Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση των Δήμων Κω & Λάρισας με ειδική τελετή στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Κω
Κως
21/10/2022

Ιδιαίτερα εγκάρδιο το κλίμα της εκδήλωσης παρουσία εκπροσώπων τοπικών Αρχών & φορέων

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, σε ειδική τελετή, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδελφοποίησης των Δήμων Κω και Λάρισας, στο πλαίσιο ανάπτυξης της ιστορικής σχέσης των δύο πόλεων με αφετηρία τον πατέρα της Παγκόσμιας Ιατρικής, Ιπποκράτη.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο έλαβε χώρα στη Θεσσαλική πρωτεύουσα το πρώτο μέρος της εκδήλωσης με την υπογραφή του σχετικού συμφώνου.

Ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς και ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, στις τοποθετήσεις τους, υπογράμμισαν ότι οι πόλεις τους οφείλουν να βαδίσουν μαζί στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης των Ιπποκρατικών Αρχών καθώς μοιράζονται την ίδια ιστορική κληρονομιά.

Ως γνωστόν, η Κως αποτελεί τη γενέτειρα του Ιπποκράτη ενώ η Λάρισα τον τόπο της ύστερης ιατρικής του δράσης και φυσικά τον τόπο όπου άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Δήμαρχος Κω, επεσήμανε ότι με τη σημερινή τελετή αδελφοποίησης εκπληρώνεται το καθήκον ολοκλήρωσης μιας προσπάθειας από το μακρινό 1978 ενώ επενέλαβε ότι αυτή η πρωτοβουλία στο σύνολό της, συνδέεται σε απόλυτο βαθμό με το δρόμο της εξωστρέφειας που ακολουθεί η νυν Δηνοτική Αρχή για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ταυτότητας του νησιού μας. Ο κ.Νικηταράς, επίσης, τόνισε το πλαίσιο σύναψης σχέσεων της Κω με τον ιατρικό κόσμο και τα Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, όπου η συμβολή του ΔΙΙΚ και του Παγκόσμιου Ιπποκρατείου Ινστιτούτου Ιατρών είναι καθοριστική. Ο ίδιος, επανέλαβε ότι η Κως τα τελευταία τρία χρόνια επανατοποθετείται στον σύγχρονο κοσμο έχοντας ήδη θέσει τις βάσεις για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου κι έχοντας εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αμέσως μετά το Δήμαρχο Κω, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Λάρισας, Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος αρχικά εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδελφοποίησης με το Δήμο Κω στο όνομα των υψηλών Ιπποκρατικών Αρχών, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί χρέος και των δυο τόπων, της Κω και της Λάρισας που μοιράζονται τον Ιπποκράτη. Ο κ.Καλογιάννης υπογράμμισε οτι η Λάρισα αναπτύσσει ένα δίκτυο συνεργασιών φορέων που συγκινούνται από το Ιπποκρατικό Ιδεώδες, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι ο Ιπποκράτης υπήρξε ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής απαλλαγμένης από δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις. Είναι εκείνος που πάντρεψε τη Φιλοσοφία με την Επιστήμη. Ο κ.Καλογιάννης, τέλος, παρέθεσε σειρά στοχείων που αφορούν τα όσα διαδραματίζονται στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, τονίζοντας την κομβική γεωγραφική της θέση.

Μετά τις τοποθετήσεις των Δημάρχων Κω και Λάρισας, Θεοδόση Νικηταρά κι Απόστολου Καλογιάννη, στο πλαίσιο της τελετής αδελφοποίησης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ, ο Έπαρχος Κω-Νισύρου, Ιωάννης Καμπανής, ο Καθηγητής Χειρουργικής κι αντιπρόεδρος ΔΙΙΚ, Στέφανος Γερουλάνος, η ιατρός κι απερχόμενη πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω, Μαρία Φρατζάκη και ο Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αθανάσιος Γιαννούκας.

Ο κ.Γιαννούκας, υπογράμμισε ότι κοινή στόχευση των πόλεων Κω και Λάρισας είναι ο Ιπποκράτης και η σύνδεση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το νησί μας για την παροχή οποιασδήποτε εφικτής  δυνατότητας και βοήθειας. Ο Καθηγητής αναφέρθηκε στο εγχείρημα μετάβασης στην Κω ομάδων ιατρικών ειδικοτήτων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