Live η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω
Κως
20/02/2023

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε σε τακτική μεικτή συνεδρίαση (δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη) του Δημοτικού Συμβουλίου Κω στις 20 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 65, 67 και 69 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/7-6-2010, Τεύχος Πρώτο), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν και το άρθρο 78 του Ν. 4954/2022 (ΦΕΚ 136/9-7-2022, Τεύχος Πρώτο) με τα παρακάτω θέματα στην ημερήσια διάταξη:

  1. Έγκριση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων οικονομικού έτους 2023 του Δημοτικού Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού Κω (Εισηγητής: Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Μήτρου Εμμανουήλ).

  2. Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) και του 1ου Πρωτοκόλλου Κανονισμού Τιμών Μονάδος Νέων Εργασιών Έργου (ΠΚΤΜΝΕ) του έργου: «Αποκατάσταση και ανάδειξη κτιρίου δημοτικής αγοράς» με Α.Μ. 4/2021 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

  3. Ενημέρωση για την έκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου της εταιρείας «Βιοτεχνία Τυποποίησης ΜελιούΑ.Ε. » με τον διακριτικό τίτλο: «ΒΙΜΕΛ»  όπως αυτή κοινοποιήθηκε στον Δήμο Κω από το Υπουργείο Οικονομικών και το Τμήμα Δημοσιονομικών Ελέγχων στις 19-12-2022 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

  4. Λήψη απόφασης για εκκαθάριση και λύση της εταιρείας «Βιοτεχνία Τυποποίησης Μελιού Α.Ε. » με τον διακριτικό τίτλο: «ΒΙΜΕΛ» – Σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων της. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.

Διονυσία Τελλή – Τσιμισίρη

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Πριν την έναρξη της ημερήσιας διάταξης η επικεφαλής του Οράματος και Δράση, Ιώάννα Ρούφα εξέφρασε την αγωνία για τον παιδικό σταθμό της Αντιμάχειας με τον Δήμαρχο Κω να αναφέρει ότι υπάρχουν προβλήματα σε ότι αφορά το κτίριο και γίνονται παρεμβάσεις για τις οποίες ενημερώνεται και ο σύλλογος και οι εργαζόμενοι με στόχο την διαχείριση του προβλήματος και άνοιξη προς καλοκαίρι να γίνει μια ριζική παρέμβαση τα οποία θα το καθιστούν ασφαλές. 

Παράλληλα ο Δήμαρχος Κω απάντησε στον δημοτικό σύμβουλο κ. Θεόφιλο Μουζουράκη σχετικά με την αφίσα που υπάρχει στο Μετρό του Λονδίνου και την αισθητική της επισημαίνοντας ότι στόχος των ειδικών ήταν το απέραντο γαλάζιο και η βάρκα που υπάρχει στην αφίσα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να φέρνει άμεσα την Κω στο μυαλό του κάθε ανθρώπου που έχει ελάχιστα δευτερόλεπτα για να δει μια εικόνα.

 _____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Θέμα 1. Έγκριση προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων οικονομικού έτους 2023 του Δημοτικού Ραδιοτηλεοπτικού Σταθμού Κω (Εισηγητής: Αντιπρόεδρος διοικητικού συμβουλίου, Παναγιώτης Χατζηχριστοφής).

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής, Γιώργος Κυρίτσης έκανε αναφορά σχετικά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιστρέψουν 50.000 ευρώ με τον κ. Χατζηχριστοφή να αναφέρει ότι σύμφωνα με τον λογιστής της επιχείρησης πρέπει να πρώτα να αποδοθούν 28.000 ευρώ στους νόμιμους κληρονόμους των ανθρώπων που έχουν φύγει απ’ την ζωή και στην συνέχεια θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι θα κάνουμε ότι χρειάζεται ώστε ένα κομμάτι του Δήμου που κοστίζει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ να λειτουργεί όπως πρέπει να λειτουργεί ενώ επισήμανε για το λάθος της δημοτικής αρχής Καΐσερλη σχετικά με την μη αλλαγή του καταστατικού ενώ τόνισε ότι σε μια τόσο σημαντική εισήγηση απουσιάζει ο πρόεδρος του μέσου. Οι επιχορηγήσεις πάνε σε ιδιώτη ανέφερε που εδώ και δύο χρόνια εισέπραξε 80.000 ευρώ. Οι υπάλληλοι οδήγησαν τον Δήμο στα δικαστήρια τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι το μέσο κάνει επιλεκτικά δημοσιογραφία με κοπτοραπτική, χωρίς να αναφέρει η να δείχνει στα βίντεο του πολλές φορές δημοτικούς συμβούλους που δεν είναι στην δημοτική αρχή η επικεφαλής παρατάξεων. Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο προϋπολογισμός δεν στέκει, δεν είναι λογικός και είναι παράνομος. Το μέσο πρέπει να πατήσει στα πόδια του, να εισπράττει και όσα δεν μπορεί να καλύψει να τα καλύψει ο δήμος πρόσθεσε. Προτιμώ να χτίζω κάθε χρόνο ένα παιδικό σταθμό περιορίζοντας έξοδα που αφορούν μόνο στην προσωπική διαφήμιση και προβολή. Απ’ αυτά τα λεφτά ήθελα να το κάνω και το 2019 απ’ αυτά τα λεφτά θα το κάνω και το 2024. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, ένα απ' την παράταξη θα ψηφίσει όχι και οι υπόλοιπο παρών. 

