Live η συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου
Κως
31/05/2023

Παρακολουθήστε σε Live Streaming την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω στις 31 Μαΐου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεών του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ 87/7-6-2010, Τεύχος Πρώτο), όπως αντικαταστάθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 74 του Ν. 4555/2018 «Πρόγραμμα Κλεισθένης Ι» (ΦΕΚ 133/19-7-2018, Τεύχος Πρώτο), με τα παρακάτω θέματα στην ημερήσια διάταξη:

  1. Λήψη απόφασης για την τροποποίηση του Πίνακα Στοχοθεσίας και των οικονομικών αποτελεσμάτων οικονομικού έτους 2023 Δήμου Κω και των νομικών του προσώπων έτους 2023 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

  2. Έγκριση της με αριθμό 54/2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω, που αφορά στην 2η αναμόρφωση του προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων οικονομικού έτους 2023 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης Αβρίθης). 

  3. Λήψη απόφασης για τον καθορισμό τροφείων για τους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΠΑΒΣ για το σχολικό έτος 2023-2024 (Εισηγητής: Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης Χατζηχριστοφής).

  4. Λήψη απόφασης για την παράταση της σύμβασης διαχείρισης (συλλογής, μεταφοράς, ασφαλούς διαχείρισης και διάθεσης) των συλλεγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών και σύμμεικτων αποβλήτων του Αερολιμένα Κω «Ιπποκράτης» μεταξύ Δήμου Κω και της εταιρείας FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Β Α.Ε. που αφορά το έτος 2023 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

  5. Λήψη απόφασης για την παραλαβή της μελέτης «Μελέτη οριοθέτησης ρέματος για την τροποποίηση και επέκταση του εγκεκριμένου τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου (ειδικό χωρικό σχέδιο) στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Καρδάμαινας του Δήμου Κω (ΚΜ 1340 Γαιών Καρδάμαινας, ιδιοκτησίας Δήμου Κω) (Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Νικηταράς).

  6. Έγκριση πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων του Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. οικονομικού έτους 2023 (Εισηγητής: Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης Χατζηχριστοφής).

  7. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 24/2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. περί αποδοχής τακτικής επιχορήγησης ποσού 300.000,00 € από το Δήμο Κω και 2ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων έτους 2023 (Εισηγητής: Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης Χατζηχριστοφής).

  8. Γνωμοδότηση για λειτουργία παραρτημάτων νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2023-2024 (Εισηγητής: Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Σχολικών Επιτροπών, κ. Εμμανουήλ Μήτρου).

  9. Λήψη απόφασης για την παράταση της σύμβασης «Εργασίες κλάδευσης δέντρων οδικού δικτύου & αποψίλωσης χόρτων εκατέρωθεν του οδικού δικτύου & κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Κω -Ομάδα Α: «Εργασίες κλάδευσης δένδρων Οδικού Δικτύου» (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος,
    κ. Σταμάτιος Καμπουράκης).

  10. Λήψη απόφασης για την παράταση του ιδιωτικού συμφωνητικού εκμίσθωσης του δημοτικού καταστήματος 5 του συγκροτήματος Λήμνου εντός της ΚΜ 917 Οικοδομών Πόλεως Κω και του Ο.Τ. 33 Ρυμοτομικού Σχεδίου Πόλεως Κω (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

  11. ΈκΛήψη απόφασης για τον ορισμό τακτικού και αναπληρωματικού μέλους της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (Εισηγήτρια: Πρόεδρος Δ.Σ., κα Διονυσία Τελλή-Τσιμισίρη).

