Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Δημάρχου Κω, Θ.Νικηταρά στην εφημερίδα ''Η ΡΟΔΙΑΚΗ''
Κως
25/06/2022

Συνέντευξη στη Ροδούλα Λουλουδάκη

 

Η Κως είναι πανέμορφη, η πόλη της κυρίως! Το λέω στον δήμαρχό της, Θεοδόση Νικηταρά λίγο πριν ξεκινήσει αυτή η συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, στο γραφείο του, στο Δημαρχείο. Μπαίνουμε σε μία τελική ευθεία για τις εκλογές όπου να ‘ναι και οι απολογισμοί συνηθίζονται άλλωστε.

Απάντησε σε όλα, ο επί τρία χρόνια δήμαρχος της Κω. Παραδέχτηκε ότι το πολύ δυνατό ξεκίνημά του που διήρκησε δυόμιση χρόνια, έχει κάνει μία μικρή «κοιλιά», υποστήριξε  ότι μιλάει με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διεκδίκησης για τον τόπο του, κι όχι γιατί τρέφει πια φιλικά αισθήματα προς αυτήν. Έθεσε τους νέους στόχους και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για μία ακόμη θητεία στον δήμο.
 Ήπιος, ρεαλιστής, διεκδικητικός, με εξωστρέφεια, έτσι θέλει να εμφανίζεται και το πιο πιθανόν έτσι φαίνεται τελικά να είναι!

 

Κύριε Νικηταρά, ακούω ότι ξεκινήσατε πολύ δυνατά τη θητεία σας στον δήμο, δώσατε τη μάχη για την καθημερινότητα, βάλατε μία τάξη τον πρώτο χρόνο, το δεύτερο χρόνο και τώρα που κλείνουμε τον τρίτο, ο κόσμος μιλάει για μία «κοιλιά»  που κάνει αυτή η δημοτική αρχή. Ισχύει; Κι αν ναι, σε τι οφείλεται; Σε μία κόπωση, πιθανόν στο ότι δεν έχετε πολλές επιλογές σε πρόσωπα, σε τι;
Καταρχήν, να πω ότι χαίρομαι που αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κατέβαλε αυτή η δημοτική αρχή, από την  πρώτη μέρα της θητείας της, προκειμένου να αλλάξει τα δεδομένα,  σε σχέση με τα προβλήματα καθημερινότητας και όλα αυτά τα οποία ο πολίτης αντιλαμβανόταν ότι είχαν μείνει στο περιθώριο, αντί να είναι προτεραιότητα.

Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις, με αποτέλεσμα εντός δυόμιση ετών και εν μέσω πανδημίας, να αλλάξουμε την εικόνα της Κω, η οποία δεν περιποιούσε τιμή για όλους εμάς που υπηρετούμε τα κοινά, αλλά και για τους Κώους δημότες και πολίτες. Θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε. Δρομολογήσαμε σημαντικά πράγματα, έχουμε κάνει σημαντικότατες παρεμβάσεις, σε σχέση με την ίδια την εικόνα και την αισθητική του νησιού ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου, στο κομμάτι της καθαριότητας επίσης όμως, είναι αλήθεια ότι αυτή την περίοδο εν μέσω μίας τουριστικής περιόδου που ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς,  έχουν ισορροπήσει λίγο τα πράγματα, γιατί έχουν σταματήσει οι προσλήψεις που κάναμε λόγω covid, κι έτσι  δεν έχουμε προσλάβει ακόμα τους εργαζόμενους  ανταποδοτικού χαρακτήρα της καθαριότητας, λόγω παθογένειας της δημόσιας διοίκησης.

 

Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή  που μιλούμε, πράγματι να υπάρχει μία ισορροπία, σε σχέση με την προσλαμβάνουσα εικόνα  που είχαν  και έχουν οι συνδημότες μας από την αρχή της θητείας μας, την οποία είναι σίγουρο ότι θα την ανατάξουμε,  επιστρατεύοντας και την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει όλο  αυτό το διάστημα, αλλά επαναξιολογώντας και τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε. 

Ποιο είναι το πρόβλημα  που σας απασχολεί περισσότερο  αυτή τη στιγμή;
Τα τελευταία πέντε χρόνια, πριν τη δική μας θητεία, η υπηρεσία καθαριότητας είχε μπει στον αυτόματο πιλότο. Υπήρχε ένας στρατηγικός στόχος να αποδυναμωθεί, ώστε να περάσει στους ιδιώτες. Εμείς είχαμε μία διαφορετική άποψη. Αγοράσαμε τέσσερα απορριμματοφόρα που εξυπηρετούν την αποκομιδή,  έχουμε σχεδιάσει να αποκτήσουμε άλλα τρία, υστερούμε, όμως, ακόμα πολύ γιατί εργαζόμενοι βγαίνουν στη σύνταξη και άλλοι φεύγουν με τη διαδικασία της μετακίνησης κι έτσι δεν έχουμε προσωπικό. Καταφύγαμε στους ιδιώτες, για να καλύψουν μέρος των αναγκών μας, προκηρύξαμε μία διαγωνιστική διαδικασία, διεθνή διαγωνισμό στις αρχές του έτους, αλλά δεν προσήλθε κανείς.

