Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δ.Ι.Ι.Κ. και κοπή πίτας στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος
Κως
14/03/2023

Την 19η Φεβρουαρίου του 2023, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα, πραγματοποίησε την Γενική Συνέλευση του και έκοψε την Βασιλόπιτα με τις ευλογίες και τις ευχές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κκ. Ναθαναήλ.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του τ. Προέδρου Α.Α. Παυλιδη, του Ιπποκρατιστή Ιατρού και δημιουργού του Ιπποκρατικού Ιατρείου Κιάρη και του συνεργάτη του Ιδρύματος κου Σμαραγδάκη Αναστάσιου.

Με παρουσίες σημαντικές και πάρα πολλά μέλη ο Πρόεδρος του Δ.Ι.Ι.Κ., Καθηγητής Νικόλαος Παπαντωνίου, αφού χαιρέτησε και καλωσόρισε όλους από την θέση του Προέδρου, παρουσίασε τους επισήμους που έκαναν και αυτοί σύντομο χαιρετισμό επίσης στη γενική  συνέλευση : τον Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου, κκ. Ναθαναήλ ,τον Δήμαρχο Κω κο. Θεοδόση Νικηταρά, τον τ. Βουλευτή Ιωάννη Καματερό, τον τ. Υπουργό και Βουλευτή Δωδεκανήσου κο. Γεώργιο Νικητιάδη, τον Προέδρο του Τ.Ε. Δωδεκανήσου Αντώνιο Γιαννικουρή (τεχνικό σύμβουλο πλέον του Δ.Ι.Ι.Κ. αναφορικά με την δημιουργία του Πάρκου Ιστορίας της Ιατρικής που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δ.Ι.Ι.Κ.) και την Περιφερειακή Σύμβουλο Ν. Αιγαίου κα. Ελευθερία Φτακλάκη. 

Χαιρετισμό απεύθυναν και τα μέλη του Δ.Σ., οι Αντιπρόεδροι Στέφανος Γερουλάνος και Νικόλαος Μανούσης, ο Γ. Γραμματέας Γεώργιος Τάλλαρος, ο Ταμίας Φίλιππος Καλλούδης, παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία του 2022 και έλαβε την ομόφωνη έγκριση της Γενικής Συνέλευσης και τον προϋπολογισμό του 2023, υποστηριζόμενη από τον Οικονομικό Σύμβουλο του Ιδρύματος Πέτρο Πηλιούρα, τον οποίο ευχαρίστησε επίσης. 

Τοποθετήσεις υπήρξαν από τα μέλη και τους συμμετέχοντες, όπου όλοι, ομόφωνα υπεστήριξαν την πορεία και τις δραστηριότητες που επιβάλλονται ώστε το Δ.Ι.Ι.Κ. να καταστεί Διεθνές σημείο αναφοράς και να λειτουργεί αυτόνομα και ανταποδοτικά στην Ιπποκρατική Κω, ως πόλος έλξης παγκόσμια.

 

Από τον Πρόεδρο καθ. Νικόλαο Παπαντωνίου έγινε προβολή και αναφορά σε όλες τις σημαντικές δραστηριότητες που έγιναν στον χρόνο που πέρασε, με οπτικοακουστικό υλικό, στην συνεδριακή αίθουσα του Δ.Ι.Ι.Κ.. Έγινε εκτενής αναφορά στην υποστήριξη που έχει το Ίδρυμα για να λειτουργήσει καθημερινά από τον κο. Θεοδόση Διακογιάννη και τους χορηγούς ξενοδόχους: Όμιλος Κουλιά, κο. Χρυστοδουλίδη Πάκη, κο. Άμμαλο Ελπιδοφόρο, κο. Πλατανίστα Κωνσταντίνο, κο. Δρόσο Γεώργιο,  κο.Πουλιου  Νικόλαο, κα Σβήνου Κωνσταντίνα, κο Κουτσό Γεώργιο και κο Επαμεινώνδα Ματθαίο. Τέλος ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράστηκαν στον Δήμο της Κω που έχει αναλάβει να αναδείξει και να εκσυγχρονίσει υστέρα από 60 χρονια το κτίριο του Ιδρύματος καθώς και στην Περιφερεια Νοτιου Αιγαιου για την εγκριση  δαπανης αναδειξης του περιβαλλοντος χωρου σε ανοικτό Μουσείο Ιστορίας της Ιπποκρατικής Ιατρικής.