  12. Λήψη απόφασης για την τροποποίηση του με αριθμό πρωτ. 9378/15-4-2019 συμφωνητικού εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

  13. Λήψη απόφασης για την 1η παράταση του έργου «Αποκατάσταση και ανάδειξη κτιρίου Δημοτικής Αγοράς» με Α.Μ. 04/2021 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

  14. Λήψη απόφασης για την έγκριση του 2ου ΑΠΕ & του 2ου ΠΚΤΝΜΕ του έργου: «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην πόλη της Κω (κόμβοι τράπεζας Πειραιώς - 1ου Γυμνασίου)» με Α.Μ. 19/2021 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

  15. Λήψη απόφασης για την έγκριση της 1ης παράτασης του έργου: «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην πόλη της Κω (κόμβοι τράπεζας Πειραιώς - 1ου Γυμνασίου)» με Α.Μ. 19/2021 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

  16. Λήψη απόφασης για την έγκριση του 2ου ΑΠΕ & του 2ου ΠΚΤΝΜΕ του έργου: «Αναπλάσεις και διαμορφώσεις πεζοδρομίων – κοινόχρηστων χώρων στην Δ.Ε. Κω» με Α.Μ. 10/2020 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

  17. Λήψη απόφασης για την έγκριση της 2ης παράτασης του έργου: «Αναπλάσεις και διαμορφώσεις πεζοδρομίων – κοινόχρηστων χώρων στην Δ.Ε. Κω» με Α.Μ. 10/2020 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

  18. Λήψη απόφασης για την έγκριση μελέτης εισόδου-εξόδου οχημάτων της υπό ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας της εταιρείας «ΛΟΥΞΟΥΡΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΩΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» από την Κ.Μ. 1252 Γαιών Καρδάμαινας σε μη κτηματολογική οδό (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

  19. Λήψη απόφασης για την παράταση του συμβατικού χρόνου παράδοσης της σύμβασης προμήθειας λιπαντικών για τις ανάγκες του Δήμου Κω (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

  20. Λήψη απόφασης για την έγκριση της 2ης παράτασης εργασιών του έργου: «Αποκατάσταση ζημιών παραλιακής οδού Καρδάμαινας λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

  21. Λήψη απόφασης για την έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Αποκαταστάσεις ζημιών από τα πλημμυρικά φαινόμενα της 23ης Φεβρουαρίου 2019 στην Δημοτική Κοινότητα Πυλίου» με Α.Μ. 40/2019 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

  22. Λήψη απόφασης για την 2η μετάθεση του συμβατικού χρόνου παράδοσης της <<Υποστήριξης για την υλοποίηση της πράξης στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΠΑΝΕΚ με τίτλο: «Δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στο Δήμο Κω»>> (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

  23. Λήψη απόφασης για την έγκριση του σχεδίου τροποποίησης της υπ’ αριθμ. 676/4-5-2023 Απόφασης υλοποίησης με ίδια μέσα της Πράξης «Χρηματοδότηση Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά στον Δήμο Κω» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5001725 (με ΑΔΑ: ΨΓΝΖΩΛΕ-40Ζ), λόγω παράτασης του φυσικού αντικειμένου έως 30-9-2023 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

  24. Λήψη απόφασης για την επιχορήγηση Αθλητικού Συλλόγου για τη συμμετοχή του σε Περιφερειακούς και Πανελλήνιους αγώνες του ολυμπιακού αθλήματος της ρυθμικής γυμναστικής (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΟΠΑΒΣ, κ. Παναγιώτης Χατζηχριστοφής).

 

     Η Πρόεδρος του Δ.Σ.

 

