέρνηση στεφάνι κατέθεσε ο Γ.Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, για τη Βουλή των Ελλήνων, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ, Βασίλης Υψηλάντης, για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, για το Δήμο Κω, ο Αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Αβρίθης, για την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, ο Επάρχος Κω-Νισύρου, Ιωάννης Καμπανής, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο υποστράτηγος Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Θεοδόσης Τριαντάφυλλος και για Β’ Αστυνομική Δ/ση Δωδεκανήσου, ο Αστυνομικός Δ/ντης Ταξίαρχος Λουκάς Θάνος.

Στεφάνι στο Ηρώο κατέθεσαν επίσης εκπρόσωποι της Λιμενικής Αρχής Κω, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού- Παράρτημα Κω,  του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών & Υπασπιστών Κω- Νισύρου αλλά και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού- Παράρτημα Κω. Επίσης, εκπροσωπήθηκαν τα πολιτικά κόμματα ‘’Ελληνική Λύση’’ και ‘’Μέρα 25’’.

Το προσκλητήριο Ηρώων Πεσόντων εκφώνησε ο πρόεδρος των απογόνων του Συνδέσμου Εθελοντών Παλαιών Πολεμιστών Ριμινιτών, Ματθαίος Καζαμίας, ο οποίος προηγουμένως είχε καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο. 

Τιμές κατά την κατάθεση στεφάνου απέδωσαν, το άγημα της 80 ΑΔΤΕ και η Φιλαρμονική του Δήμου Κω.

Στις 13:00 ξεκίνησε η παρέλαση στην πόλη της Κω, με επικεφαλής τη Φιλαρμονική Δήμου Κω, των Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, του Ε.Ε.Σ. Περιφερειακό Τμήμα Κω, μαθητών της Δευτεροβάθμιας & Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Οδηγών, του Παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Κω, της Ελληνικής Ομάδας διάσωσης και λοιπών Συλλόγων.

Τη συγκινητική παρέλαση που καταχειροκροτήθηκε από τους επισήμους αλλά και από το πλήθος των συμπολιτών μας που παρά το τσουχτερό κρύο αποφάσισαν να την παρακολουθήσουν από κοντά, έκλεισε η Φιλαρμονική της 80 ΑΔΤΕ, επικεφαλής των μηχανοκινήτων τμημάτων του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, των οχημάτων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κω και των πεζοπόρων τμημάτων της 80 ΑΔΤΕ.

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