 

Με τη δημοσιογράφο της «Ροδιακής», Ροδούλα Λουλουδάκη, για μία συνέντευξη με τον δήμαρχο της Κω που απαντά σε όλους και για όλα

Με τη δημοσιογράφο της «Ροδιακής», Ροδούλα Λουλουδάκη, για μία συνέντευξη με τον δήμαρχο της Κω που απαντά σε όλους και για όλα
 

Αυτή τη στιγμή μαζεύουμε μόνοι μας τα σκουπίδια, κι έχουμε κινήσει τις διαδικασίες, ώστε  στις 24 Ιουνίου να αποσφραγίζονται οι προσφορές με μία άλλη διαδικασία που έχει να κάνει με το κατ΄ επείγον του θέματος πλέον. Ευελπιστούμε ότι σε έναν μήνα από σήμερα θα έχουμε και την υποστήριξη του ιδιώτη, ώστε να καλύψουμε κενά σε όλο το εύρος του νησιού. Προσωπικά  δεν είμαι ικανοποιημένος από την εικόνα ενός τουριστικού προορισμού στα θέματα καθαριότητας.  Προφανώς, αυτή η εικόνα  είναι πολύ καλύτερη από άλλες τουριστικές περιοχές, αλλά εγώ δεν θέλω να συγκριθώ με άλλες τουριστικές περιοχές, συγκρίνομαι μ΄ αυτό που θέλω εγώ και οι συνεργάτες μου να παρέχουμε στους Κώους δημότες και εκτιμώ ότι,  αφού έχουμε τη δυνατότητα, θα τους παρέχουμε τέτοιες υπηρεσίες που η Κως να αποτελεί πρότυπο.

Με τους δρόμους, τις λακκούβες, τι κάνετε;
Τα προβλήματα με τις λακκούβες δυστυχώς, ποτέ δεν τελειώνουν. Το οδικό  δίκτυο της Κω, δημοτικό και επαρχιακό είναι ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο, το οποίο προσπαθούμε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας να ανατάξουμε, σε ό,τι αφορά την εικόνα και την ασφάλειά του κι έχουμε κάνει πολύ σημαντικές  παρεμβάσεις. Συνεχίζουν όμως, να υφίστανται προβλήματα. Ένα πρόβλημα διαδικαστικό που προέκυψε το τελευταίο διάστημα είναι η ανατίμηση των υλικών. Οι τιμές ανεβαίνουν δύο φορές πάνω, με αποτέλεσμα αυτός που έχει πάρει την εργολαβία να μην μπορεί να προμηθεύσει τον δήμο. Είναι κάτι το οποίο λύθηκε από την κυβέρνηση, με νομοθετική ρύθμιση πριν από δέκα μέρες περίπου. Αυτό συνέβη  σε όλη την Ελλάδα. Μία στάση δηλαδή στα δημόσια έργα και τελικός αποδέκτης ήταν οι δημότες. Εμείς έχουμε ξεκινήσει και πάλι να καλύπτουμε  και να επουλώνουμε πληγές που αφορούν σε λακκούβες και  προβλήματα του οδικού δικτύου και θέλω να σας πω ότι ήδη τις επόμενες μέρες υπογράφουμε μία σειρά συμβάσεις με εργολάβους, εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες βέβαια θα μπορούν να υλοποιηθούν για να δώσουμε μία νέα εικόνα ασφάλειας ενός σύγχρονου οδικού δικτύου.

 

Οι σχέσεις σας με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι πράγματι πολύ καλές, όπως λέγεται;  Είστε ένας άνθρωπος που προέρχεται από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, υπήρξατε άλλωστε γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, στη συνέχεια  είχατε πολύ καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ακούω να λέγεται ότι έχετε πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση,  με κυβερνητικούς βουλευτές. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Συμβαίνει αυτό που ακριβώς πρέπει να υπηρετεί κάθε δήμαρχος. Να είναι εξωστρεφής και να  έχει υποχρεωτικά καλές σχέσεις με όλους όσους ασκούν εξουσία, σε όλα τα επίπεδα. Την προηγούμενη περίοδο, η Κως πλήρωσε βαρύ το τίμημα της εσωστρέφειας και της αδιέξοδης και ανέξοδης σύγκρουσης της προηγούμενης δημοτικής αρχής με την κυβέρνηση, με την περιφέρεια, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Τσακωνόντουσαν  ακόμα και με τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα η Κως να καταστεί ανυπόληπτη και να μείνει στο περιθώριο.

