Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το Σβουρένειο ΚΔΑΠμεΑ Δήμου Κω
Κως
18/05/2023
«Συνεκπαίδευση στη πράξη - Είμαστε ένα, όλοι Εμείς»

Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας , άνοιξε τα  "Συνεκπαιδευτικά του φτερά" το Σβουρένειο ΚΔΑΠμεΑ ΔΗΜΟΥ ΚΩ ,όπου βρίσκεται από την Δευτέρα 15 Μαϊου , με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της ΑΜΚΕ "Αναγέννηση και Πρόοδος".

Τέσσερις μαθητές και οι συνοδοί τους ,ο διευθυντής του Κέντρου κύριος Κωνσταντίνος Χατζηδαυΐδ και η κοινωνική λειτουργός κυρία Στέλλα Αρίδα , είχαν  την ευκαιρία σε πρώτο χρόνο ,να ανταλλάξουν απόψεις σε συνάντηση εργασίας με την κυρία Annika Rosbring ,Γενική σύμβουλο θεμάτων κοινωνικής πολιτικής και εθνική συντονίστρια της Στοκχόλμης και την Patricia Bjorn Nguyen ,μάνατζερ του  Adult Education School for people with intellectual disabilities .

Στη συνάντηση αναλύθηκε , ο ρόλος του Σβουρένειου Κέντρου και γενικά των Σύγχρονων Κοινωνικών Δομών ,ως πυρήνας της κοινωνίας , η έννοια της συνεκπαίδευσης - προσαρμοσμένα εκπαιδευτικά μοντέλα στη Σουηδία καθώς και οι σύγχρονες τάσεις συμπερίληψης, βασισμένες στο κοινωνικό μοντέλο της Αναπηρίας.

Έπειτα οι μαθητές και οι συνοδοί παρακολούθησαν για τρείς μέρες το πρόγραμμα του Κέντρου και επισκέφτηκαν το cafe Katarina ,όπου εργάζονται με πρόγραμμα Υποστηριζόμενης Εργασίας  ,άτομα με νοητική και κινητική αναπηρία και ενημερώθηκαν για αυτό.

Τον ελεύθερο χρόνο, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν αξιοθέατα και Μουσεία στη Στοκχόλμη.

Με αυτό τον τρόπο ,μαθητές και εκπαιδευτικοί, είχαν την βιωματική εμπειρία ενός κράτους με  προηγμένη κουλτούρα σε θέματα αναπηρίας  , εκπαίδευσης και  διαφορετικότητας .

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν αύριο το απόγευμα στην Αθήνα και έπειτα στην Κω.