Η επικεφαλής του Οράματος και Δράση, Ιωάννα Ρούφα τόνισε ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο για το καλό των εργαζομένων. Εσείς θα βρείτε την λύση εσείς θα έχετε και το πρόβλημα. Αυτοί που υπογράφουν και είναι έμμισθοι πρέπει να προσέχουν , δεν ρίχνουμε ευθύνες στον διευθυντή του σταθμού. Διαφωνούμε με τον προϋπολογισμό. Το πολιτικό διακύβευμα για εμάς ήταν η επιστροφή όλων των εργαζομένων στο μέσο και μας το υποσχεθήκατε αλλά δεν το τηρήσατε. Η δεύτερη διαφωνία μας είναι ότι έχετε εγκαταστήσει στο ΔΗΡΑΣ έναν ιδιώτη που κοστίζει 120 χιλιάδες ευρώ για το 2023 ενώ απ’ τα δικά σας λεφτά πληρώνονται και οι υπάλληλοι που είναι σε άλλα πόστα του δήμου. Η εικόνα του ΔΗΡΑΣ δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι τόνισε, είναι εξοργιστική ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν γίνεται να παρουσιάζεις θέματα του δημοτικού συμβουλίου, να βάζεις δημοτικό σύμβουλο να μιλάει 8 λεπτά να μιλάει και επικεφαλή παράταξης 48 δευτερόλεπτα. Είχα διαφωνήσει με τον κ. Κυρίτση για την καταστροφική πολιτική που επέλεξε για το ΔΗΡΑΣ αλλά όταν ακούγεται ότι ο κ. Κυρίτσης εκλιπαρεί να δώσει συνέντευξη αυτό δεν σας τιμά και έχετε αποκτήσει συνείδηση ιδιοκτησιακού καθεστώτος πρόσθεσε αναφερόμενη στην δημοτική αρχή. Ο κ. Κυρίτσης παραδέχτηκε το λάθος γιατί ενώ εκείνος πήρε την απόφαση να τροποποιήσει το καταστατικό του ΔΗΡΑΣ, τον πήγε στις 150 χιλιάδες ευρώ, έγινε ότι έγινε και μετά έκανε ξανά τροποποίηση και τα πήγε στις 350 χιλιάδες ευρώ άρα εμμέσως κατάλαβε το λάθος του. Εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι ούτε με τα ρεπορτάζ ούτε με την θεματολογία. Δεν θα μπούμε εμπόδιο, μπορούν όμως να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. 

