Το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821
Κως
17/03/2023

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

                              Της  Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

 

Κατά τον εορτασμό της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821

θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Κω οι παρακάτω εκδηλώσεις:

 

ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ - ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ

 

  1. Γενικός Σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας  της 23ης Μαρτίου,  μέχρι και της δύσης  του ήλιου, της 25ης Μαρτίου 2023, όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών  καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ., των τραπεζών, των ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών, καθώς και των πλοίων, που θα ναυλοχούν στο λιμάνι.

 

2.Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων των ΝΠΔΔ. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2023

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

 

  Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία ,τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ.

 

Ώρα 12.00:Προσκύνημα από αντιπροσωπείες μαθητών των Λυκείων, Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων της πόλης, Προσκόπων και Οδηγών στο Μνημείο των Ηρώων. Τρισάγιο από το Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ και τον Ιερό Κλήρο.

Κατάθεση στεφάνων από Μαθητές, Προσκόπους, Οδηγούς, Λύκειο Ελληνίδων, Ιδρύματα, Σωματεία, Συλλόγους της πόλης, παρουσία των Τοπικών Αρχών και των Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων.

 

Ώρα 12.15:Προσκύνημα αντιπροσωπειών μαθητών στο Μνημείο Αρχιερέων και                 κατάθεση στεφάνων. 

 

Ώρα 12.30:Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Ριμινιτών Ιερολοχιτών Εθελοντών Κώων Παλαιών Πολεμιστών από εκπρόσωπο της Ταξιαρχίας, του Δήμου Κω, του Επαρχείου Κω και από τον πρόεδρο του συνδέσμου των Κώων Εθελοντών Παλαιών Πολεμιστών.  

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

 

    Οι  καμπάνες των  εκκλησιών της πόλης θα σημάνουν χαρμόσυνα.

Ώρα 08.00:Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Διοικητήριο με τη συμμετοχή               τιμητικού αποσπάσματος  της 80 ΑΔΤΕ και της Φιλαρμονικής της. 

Ώρα 08.30:H Φιλαρμονική της 80 ΑΔΤΕ θα περιέλθει τους κεντρικούς δρόμους                 της πόλης παιανίζοντας  θούρια και  εμβατήρια.              

Ώρα 12.00: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Παλαιό Μητροπολιτικό  Ναό Αγίου Νικολάου πόλεως Κω. Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ με τον Ιερό Κλήρο παρουσία των Τοπικών Αρχών, των Μαζικών Φορέων και του Λαού. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η κα Σαπουνίδου Ζωή,ΠΕ 78 του Ε.Ε.Ε.Κ. Κω

Τιμές θα αποδώσει η  Φιλαρμονικής της80ΑΔΤΕ.

Ώρα 12.30: Επιμνημόσυνη δέηση στο Βωμό της Πατρίδας και κατάθεση στεφάνου, στο Ηρώο. Τιμές κατά την κατάθεση στεφάνου, θα αποδώσουν: άγημα της 80 ΑΔΤΕ και η Φιλαρμονική του Δήμου Κω.   

Για τη σειρά προβαδίσματος και κατάθεσης στεφάνου τηρούνται τα προβλεπόμενα στη με αριθ.6947/4-2-2022 υπουργική απόφαση(ΦΕΚ 543/τ.Β’/09.02.2022). 

                   

Ώρα 13.00:Παρέλαση με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Κω, των Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, του Ε.Ε.Σ. Περιφερειακό Τμήμα Κω, μαθητών της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , Προσκόπων, Οδηγών, του Παραρτήματος του Λυκείου  Ελληνίδων Κω, την Ελληνική ομάδα διάσωσης  και λοιπών Συλλόγων.

Κλείνει η Φιλαρμονική της 80 ΑΔΤΕ, επικεφαλής των μηχανοκίνητων                τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, των οχημάτων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κω και των πεζοπόρων τμημάτων της 80 ΑΔΤΕ. Ώρα 14.00: Παρουσίαση Εθνικών Τοπικών χορών στην Πλατεία Ελευθερίας, από τα 

          Λύκεια  και   Γυμνάσια  της  πόλης  και το   Παράρτημα  του  Λυκείου 

          Ελληνίδων.

 

Ώρα 18.30: Επίσημη υποστολή της Εθνικής Σημαίας στο Διοικητήριο με τη συμμετοχή                 τιμητικού αποσπάσματος της 80 ΑΔΤΕ και της Φιλαρμονικής της. 

 

 

Για την  απονομή των τιμών, την τήρηση της τάξης στα Μνημεία των Ηρώων και  Αρχιερέων, μέσα και έξω από το Ναό, στο χώρο της  παρέλασης,  το σημαιοστολισμό και τη φωταγώγηση της πόλης, θα φροντίσουν ο Δήμος και η  Αστυνομική Αρχή.

 

Τελετάρχη ορίζουμε: Την κυρία Γιάχου Δήμητρα, υπάλληλο της Περιφερειακής Ενότητας Κω.

Υπεύθυνος της παρέλασης ορίζεται ο κος.Καπλανίδης Μιχαήλ, ΠΕ 11 καθηγητής Φυσικής αγωγής του 1ου Ιπποκράτειου Γυμνασίου Κω.

 

 Σε όλες τις εκδηλώσεις του προγράμματος θα τηρηθούν αυστηρά οι υγειονομικές διατάξεις που ισχύουν, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19

 

Σημείωση

Προσέλευση των επισήμων στο Ιερό Ναό 11.55,στο Ηρώο 12.25,στο χώρο παρέλασης 12.55π.μ, στην Πλατεία Ελευθερίας στις 13.55 μ.μ.

 

                     

 Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΚΩ-ΝΙΣΥΡΟΥ  ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