Διονυσία Τελλή – Τσιμισίρη

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ψηφίστηκε η μεταφορά του θέματος της ΔΕΥΑΚ για σήμερα και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Η επικεφαλής απ’ το Όραμα και Δράση, Ιωάννα Ρούφα αναφέρθηκε για την ιδιωτικοποίηση του νερού και για το νοσοκομείου που συζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση και τόνισε ότι δεν έχουν αναφερθεί στην Διαύγεια και είναι παράβαση καθήκοντας και κοροϊδία απέναντι στους πολίτες της Κω.  Επίσης έκανε αναφορά για την ΒΙΜΕΛ και την μελέτη που δεν έφτασε στα χέρια των δημοτικών συμβούλων. Έκανε αναφορά επίσης για τις κεραίες στο Ζηπάρι που είχε αναφέρει σε προηγούμενη συνεδρίαση και ήδη οι πολίτες μαζεύουν υπογραφές και είχα τονίσει είπε ότι περίμενε την παρέμβαση του Δήμου. Δεν παρέλειψε μάλιστα να κάνει αναφορά για το πάρκινγκ στην Ζιά λέγοντας ότι το δελτίο τύπου που κυκλοφόρησε σήμερα περιέχει αρκετά ψέματα. Πρέπει να μιλήσουμε με την περιφέρεια και τους ιδιοκτήτες για να δούμε τι μπορεί να γίνει νομίμως.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρθηκε στην επιστολή των πολιτών του Ζηπαρίου για την κεραία και ότι ήταν ένα θέμα που έπρεπε να συζητηθεί στο Δημοτικό συμβούλιο. Οι κεραίες βρίσκονται κοντά σε σχολείο και είναι επικίνδυνες. Έπρεπε να διαβαστεί εδώ μέσα τόνισε χαρακτηριστικά. Αδιαφορείτε για πολλά ζητήματα όπως και στην Ζιά πρόσθεσε, σας καλούμε να γίνει ειδική συνεδρίαση με το θέμα της κεραίας.

Η δημοτική σύμβουλος, Βάσω Πη τόνισε επίσης ότι θα ερχόταν σαν θέμα οι κεραίες κάτι που δεν έγινε όπως επίσης θα βρισκόταν και μια λύση με το ασανσέρ στο Δημαρχείο με τον κ. Χρυσόπουλο να απαντά ότι φτιάχτηκε ωστόσο υπήρξε ξανά πρόβλημα. 

Ο Δήμαρχος Κω, τόνισε σε ότι αφορά τα λεγόμενα της κ. Ρούφα για το Διαύγεια ότι δεν αναρτάται όταν δεν υπάρχει οικονομικό αντικείμενο. Για το πάρκινγκ στην Ζιά λέμε μόνο την αλήθεια τόνισε. Εξώδικο σημαίνει προειδοποίηση. Δέχτηκα τους ιδιοκτήτες στο γραφείο μου αρκετές φορές και αναζητούμε την λύση ώστε να βρεθεί ο τρόπος της αποζημίωσης. Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση. Παλιότερα πήγαινε ο Δήμος και έκλεινε το πάρκινγκ προκαλώντας προβλήματα. Σε σχέση με την κεραία έχουμε απευθυνθεί στην νομική υπηρεσία. Η εταιρεία έχει εκδώσει οικοδομική άδεια και περιπλέκονται τα πράγματα.

Έκτακτο θέμα: Υποβολή της υπ' αριθμόν 113 της 29/5/2023  έγκρισης τροποποίησης του Οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας ΟΕΥ σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 85 του 2022 προς ψήφιση στο Δημοτικό συμβούλιο. (Εισηγητής: Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ, Κώστας Ζαχαρός)

Στην τοποθετήσεις τους ο δημοτικός σύμβουλος, Δαυίδ Γερασκλής τόνισε ότι δεν χρειαζόταν να μπει ως έκτακτο. Στην τοποθέτηση της η κ. Ρούφα αναφέρθηκε ξανά στην απόφαση για το ψήφισμα προς των πρωθυπουργο. Ψηφίσαμε ναι στο έκτακτο θέμα γιατί ουσιαστικά έχει συζητηθεί. Στα σημεία της διαφωνία μας είχε αναφερθεί παλιότερα ο Γιάννης Φραγκούλης αλλά είχαμε ψηφίσει όχι στην τροποποίηση του ΟΕΥ.

Η Κική Μακρή έκανε αναφορά για το νέο νόμο σε ότι έχει να κάνει με την εκμεταλλεύση του νερού. Αυτός ο ΟΕΥ δεν θα μπορούσε να είναι θετικός σε μια εποχή που οι ΟΕΥ γενικώς δυσκολεύονται. Θα ψηφίσω αρνητικά. 