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κική Μακρή με την σειρά της τόνισε ότι ο ρόλος της δημοτικής τηλεόρασης ήταν να παρουσιάσει τα προβλήματα του νησιού και αυτό έκανε αρχικά. Ο κύριος Κυρίτσης παλιότερα χρησιμοποίησε τους υπαλλήλους του μέσου θέλοντας να παραδειγματίσει και τους άλλους εργαζόμενους του δήμου. Η δική μας θέση ήταν και είναι όταν προέκυψε το θέμα με τις απολύσεις, να γίνει οργανισμός όπου οι εργαζόμενοι να είναι ενταγμένοι στον ΟΕΥ του Δήμου έτσι ώστε να μπορούν απεγκλωβισμένοι να παίζουν καλύτερα τον ρόλο τους. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό ψηφίζω κατά.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αβρίθης, τόνισε αναφερόμενος στον κ. Κυρίτση ότι για 3η φορά μπαίνει στην διαδικασία της απειλής. Μην ξεχνάτε ότι ο άνθρωπος που προσπάθησε να κλείσει το ΔΗΡΑΣ όταν ήταν Δήμαρχος το 2008 ανέβασε την επιχορήγηση στις 550 χιλιάδες ευρώ και ανέβασε το προσωπικό απ’ τους 14 στους 28. Ο επόμενος Δήμαρχος επιχορήγησε με 450 χιλιάδες ευρώ το μέσο. Το 2014 αναλαμβάνοντας δήμαρχος ο κ. Κυρίτσης μείωσε την επιχορήγηση και έρχεται απόψε να μας πει για την απόφαση του Αρείου Πάγου και απειλεί και επικαλείται την κ. Παντελίκιζη ότι πλήρωσε λες και φταινε οι εργαζόμενοι. Ενώ έχουν βγει οι αποφάσεις και πρέπει οι άνθρωποι να πληρωθούν, γίνονται κατασχέσεις για λογαριασμούς και μπλοκάρονται οι διαδικασίες. Υπό την πίεση των πραγμάτων και υπό τον φόβο των εκλογών ανέβασε τον προϋπολογισμό και καλά έκανε αλλά αναγκάστηκε να το κάνει αλλά δεν μετανόησε.  Μας αξίζει να υπάρχει αυτό το μέσο, είναι αναγκαίο. Να μπορεί ο πολίτης να μας κρίνει, να επικοινωνεί και να έχει μια σωστή άποψη. Είμαστε ανοιχτοί στο να βελτιώσουμε κάποια πράγματα στον σταθμό.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Θεόφιλος Μουζουράκης τόνισε ότι ο κόσμος θεωρεί ότι το δημοτικό συμβούλιο παραπλανήθηκε σχετικά με τον προϋπολογισμό. Ποτέ δεν έχω ψηφίσει προϋπολογισμό που να μην έχει οροφή του την επιχορήγηση του Δήμου αν έχει αλλάξει κάτι να το αναφέρετε γιατί ο κόσμος μπορεί να θεωρεί ότι ο πρόεδρος του μέσου παραπληροφόρησε εσφαλμένα το δημοτικό συμβούλιο.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Φραγκούλης με την σειρά του τόνισε ότι τα τελευταία 15 χρόνια ο ΔΗΡΑΣ παίζει αποκλειστικά και μόνο τον ρόλο του εκπροσώπου τύπου της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Ο ιδιώτης που προσλαμβάνει δεν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά, πήρε τον ιδιώτη που προσλαμβανει το 2007-2010 που είναι ακριβώς ο ίδιος άνθρωπος. Έχει να προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία ωστόσο οι δημοτικες αρχές τον χρησιμοποιούν λάθος. Πρέπει να επιχορηγείται ο ΔΗΡΑΣ, πρέπει να προσφέρει ανταποδοτικά στον πολίτη με ορθή ενημέρωση, με εκπομπές και με δράσεις.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Χόνδρος έκανε αναφορά σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Κυρίτσης λέγοντας ότι φάνηκε ότι τελικά το 2015 τον ΔΗΡΑΣ τον έκλεισε ο Καΐσερλης. Ξεχνάμε ότι η μείωση της επιχορήγησης έγινε επί ημερών σας και οδηγήσατε τους εργαζομένους σε επίσχεση. Θέλατε να οδηγήσετε τους εργαζόμενους σε αποχώρηση ή παραίτηση, αυτό που κάνατε δεν ήταν έντιμο. Πλέον μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στο οικονομικά του δεδομένα, έχουμε μείωση του προϋπολογισμού. 

Με την σειρά της η δημοτική σύμβουλος, Βάσω Πη τόνισε ότι ποτέ δεν είπαμε να κλείσει ο ΔΗΡΑΣ και συνειδητά παραφράζεται τα λεγόμενα μας. Να υπάρχει το μέσο αλλά μην βαρύνει τον δημότη. Δεν γίνεται ο Δήμος να στηρίζει και κάποιοι να επαναπαύονται. Εργαζόμενοι δημοσιογράφοι του ΔΗΡΑΣ, βρίσκονται σε άλλα πόστα αποσπασμένοι. Κλείσιμο δεν θέλαμε, η εξυγίανση είχε ξεκινήσει απ’ την περίοδο της κυρίας Παντελίκιζη. Το μονοπωλιακό καθεστώς που έχει ο ΔΗΡΑΣ θα έπρεπε να φέρει τεράστια ποσά διαφημιστικά. Εκείνο το διάστημα η ΚΕΚΠΑΠΑΥΣ πλησίαζε τα έσοδα απ’ τις διαφημίσεις τις 30 χιλιάδες ευρώ κάτι που δεν έγινε ποτέ απ’ το ΔΗΡΑΣ που δεν μπορούσε να περάσει τις 10 χιλιάδες. Το μέσο πρέπει να υπάρχει, οφείλει όμως η εκάστοτε διοίκηση πρέπει να προσφέρει στον πολίτη τον πλουραλισμό.  Βγήκε ο Κυρίτσης να μιλήσει και απάντησε ο διευθυντής του σταθμού ενώ ρώτησε τον κ. Μήτρου αν ήξερε το ποσό του προϋπολογισμού.

Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Καλλούδης, τόνισε ότι πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Είναι μια απαίτηση του ΔΗΡΑΣ προς το δημοτικό συμβούλιο από εκεί και πέρα είναι θέμα του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού αν βρεθεί ελλειμματικό ή όχι. 

Με την σειρά της η αντιδήμαρχος, Σέβη Βλάχου αναφέρθηκε στο κυνηγητό, του κ. Κυρίτση προς τους εργαζόμενους και στις μηνύσεις του.  Η διοίκηση του ΔΗΡΑΣ δεν βλέπει τι ψήφισες στις εκλογές, βλέπει τα στοιχεία και τις γνώσεις του κάθε εργαζόμενου και έτσι εμπλουτίζεται ο σταθμός. Το αρχείο του είναι ένας πραγματικός θησαυρός για το νησί μας και έχουμε υποχρέωση να το αναβαθμίζουμε και να σεβόμαστε τους εργαζόμενους του ΔΗΡΑΣ. Είχε πέσει μαύρο στο ΔΗΡΑΣ, αξίζουν μπράβο στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Η αναλγησία έχει όνομα και λέγεται δημοτική αρχή Κυρίτση, ας είμαστε προσεκτικοί γιατί ο κόσμος θυμάται και αυτή η απανθρωπιά έχει γραφτεί ιστορία. Θέλουμε έναν ρόλο αναβαθμισμένο για το ΔΗΡΑΣ, είναι ένα δημοκρατικό μέσο που δίνει λόγο σε όλους τους πολίτες. Αφού σώσαμε τον ασθενή ας τους προσθέσουμε και μια καλύτερη ποιότητα ζωής τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο αντιδήμαρχος, Σταμάτης Πης ανέφερε με την σειρά του ότι το ΔΗΡΑΣ ήταν έργο του κ. Καΐσερλη ώστε να ενημερώνεται ο Κωακός λαός ενώ αναφέρθηκε στον κ. Κυρίτση σχετικά με τα όσα έγιναν στο ΔΗΡΑΣ την περίοδο της επίσχεσης. Δεν γίνεται να λέτε πράγματα που δεν στέκουν, δεν έχουν περάσει πια τόσα χρόνια για να υποτιμάτε τον Κωακό λάο τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΔΗΡΑΣ, Μάνος Μήτρου τόνισε ότι οφείλει να ευχαριστήσει τους εργαζόμενους του ΔΗΡΑΣ αλλά και τον Παναγιώτη Χατζηχριστοφή. Ο πρόεδρος, ο διευθυντής και ο λογιστής του σταθμού, βγάζουν τον προϋπολογισμό και η εξυγίανση του σταθμού έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ο σταθμός προσλαμβάνει άτομα που χρειάζονται και είναι σε καίριες θέσεις για την λειτουργία του όσο για τις συνεντεύξεις των πολιτικών υπάρχει αρχείο πόσες φορές έχει καλέσει τον κάθε αρχηγό της παράταξης, η υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ. Είναι σωστός προϋπολογισμός του ΔΗΡΑΣ, έχει δουλευτεί με σοβαρότητα και όσο για τα μέλη που ψηφίζουν, ψηφίζουν όσοι είναι παρόντες και υπογράφουν. Από εσάς περιμένουμε προτάσεις, ο μόνος που έκανε πρόταση είναι ο Γιάννης ο Φραγκούλης την οποία θα εξετάσουμε στο μέλλον.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Κρητικός τόνισε ότι πρώτη φορά συναντάω να προϋπολογίζει ο Δήμος ένα ποσό και ο οργανισμός να υπολογίζει ένα διαφορετικό ποσό. Είναι χρήσιμο το μέσο γιατί προσφέρει και το χρειαζόμαστε. Αν θέλαμε να το κλείσουμε θα το είχαμε κλείσει. Ο ΔΗΡΑΣ με το προβλήματα που είχε το σήμα του ήταν εκεί για να πληροφορεί και να προβάλλει δράσεις. Όφειλε στον τίτλο του ΔΗΡΑΣ να φαίνεται ότι είναι ραδιοτηλεοπτικός. Ζητήθηκε επανειλημμένα απ’ τον επίτροπο, δεν είχε αλλάξει το ΦΕΚ ωστόσο επειδή οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι για τρεις μήνες θεώρησαν σωστό να  προχωρήσουν σε επίσχεση. Το είχε πει και ο κ. Καΐσερλης ότι είναι πολλά τα λεφτά για το ΔΗΡΑΣ αλλά δεν προχώρησε η συνεργατική. Έγιναν λάθη αλλά δεν ξεκινήσαμε εμείς τον πόλεμο. Χρήσιμο το μέσο αλλά η χρησιμότητα του να είναι ανταποδοτική. 