Επισημάνθηκε η επιστημονική επιμέλεια που έχει αναλάβει ο Γεωπόνος – Βοτανολογος, συνεργάτης του Γεωπονικου Πανεπιστημίου Αθηνών,                   Δρ Επαμεινώντας Ευεργέτης , επιμελητής του αυθεντικού Ιπποκρατικού Βοτανικού  Κήπου. Όσον αφορά την ξενάγηση και  ανάδειξη των θεραπευτικών Βοτάνων του Ιπποκράτη, αυτή έγινε εφικτή  με τη χορηγία και την συντήρηση του Κήπου από τον Όμιλο Κουλιά, ώστε να είναι διδακτικός και επισκέψιμος καθημερινά [υποστηριζόμενος διαδικτυακά με QR Codes και έντυπα που εκτυπώθηκαν όπως και με τα stand που τοποθετήθηκαν για τους επισκέπτες]  . 

Αναδείχθηκε όπως αναφέρθηκε ο Πρόεδρος, η συνεργασία μας με όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας, όπως και οι από κοινού εκδηλώσεις με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών υπο την προεδρία του Δρ Γ. Πατούλη, Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του Ι.Σ.Α..

Έγινε αναφορά στην πολύπλευρη υποστήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Κω. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Γ. Γραμματέα για  την μεταφορά της Πνευματικής Εδρας του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του Πανελληνιου Ιατρικου Συλλογου, στο Ασκληπιείο της Κω, δείγμα της αγαστής μας συνεργασίας με τον Π.Ι.Σ. και της αποδιδόμενης τιμής στην ιπποκρατική Κω. Με πρωτοβουλία του Γ. Γραμματέα του Δ.Ι.Ι.Κ. και τέος Προέδρου του Ι.Σ.Κω, υπογράφηκε τετραμερές μνημόνιο συνεργασίας, από τον Δήμο Κω· Δήμαρχος Θεοδόσιος Νικηταράς και τους Προεδρους Δ.Ι.Ι.Κ, Π.Ι.Ι.Ι, και Π.Ι.Σ, (Νικόλαος Παπαντωνίου, Γεώργιος Πατούλης, Αθανάσιο Εξαδάχτυλο) για την ανάδειξη του Ασκληπιείου της Κω, ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ιδιαίτερη αναφορά επίσης έγινε για την Ιπποκρατική Εβδομάδα, με κορυφαία εκδήλωση τη αποδοση του αυθεντικου  Ορκου του Ιπποκρατη του Κωου στο Ασκληπιείο και την Βράβευση των Αρίστων Τελειόφοιτων των ιατρικών σχολών  που έφτασαν τα 15 Ξένα και 7 Ελληνικά Πανεπιστήμια το 2022. 

Όλοι ευχήθηκαν το αύριο του Δ.Ι.Ι.Κ. να είναι λαμπρό, με το νέο καταστατικό που προπαρασκευάζεται η τροποποιηση του εντός του 2023 και θα είναι  οδηγός μας για τις επόμενες δεκαετίες παγκόσμιας παρουσίας, όπως ιστορικά επιβάλλεται. 

Το Δ.Σ. του Δ.Ι.Ι.Κ. θα εργάζεται ακούραστα και συνεχως για τους στόχους του που είναι η πραγματική Διεθνοποίηση, η δημιουργία του νέου καταστατικού, η Παγκοσμιοποίηση του Όρκου, η ανακαίνιση κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου  με την βοήθεια όλων, για την ανάδειξη της μοναδικής ιπποκρατικής κληρονομίας στην Κω.

 

Καλή πολιτισμική χρονιά.

Για το Δ.Σ. του  Δ.Ι.Ι.Κ.

                                Ο Πρόεδρος                     ο Γ. Γραμματέας

Νικόλαος Παπαντωνίου           Γεώργιος Τάλλαρος

Φωτογραφίες