Ο δημοτικός σύμβουλος, Ηλίας Σιφάκης τόνισε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να συζητηθεί το θέμα σήμερα ωστόσο με τον τρόπο που το φέρατε μου αφαιρέσατε να αποφασίσω αν θέμα εγώ η όχι να συζητήσω τον ΟΕΥ για να ψηφίσω ναι ή όχι. 

Απ’ την πλευρά του ο Γιάννης Καλλούδης τόνισε ότι ψήφισε τον ΟΕΥ γνωρίζοντας ότι όλοι οι εργαζόμενοι έδειξαν ωφελούνται απ’ την συγκεκριμένη εναρμόνιση. Ο Αντώνης Κρητικός τόνισε ότι θα έπρεπε να πάει στις αρχές Ιουνίου και ουσιαστικά θα ψηφίσουμε όχι.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ τόνισε απλά σήμερα για την εναρμόνιση με έναν νόμο. Η θετική γνώμη των εργαζομένων υπήρχε. Πρέπει να ψηφιστεί για να μπορέσουμε να κάνουμε και προσλήψεις στην ΔΕΥΑΚ.

Η απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία

Θέματα ημερήσιας διάταξης 

1. Λήψη απόφασης για την τροποποίηση του Πίνακα Στοχοθεσίας και των οικονομικών αποτελεσμάτων οικονομικού έτους 2023 Δήμου Κω και των νομικών του προσώπων έτους 2023 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος).

Στην τοποθέτηση του ο Δημοτικός σύμβουλος, Δαυίδ Γερασκλής τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι πως τροποιείται ο πίνακας αλλά τελικά τι καταφέρνουμε σε μια περίοδο που περιμένουμε κόσμο και τα προβλήματα είναι μεγάλα. Εμείς δεν ψηφίσουμε την αναμόρφωση του προγράμματος.

Η επικεφαλής του Οράματος και Δράση, Ιωάννα Ρούφα τόνισε ότι παραθέσαμε στοιχεία για τον οικονομικό απολογισμό και είχαμε μιλήσει περί φορμαλισμού. Είχε γίνει παρατύπως η πρόσκληση για τον ΔΟΠΑΒΣ και το θυμίζω να ξαναμπεί στα πρακτικά. Δεν είδα να μας έχετε στείλει τα άλλα νομικά πρόσωπα και γιατί δεν είναι στην εισήγηση. Έχουμε διανύσει το μισό του οικονομικού έτους και καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα την αναμόρφωση της αναμόρφωσης.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κική Μακρή τόνισε ότι έχετε φέρει ένα θέμα με έναν πίνακα χωρίς να ξέρουμε την αποτύπωση αυτών των αριθμών. Οι αριθμοί αυτοί φέρνουν τους πολίτες σε σύγχυση. Θα μπορούσατε τόνισε να βάζατε μια πολιτική τοποθέτηση. 

Ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής, Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε ότι αυτό το θέμα έπρεπε να έρθει τέλος Φεβρουαρίου αλλά ήταν αδύνατον αφού δεν είχαν ολοκληρωθεί τα όσα έπρεπε να κάνουν τα νομικά πρόσωπα. Λείπει ο ΔΗΡΑΣ ωστόσο και πάλι και είναι ντροπή που το συζητάμε. Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Φραγκούλης με την σειρά του τόνισε ότι σε έναν ιδεατό Δήμο τέλος Μαΐου θα συζητήσουμε για το έτος που έρχεται. Το να συζητάμε τον πίνακα στοχοθεσίας δεν έχει κανένα νόημα. Ως απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε λίγο διαφορετικά. 

Ο Αλέξανδρος Χρυσόπουλος τόνισε ότι δεν τοποθετήθηκε πολιτικά γιατί αυτήν την συζήτηση την κάναμε και έχουμε κουράσει τους πολίτες. Τον Μάρτιο κάναμε μια αλλαγή σε αυτά που ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο.  Αυτή η αλλαγή που έγινε πρέπει να την ακολουθήσει αυτός ο πίνακας. Σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα, αν δεν έχουν κάποια αναμόρφωση δεν χρειάζεται να το φέρουμε. 