Ο αντιδήμαρχος, Αλέξανδρος Χρυσόπουλος ανέφερε για την χρονιά που ανέλαβε η δημοτική αρχή, ότι η επιχορήγηση ήταν 150 χιλιάδες ευρώ και οι δαπάνες του σταθμού 153 χιλιάδες, έτσι δημιουργήθηκαν χρέη στο ΙΚΑ και στην εφορία. Το 2019 ανεβάσατε ξανά την επιχορήγηση για να καλυφθούν αυτά τα χρέη. Πως επι capital control πληρώνεται τους εργαζομένους του ΔΗΡΑΣ; Αυτήν την στιγμή το μέσο έχει κάνει παραπάνω έσοδα από διαφημίσεις, δεν γίνεται αυτό απ’ την μια μέρα στην άλλη. Το μέσο έφτιαξε τώρα έναν κανονισμό λειτουργίας που δεν είχε τόσα χρόνια. Οικονομική εξυγίανση αλλά και εξυγίανση στην λειτουργία του φέραμε.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΡΑΣ, Παναγιώτης Χατζηχριστοφής τόνισε την χρησιμότητα του μέσου που βλέπει και εκείνος και ως πρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ. Κάθε χρόνο μειώνεται κατά 50 χιλιάδες ευρώ η επιχορήγηση του σταθμού. Προσλάβαμε με νόμιμες διαδικασίες νέο προσωπικό και τους αφήνουμε ελεύθερους να κάνουν την δουλειά τους. Εμείς ασκούμε διοίκηση και θα μας κρίνει ο κόσμος. Ο κωακός λαός δεν μας έχει βάλει να κλείνουμε επιχειρήσεις, εδώ είμαστε όλοι περαστικοί μόνο οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν είναι περαστικοί γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις να απαιτείς έσοδα όταν ένα μέσο ήταν όπως ήταν το προηγούμενο διάστημα. Όλες οι παρατάξεις και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν λόγο στο ΔΗΡΑΣ.

Στην δευτερολογία του ο κ. Κυρίτσης τόνισε ότι περίμενε πως θα γινόταν μια διόρθωση στον προϋπολογισμό. Το 2008 το ποσό ήταν 550 χιλιάδες ευρώ γιατί βρήκαμε χρέη απ’ την περασμένη χρονιά. Η μισθοδοσία είναι 134 χιλιάδες ευρώ, παλιότερα το μέσο εισέπραττε από διαφημίσεις ενώ τώρα όχι. Το 2014 έκλεισε ο σταθμός και έπεσε μαύρο όταν στις εκλογές φάνηκε ότι νίκησε η Δύναμη Αλλαγής. Κάντε όσες επιθέσεις θέλετε, ο λαός αποφασίζει. Κάποιοι εξώθησαν τους ανθρώπους σε καταλήψεις, ήταν λάθη της προηγούμενης δημοτικής αρχής.  Το μέσο δεν πρέπει να κλείσει γιατί θα χαθεί η συχνότητα και ο δήμος θα χάσει μια ισχυρή πηγή. Όλοι πληρώθηκαν όντας αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις του δήμου. Στο γραφείο μου ερχόντουσαν κάποιοι και ήθελαν να απολύσω κάποιους εργαζόμενους για να ηρεμήσει το κλίμα. Το μέσο την περίοδο 2014-2019 είχα καλέσει όλες τις παρατάξεις να έχουν ώρα να λένε αυτά που θέλουν.

