Παρουσίαση του νέου προϊόντος «Κώων Βίος – Εστία» στο 5ο Δημοτικό (Video)
Κως
09/12/2022

Ένα νέο προϊόν παρουσίασαν σήμερα στο 5ο Δημοτικό, η διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κω – Νισύρου και την Αστική εταιρεία Ιπποκράτης με την ονομασία «Κώων Βίος – Εστία». Ένα συμβολικό τοπικό προΐον το οποίου ουσιαστικά πρόκεται για μια διαφορετική συνταγή των βαρβάρων σε μορφή μπάρας απ’ την κυρία Ελένη Καντζόγλου.

Ο  Επιστημονικός διευθυντής της αστικής εταιρείας Ιπποκράτης, Δημήτρης Γερούκαλης ήταν αυτός που άνοιξε την συζήτηση, κάνοντας μια μικρή αναφορά για το πως ξεκίνησε η ιστορία με τα βάρβαρα και τως σκέφτηκαν να τα αναδείξουν ότι τόνισε την άριση συνεργασία που υπάρχει με το 5ο Δημοτικό και με την Ένωση ξενοδόχων. Η σημερινή ημέρα είπε χαρακτηριστικά είναι η κορύφωση μιας δραστηριότητας.

Απ’ την πλευρά του ο διευθυντής του 5ου δημοτικού, Γιάννης Διακομανώλης είπε ότι είναι μια πρόκληση για το σχολείο τα βάρβαρα. Κυρίως για να μάθουν τα παιδιά ότι η παράδοση δεν χάνεται. Ότι αλλάζουν τα χρόνια όμως η φύση μας δείχνει τι χρειαζόμαστε για να την μεταφέρουμε στο σήμερα φτάνει να μην την εκβιάζουμε. Η επόμενη δράση του σχολείου έχει να κάνει με το πως λειτουργεί ένα θερμοκήπιο και πως μπορούν να παραχθούν προϊόντα και τον χειμώνα. Στόχος μας είπε χαρακτηριστικά είναι να κάνουμε μικρές αλλά επαναλβανόμενες δράσεις για να αλλάξουμε την στάση των παιδιών απέναντιστα πράγματα. Να μάθουν να βρίσκονται στο οικογενειακό τραπέζι, να υπάρχει σύσφιξη σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας.

Η πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Κω, Ντίνα Σβύνου δεν έκρυψε την χαρά της για την πρόσκληση απ’ το 5ο Δημοτικό και απ’ την αστική εταιρεία Ιπποκράτης και μάλιστα τους συνεχάρη για τις δράσεις τους. Τόνισε ότι εδώ και χρόνια σε συνεργασία με σεφ και παραγωγούς του νησιού, έχει δημιουργηθεί το Κωακό πρωϊνό αλλά είναι σημαντικό η παράδοση να ξεκινάει απ’ τον απ’ την εκπαίδευση, απ’ το Δημοτικό κιόλας. Είναι σημαντικό δήλωσε να κρατάμε τις παραδόσεις, να μεταδίδονται στα παιδιά μας και αυτά να τα υιοθετήσουν στην οικογένεια τους ενώ συνεχάρη την κ. Καντζόγλου για την μπάρα βαρβάρων η οποία μπορεί ένα τοπικό προϊόν παρόμοιο με το μελεκούνι της Ρόδου.

Τέλος η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου, και πρόεδρος της Αστικής εταιρείας Ιπποκράτης, Διονυσία Τελλή θέλησε ουσιαστικά να παρουσιάσει την μπάρα βαρβάρων. Είναι σημαντικό είπε να κοιτάξουμε την παράδοση αλλά και την υγεία της οικογένειας μας, και να κρατήσουμε ζωντανό το έθιμο των βαρβάρων, αρκετά αντιγράψαμε τις ξένες συνήθειες. Παρουσιάζουμε λοιπόν δήλωσε χαρακτηριστικά μια δημιουργία της Ελένης Καντζόγλου, ένα συμβολικό τοπικό προϊόν το οποίο δημιουργήσαμε από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Κω και Νισύρου, το 5ο Δημοτικό και η αστική εταιρεία Ιπποκράτης.

 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