 

Εγώ λοιπόν, έχω μία εντελώς διαφορετική άποψη. Εάν αύριο είναι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, θα υπερασπίσω τα συμφέροντα του τόπου μου, συνομιλώντας με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Αν είναι συγκυβέρνηση, πάλι θα συζητώ μ’ αυτούς. Θέλω να πω ότι ο δήμαρχος της Κω, αλλά θα μιλήσω για εμένα προσωπικά, είναι υποχρεωμένος, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα του Κωακού λαού, να συζητεί με όλους. Παράλληλα όμως, είναι υποχρεωμένος και να διεκδικεί.

Και ξέρετε, μου είπατε για τις καλές σχέσεις που μπορεί να έχω μ΄ αυτή την κυβέρνηση, αλλά δεν είπατε ότι αυτός εδώ ο δήμαρχος σήκωσε για πρώτη φορά από τον καναπέ τους Κώους  πολίτες, σ΄ ένα συλλαλητήριο για  τις δημόσιες δομές υγείας και για πρώτη  φορά χιλιάδες λαού κατέβηκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας. Δεν είπε κανείς ότι πριν από ενάμιση μήνα, αυτός εδώ ο δήμαρχος, πήρε μαζί του τον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης, τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τον ιατρικό σύλλογο, τον σύλλογο νοσοκομειακών γιατρών και τους πήγε στο υπουργείο και στη Βουλή, για να συνομιλήσουν με όλα τα κόμματα για να μπορέσει να καταστήσει σαφή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κως στο κομμάτι της υγείας,  αν και δεν είναι αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

 

Όταν λοιπόν, βλέπετε έναν πρωθυπουργό να έρχεται, πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια στον χώρο του Δημαρχείου και να ανακοινώνει και  το νέο νοσοκομείο και τη στελέχωση του υφιστάμενου, σημαίνει ότι αυτός ο δήμαρχος  διεκδίκησε και για εμένα αυτό είναι το άπαν. Τώρα μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει που η Κως έχει φωνή, αλλά η Κως θα έχει φωνή  και την επόμενη περίοδο, είτε με την ίδια κυβέρνηση, είτε με διαφορετική. Αυτός εδώ  ο δήμαρχος εφόσον είναι στα δημοτικά πράγματα, θα συνομιλεί με όλους. 

Παρά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, το νοσοκομείο της Κω εξακολουθεί να είναι χωρίς γιατρό παθολόγο, χωρίς  γιατρούς. Δηλαδή αποτελέσματα απτά δεν είχε η επίσκεψη του πρωθυπουργού κι αυτός είναι ο λόγος που κι εσείς θέσατε τα ίδια ζητήματα και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, που σας επισκέφτηκε.
Ξέρετε ότι όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Την αρμοδιότητα αυτή την έχει το κράτος, αλλά  η δική μου αντίληψη είναι ότι θα πρέπει να περάσει  στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα σε δήμους που είναι ισχυροί, όπως η Κως και η Ρόδος, που κάλλιστα θα μπορούσαν να  υποστηρίξουν τις δημόσιες δομές υγείας, γιατί συνεισφέρουμε στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν τα μέγιστα και εκτιμούμε ότι θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε  αυτή την αρμοδιότητα με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Επομένως, διεκδίκηση και συνεχής πίεση είναι δύο στοιχεία που τα ασκώ και με το παραπάνω. Η Πολιτεία μένει να κριθεί, αν πράξει αυτό που πρέπει, απέναντι στους συμπολίτες μου. Αυτή η δημοτική αρχή μέρα και νύχτα δίνει τη μάχη για τον τομέα της υγείας αν και δεν είναι αρμοδιότητά μας. Την προηγούμενη περίοδο, τα πράγματα ήταν εντελώς δραματικά. Έστελνε επιστολές η διοίκηση του νοσοκομείου και κώφευαν, δεν  απαντούσαν καν, ενώ τώρα συμβαίνει το αντίστροφο. Στο δικό μου γραφείο έχουν βρεθεί  κατ΄ επανάληψη και ο διοικητής και η διοίκηση του νοσοκομείου και στο ίδιο τραπέζι  η διοίκηση του νοσοκομείου και οι γιατροί. Αναζητήστε άλλο δήμο όπου έχει γίνει αυτό.   