Η κυρία Ρούφα στην δευτερολογία της επισήμανε ότι πράγματι είχε γίνει η πρόταση του κ. Κυρίτση για την πρόταση για μια ώρα στο ΔΗΡΑΣ ωστόσο δεν την πήραμε λόγω δεοντολογίας γιατί δεν συμφωνούμε με τον τρόπο διοίκησης του μέσου απ’ τον κ. Κυρίτση. Δώσαμε μάχη με παρεμβάσεις και με δελτία τύπου. Για τον προϋπολογισμό δεν χρειάζεται να επανέλθω. Αντιλαμβανόμενος το μέγεθος των προβλημάτων ο κ. Κυρίτσης απ’ τα λάθη των προηγούμενων ετών άλλαξε το ύψος του προϋπολογισμού. Και σήμερα δεν υπάρχει η ενδεδειγμένη διοίκηση στο ΔΗΡΑΣ και ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι. Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, δεν θα μπούμε εμπόδιο παρότι η διαδικασία μπάζει.

Στην δευτερολογία της η Κική Μακρή τόνισε ότι η πλειοψηφία παραμένει αμετανόητοι, ενοχοποιούνται εργαζόμενοι, και γίνεται διαγωνισμός ποια δημοτική αρχή κάθε φορά να προβληθεί περισσότερο. Καταψηφίζω και εγώ πρόσθεσε. 

Ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Αβρίθης στην δευτερολογία του τόνισε ότι επί Θαλασσινού πράγματι ανέβηκαν οι εισπράξεις ωστόσο δεν εισπράχθηκαν. Ρωτήθηκα το Νοέμβριο του 2014 απ’ τον κ. Κυρίτση τι να κάνω και τους είπα απέλυσε τους και φέρε άλλους. Αντ’ αυτού τους οδήγησε στην εξαθλίωση. Κρίθηκε άκυρη η απόλυση και αναγκάστηκε να ανεβάζει την επιχορήγηση. Σκοπίμως οδήγησε εκεί που οδήγησε την επιχείρηση. Λυπάμαι που επιμένει και θέλει να είναι και υποψήφιος ξανά.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Θεόφιλος Μουζουράκης αναφέρθηκε ξανά στην δευτερολογία του στην διαφορά των ποσών εισήγησης και προϋπολογισμού και ζήτησα να υπάρχει νόμος η διάταξη που τους το επιτρέπει. Θεωρώ ότι η τρύπα παραμένει τρύπα γι’ αυτό τον λόγο καταψηφίζω.

Ο Γιάννης Φραγκούλης στην δευτερολογία ανέφερε ότι έχουν λυθεί κάποια προβλήματα που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους. Επενδύστε στην διαφάνεια των προσλήψεων και τους διαγωνισμών και ανοίξτε τον ραδιοφωνικό σταθμό να επαναφέρουμε την κανονικότητα.

Στην δευτερολογία η κυρία Βλάχου, τόνισε ότι έχουν μείνει εκκρεμότητες γι’ αυτό αναφερόμαστε στην προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά πρέπει να τακτοποιηθούν αυτές οι οφειλές. Ο κ. Καΐσερλης πρότεινε μια πολιτική λύση, η δική σας όμως ήταν μια πρόταση με δόλο και σκοπιμότητα. Το 2008-2010 επέλεξε προσλήψεις και εκτόξευσε το προσωπικό στα 28 άτομα. Ήταν πολιτική επιλογή. Ο λαός κρίνει στο τέλος κάθε τετραετίας. Όταν μειώθηκε η επιχορήγηση και δεν εξασφαλίζεις ως δήμαρχος τα λεφτά των υπαλλήλων είναι δόλος, σκοπιμότητα και αναγκαστήκαμε να πάμε σε επίσχεση εργασίας. Αλίμονο αν φέρουμε τέτοιες πρακτικές, είναι ευλογημένο το γεγονός ενωθήκαμε και έτσι φτάσαμε στο σημείο να κερδίσουμε. Αναγκάστηκε να αλλάξει το ΦΕΚ, γιατί τον ανάγκασε το δικαστήριο και έπρεπε να πληρώσει. 

Με την σειρά στην δευτερολογία η δημοτική σύμβουλος, Βάσω Πη επισήμανε ότι υπάλληλοι του ΔΗΡΑΣ έφυγαν και πηγαν σε άλλες υπηρεσίες ώστε να πληρώνονται και αυτοί που έφυγαν απ’ την ζωή, έτυχαν καλής μεταχείρισης ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Η ιστορία με το ΔΗΡΑΣ μας στοίχισε πολιτικά γιατί κάποιοι φρόντισαν να κάνουν μικροπολιτική. Καταψηφίζω και εγώ.

Στην δευτερολογία ο Κώστας Χόνδρος ανέφερε ότι το θέμα μας ήταν ο προϋπολογισμός. Αναφέρθηκε ότι τα 150 χιλιάδες δεν προκάλεσαν το κλείσιμο του ΔΗΡΑΣ, ωστόσο τότε δεν πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι. Εσείς προκαλέσατε την κυρία Παντελίκιζη να είναι στα δικαστήρια και προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν φταίγατε. Αυτήν την στιγμή ο ΔΗΡΑΣ δεν έχει χρέη και όταν παραλάβαμε ήταν πολλά τα χρέη ήταν εξαψήφιος ο αριθμός.

Ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς τόνισε ότι πρέπει να παρέμβει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας με βάση τα όσα είπε ο κ. Κυρίτσης ότι καλούσε στο γραφείο του εργαζόμενους και τους ηχογραφούσε. Είναι μια κατάκτηση τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον σταθμό. Δύο επιλογές είχε η προηγούμενη δημοτική αρχή, να πληρώσει και να κλείσει το μέσο ή να πληρώσει τους εργαζόμενους. Το 2015 απ’ τις 450 χιλιάδες ευρώ, φτάνει τις 150 χιλιάδες ευρώ η επιχορήγηση με στόχο τα χρήματα να δοθούν για δημιουργηθεί παιδικός σταθμός στην Κέφαλο που ακόμα τον ψάχνουν. Είναι θράσος να λένε ότι οι εργαζόμενοι έσυραν στα δικαστήρια την διοίκηση και όχι το αντίθετο, για οικογένειες που για χρόνια δεν πήραν ούτε ένα σεντς. Εκείνη την περίοδο και κάθε περίοδο που δεν επιτρέπεται ούτε ένα σεντ να φεύγει απ’ τον Δήμο, 255 χιλιάδες ευρώ έφυγαν απ’ τον Δήμο δια χειρός του τότε Δημάρχου. Μπήκε σε περιπέτειες η τότε πρόεδρος του ΔΗΡΑΣ, και ο τότε Δήμαρχος μετά από τρία χρόνια που ήταν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι αναγκάστηκε να βάλει και πάλι στο ταμείο 450 χιλιάδες ευρώ, διαφορετικά θα κατέστρεφε οικονομικά και την ίδια την πρόεδρο.  Καταφέραμε να βάλουμε μια τάξη στο μέσο, ρίχνοντας κάθε χρόνο 50 χιλιάδες ευρώ την επιχορήγηση. Επιλέγουμε τον δρόμο της ηθικής και της λογικής.

Το θέμα ολοκληρώθηκε με 15 ναι και 17 όχι. 

___________________________________________________________________________________________________________________

Θέμα 2. Λήψη απόφασης για την έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (Α.Π.Ε.) και του 1ου Πρωτοκόλλου Κανονισμού Τιμών Μονάδος Νέων Εργασιών Έργου (ΠΚΤΜΝΕ) του έργου: «Αποκατάσταση και ανάδειξη κτιρίου δημοτικής αγοράς» με Α.Μ. 4/2021 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

Στην αναφορά του ο κ. Αβρίθης έκανε αναφορά στα έργα και στην δαπάνη, η εισήγηση έρχεται για την έγκριση του ποσού 271.312 για την άρτια ολοκλήρωση του έργου.  

Στην αναφορά του ο κ. Κυρίτσης έκανε λόγο για έκπληξη του ποσού του ανακεφαλαιωτικού πίνακα. Πέρυσι τον Οκτώβριο ανατέθηκε και δεν προχώρησε. Αύξηση στην κατηγορία των χωματουργικών, στην κατηγορία των σκυροδεμάτων, δεν έχει πουθενά σκυροδετήσεις εγώ πήγα στο έργο και δεν τις είδα. Είναι αδιαφορία από εσάς όταν μετά από 13 μήνες υπογράφεται η σύμβαση, είναι λογικό να υπάρχουν ανατιμήσεις. Δεν μπορούμε να το υπογράψουμε.

Στην τοποθέτηση της η κ.Ρούφα ανέφερε ότι ο ανάδοχος κατακυρώθηκε τον Οκτώβριου του 21 και υπογράφεται την σύμβαση 13 μήνες μετά. Γιατί αφού είχαμε ανάδοχο καθυστερήσατε; Ποιον εξυπηρετούσε αυτή η καθυστέρηση; Μήπως για να είναι τα έργα πιο κοντά στις εκλογές. Στις 9 του Γενάρη, έχουμε τις φωτογραφίες και τις δηλώσεις του κ. Νικηταρά για την έναρξη των εργασιών. Αν υπογραφόταν εγκαίρως θα είχαμε προλάβει τις ανατιμήσεις, η αναβλητικότητα σας ζημιώνει τον Δήμο. Υπάρχει έλλειμμα συνέπειας. Πρόκειται για ένα τοπόσημο και πρέπει να διατηρηθεί η αρχική του μορφή.