 

Ο δήμαρχος της Κω,  Θεοδόσης Νικηταράς

Ο δήμαρχος της Κω, Θεοδόσης Νικηταράς

Όταν τα βλέπατε απ’ έξω, κύριε δήμαρχε, είχατε υπόψη σας αυτόν τον κυκεώνα;
 Έχω υπηρετήσει από πολλές θέσεις, γνωρίζω  τα προβλήματα και επειδή θέλω να πιστεύω ότι με διακρίνει  ο ρεαλισμός, εκτίμησή μου ήταν ότι τα πράγματα πρέπει να τα παλεύεις, ανεξάρτητα από το αν είναι εύκολα ή δύσκολα. Η πρόκληση είναι για τα δύσκολα, γι αυτά που πρέπει να έχουμε στρατηγική, δυνάμεις και αντοχές, εμμονή και υπομονή.  Παλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν έχω μαγικό ραβδάκι, ξέρω ποιες είναι οι δυσκολίες, ξέρω ότι  για κάποια δεν θα στεφθεί από επιτυχία η προσπάθειά μου, αλλά θέλω  στο τέλος ο συμπολίτης μου, ο συνδημότης μου, να πει «ναι, αγαπητέ Θεοδόση, ξέρουμε ότι ίδρωσες τη φανέλα, προσπαθούσες αδιάκοπα και αδιάλειπτα σ΄ όλη τη διάρκεια  της θητείας σου, ότι γι’ αυτό πάλεψες, δεν το πέτυχες, γι αυτό πάλεψες, το πέτυχες...». Σημασία έχει ο αγώνας, η διεκδίκηση, η επιμονή.  Και το αποτέλεσμα εύκολα ή δύσκολα έρχεται. 

 

Είμαστε σε μια τελική ευθεία! Θα είστε εκ νέου υποψήφιος για τον δήμο της Κω φαντάζομαι! 
Προφανώς και θα είμαι, κι αυτό είναι μία απάντηση σ΄ αυτούς που λένε «ρωτήστε τον, αν θα είναι υποψήφιος...».  Αυτοί  που ρωτούν, να μας πουν αν θα είναι υποψήφιοι. Το θεωρώ και ηθική και ιστορική υποχρέωση απέναντι στον Κωακό λαό, ο οποίος με τίμησε με την ψήφο του και τον οποίο υπηρετώ σε μία πρωτόγνωρα δύσκολη περίοδο, όπως είναι αυτή της πανδημίας . Με το καλό, με τη δική του θέληση και συγκατάθεση στις εκλογές του Οκτώβρη του 2023, θα επιδιώξω να ανανεώσω τη θητεία μου για τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε από κοινού να δώσουμε μία μάχη για όλη την ατζέντα που ανοίξαμε σ΄ αυτή τη θητεία, αλλά και το τι θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. 

Πείτε μου έναν μεγάλο στόχο που έχετε για το επόμενο διάστημα, πέραν της επίλυσης των προβλημάτων της υγείας.
Έχει να κάνει με την εξωστρέφεια της Κω και την ανάδειξή της, ως ένας προορισμό που έχει τέτοια δυναμική και μία τέτοια ποιότητα που να μπορεί να έχει μέλλον. Αυτό αφορά στις υποδομές, την καθαριότητα, την αειφορία και την ανάπτυξη, αφορά στη φέρουσα ικανότητα του νησιού που όλα αυτά θα πρέπει να τα βλέπεις ταυτόχρονα και παράλληλα,  αφού το ένα συμπληρώνει το άλλο, ώστε η Κως να είναι πολύ ψηλά στη συνείδηση του επισκέπτη, αλλά και του εν δυνάμει επισκέπτη.

 

Ένα έργο υποδομής που πιστεύετε ότι θα βοηθήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση, ποιο ιεραρχείτε ότι μπορεί να είναι;
Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους βιολογικούς καθαρισμούς και τα αποχετευτικά, εν πολλοίς τα έχουμε δρομολογήσει, κι έχουνε πάρει τον δρόμο τους.  Ένα σημαντικό πρόβλημα έχει να κάνει με την υδροδότηση στο μισό νησί. Έχει να κάνει με την ποιότητα και την ποσότητα νερού στο λεγόμενο τρίγωνο, τις  κοινότητες  Κεφάλου, Αντιμάχειας και Καρδάμαινας. Είναι ο τέως δήμος Ηρακλειδών, εκεί όπου υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στο νερό. Έχουμε υιοθετήσει μία στρατηγική, την οποία την υπηρετούμε και αρχίζει να αποτυπώνεται σε ό,τι αφορά το παραγόμενο αποτέλεσμα, για το οποίο όμως θα πρέπει να μιλήσουμε τα επόμενα χρόνια, όταν θα έχουμε δρομολογήσει έργα κλίμακας. Επίσης, το οδικό δίκτυο, η κίνηση γενικότερα,  η ασφάλεια, κι αυτό γιατί η Κως  αναπτύσσεται ραγδαία και οι υποδομές που έχει φαίνεται ότι ασφυκτιούν αυτή τη στιγμή. Δηλαδή, σχεδιάστηκε μία Κως για 700.000 τουρίστες και τα επόμενα χρόνια θα φτάσει τις 2.000.000 αφίξεις. Εμείς όμως, θέλουμε να προσελκύει επισκέπτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου.