Με την σειρά η Κική Μακρή τόνισε ότι σε κάθε τέλος μιας θητείας, αυτό γίνεται. Έργα να μην ολοκληρώνονται. Είναι ένα έργο στο κέντρο της πόλης που θα έπρεπε να έχει γίνει γρήγορα. Έτσι εξυπηρετούνται κάποιοι εργολάβοι όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως Είναι αρνητική η ψήφος μας.

Ο Δήμαρχος Κω με την σειρά του τόνισε πολλές φορές γίνονται συζητήσεις μόνο για τις κάμερες σε θέματα που συζητούνται σε μισή ώρα στην οικονομική υπηρεσία. Πριν από ένα χρόνο έγινε η προκήρυξη της μελέτης είναι αναρτημένη στο διαύγεια. Ένα απ’ τα πιο αξιόλογα κτίρια στο κέντρο της Κω ήταν έτοιμο να καταρρεύσει και η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε ότι δεν το έβλεπε. Πήγαμε σε μια ανακατασκευή εκ βάθρων, όχι σε πασαλείμματα. Λέτε την μισή αλήθεια για να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Ελατε να σας εξηγήσουν οι μηχανικοί τι κάνουν εκεί, είναι ντροπή να κάνετε φθηνή πολιτική.

Στην δευτερολογία του ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι την προηγούμενη πενταετία δεν τα κάναμε όλα για να μπορείτε εσείς να κάθεστε περισσότερο σήμερα. Στην Αντιμάχεια ρίχνετε κάτω τον συνεταιρισμό, και αυτό είναι εμβληματικό κτίριο. Τώρα που το κτίριο της ΑΒΙΚΩ το αγόρασε άλλος που ξέρω ότι ξέρετε ποιος είναι δεν μιλήσατε. Δεν φταινε οι μηχανικοί αλλά 13 μήνες μετά να συμβασιοποιηθεί το έργο εντάξει δεν έχουμε τι να πούμε.

Με την σειρά η κ. Ρούφα στην δευτερολογία της επισήμανε ότι είναι τραγική συνέπεια η αναβλητικότητα τους, πρέπει να ανακαλέσει ο κ. Νικηταράς γιατί είπε ότι λέω ψέματα. Η σύμβαση δεν υπάρχει στο Διαύγεια. Δεν ξέρω τον χρόνο υλοποίησης γιατί αυτό συμπεριλαμβάνεται στην συμβαση και δεν υπάρχει στο Διαύγεια. Για να καλύψει το κενό περιεχομένου ο κ. Νικηταράς και να πει ότι εγώ λέω ψέματα. Ευχόμαστε το έργο να ολοκληρωθεί. Λυπούμαστε που η κωλυσιεργία σας κόστισε τόσο πολύ στους Κώους πολίτες.

Ο Παναγιώτης Αβρίθης στην δευτερολογία του, ανέφερε στα ίσα είπε ο κ. Κυρίτσης για το κτίριο του συνεταιρισμό της Αντιμάχειας αλλά αν είναι ένα κτίριο εμβληματικό για τους αγρότες, είναι η ΑΒΙΚΩ. Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές θυμηθήκαμε τους αγρότες. Οι μηχανικοί τα εισηγούνται αυτά, κάπου έλεος δηλαδή.

Στην δευτερολογία του ο Δήμαρχος Κω, τόνισε ότι ξεκινήσαμε απλά να μιλάμε για έναν ανακεφαλαιωτικό πίνακα εργασιών και ζητήματα που έπρεπε μέσα σε δύο λεπτά να επιλύονται περνάμε την μια ώρα για να τα συζητήσουμε. Μπορούν να την αναζητήσουν την σύμβαση, η περίληψη της περιλαμβάνει και το χρονοδιάγραμμα του έργου, δεν χρειάζεται να κουράζουμε τους συμπολίτες μας. Το 2018 έβγαλε άδεια κατεδάφισης της ΑΒΙΚΩ ο κ. Κυρίτσης και έρχεται σήμερα να μας πει για το κτίριο στην Αντιμάχεια, που παραμένει αποθήκη εδώ και 20 χρόνια.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. 

Ρεπορτάζ