 

Στη Ρόδο έρχεστε συχνά. Πώς μας βλέπετε;
Η Ρόδος είναι το μεγάλο μας αδελφάκι. Είναι ένας τουριστικός προορισμός που προσιδιάζει σχεδόν σε όλα, στην Κω. Και στην αρχιτεκτονική και στην ιστορία και στον μαζικό τουρισμό. Είμαστε αρκετά κοντά και στη φιλοσοφία μας. Δίνουμε αντίστοιχες μάχες. Στην Κω υπάρχει μία διαφορά: έχουμε το 1 της έκτασης της Ρόδου, αλλά έχουμε τις μισές κλίνες, σε σχέση με τη Ρόδο. Δηλαδή κατ’ αναλογία  έκτασης και κλινών έχουμε πολύ περισσότερες κλίνες. Η Κως  έχει μία δυναμική, η οποία αποτυπώνεται σ’ αυτή την αναλογία. Αυτό βέβαια δεν είναι για να χαιρόμαστε, αντίθετα δημιουργεί έναν προβληματισμό και μία αγωνία για το γεγονός ότι, ίσως έχουμε ξεπεράσει τα επίπεδα της φέρουσας ικανότητας που έχουμε ως νησί. Κι αυτό είναι σίγουρο ότι θα ανοίξει  ως ατζέντα το επόμενο διάστημα, γιατί αν αφήσεις να εξελίσσεται έτσι το παιχνίδι, αργά ή γρήγορα θα έχεις πέσει σ’ έναν λάκκο που εσύ θα έχεις σκάψει.  Κι εγώ δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση οι συμπολίτες μου να θέσουν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις τους.

 

Τι κάνετε σ’ έναν υποτιθέμενο ελεύθερο χρόνο που έχετε, κύριε δήμαρχε; Πώς τον περνάτε, με τι ασχολείστε, τι σας ξεκουράζει;
Ο χρόνος είναι ελάχιστος. Βρίσκομαι εδώ στο γραφείο μου στον δήμο από τις 8 το πρωί. Μπορεί να φεύγω στις 4 το απόγευμα, μία ώρα αφιερώνω σ’ εμένα, ξαναέρχομαι εδώ, αργά το βράδυ μπορεί να κοιτάξω και το επαγγελματικό μου γραφείο, του πολιτικού μηχανικού, γιατί δεν μπορώ να παραμελήσω και τη δουλειά μου. Κοιμάμαι πολύ λίγο, τέσσερις ή πέντε ώρες κάθε μέρα και μέσα στην ημέρα ελάχιστος είναι ο χρόνος, ο ελεύθερος. Προσπαθώ να κάνω ποδήλατο, να περπατήσω, να κάνω  λίγο γυμναστική, να δω δυό φίλους μου, να αποφορτιστώ για λίγο.

Δηλαδή, παίρνετε το ποδήλατό σας συχνά;
Σχεδόν καθημερινά με το ποδήλατο πηγαινοέρχομαι από το σπίτι, αλλά  κι όποτε μπορώ, το παίρνω και κάνω 30 χιλιόμετρα και περισσότερα με το ποδήλατο και  είναι μια ώρα αυτή που αποβάλλω τοξίνες πολιτικές καθώς και τον φόρτο της εργασίας. 

Έτσι, σε πιο προσωπικό τόνο ήθελα να κλείσει η κουβέντα αυτή, με τον Θεοδόση Νικηταρά.
Από το μπαλκόνι του Δημαρχείου η θάλασσα έλαμπε το μεσημέρι της Δευτέρας που πέρασε. Η Κως είναι όμορφη, οι πεζόδρομοί της, η αισθητική της κι η φράση «μια μικρογραφία της Ρόδου...», στην πραγματικότητα την αδικεί! Στέκει εκεί, αυτάρκης, περήφανη και διεκδικητική!