Δεν εγκρίθηκε το θέμα, 12 ναι και 13 όχι 

2. Έγκριση της με αριθμό 54/2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω, που αφορά στην 2η αναμόρφωση του προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων οικονομικού έτους 2023 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

Στην τοποθέτηση του ο δημοτικός σύμβουλος, Δαυίδ Γερασκλής ότι κάθε φορά που έχουμε τυπικό θέμα απογοητευόμαστε όλοι σε ότι αφορά την λειτουργία του Λιμενικού ταμείου. Κλείνοντας θα περίμενε κανείς να υπάρχει στην αναμόρφωση να υπάρχει μια στοιχειώδης ευαισθησία για να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα για το καλοκαίρι του 2024 που θα περιμένουμε ένα κρουαζιερόπλοιο κάθε εβδομάδα. 

Η επικεφαλής του Οράματος και Δράση, Ιωάννα Ρούφα ανέφερε ότι απ’ το 2011 είναι το μικρότερο ταμείο αυτό που έχει το λιμενικό ταμείο. Μπορεί να ξένισε η στάση της μειοψηφίας τον κ. Χρυσόπουλο αλλά στον 6ο μήνα θα περίμενε κανείς να υπάρχει μια πολιτική σκέψη. Στην αναμόρφωση του λιμενικού ταμείου, επιχειρείται μια αύξηση των εσόδων προκειμένου να γίνουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις. Είναι ανάγκη να γίνει μια παρέμβαση στο Μαστιχάρι. Κάντε μια απευθείας ανάθεση έτσι και αλλιώς έτσι λειτουργεί το λιμενικό ταμείο.

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κική Μακρή, τόνισε ότι έχουμε τέσσερα λιμάνια στην Κω και ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί. Για το λιμάνι του Μαστιχαρίου χρειάζεται να κάνουμε μια μελέτη μας λέτε, τώρα το διαπιστώνουμε αυτό; Αυτό το μήνυμα θέλετε να περάσετε τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος τόνισε η δημοτική αρχή κάνει έναν αγώνα για το ποιος θα κάνει χειρότερη διαχείριση στα νομικά πρόσωπα. Έχουμε τρεις διοικήσεις στο λιμενικό ταμείο και έχουν φτάσει στο σημείο να φέρουν τον μικρότερο προϋπολογισμό και αυτό με οδηγεί να σκεφτώ ότι δεν σκέφτεστε και δεν προγραμματίζεται. Δεν έχετε καταφέρει να φτιάξετε το θέμα με τα φύκια στο Μαστιχάρι κάτι για το οποίο καίγονται οι πολίτες του νησιού. Βάλτε δύο ανθοστήλες δεξιά και αριστερά του Μαστιχαρίου και βγάλτε φωτογραφίες τόνισε χαρακτηριστικά. 

Με την σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Φραγκούλης έκανε μια αναφορά σε ένα άρθρο του για το 2017 και τόνισε σε αυτά τα έξι χρόνια στα δύο αυτά λιμάνια της Καρδάμαινας και της Κεφάλου δεν έχει μπει ένα πετραδάκι πάνω στο άλλο. Είναι αρκετός χρόνος κοροϊδίας για τους συμπολίτες μας δήλωσε όταν στο απλό πράγμα δυσκολευόμαστε να δώσουμε μια απλή λύση, δηλαδή πόσο είναι το κόστος για να μαζεύει τα φύκια απ’ το Μαστιχάρι και να μην δημιουργείται το πρόβλημα.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Σεβαστιανός Μαραγκός τόνισε και η προηγούμενη διοίκηση του λιμενικού ταμείου είπε ότι περίμενε κάποια χρήματα για το λιμάνι της Κεφάλου. Ασχολείστε με μικρά θέματα της καθημερινότητας και όχι με τα έργα. Οι δύο μελέτες που είπε ο Δήμαρχος στην διαβούλευση ήταν έτοιμες απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Χόνδρος τόνισε μέσα σε μία κρίση καταφέραμε να κρατήσουμε το λιμενικό ταμείο, γλιτώσαμε γύρω στις 400 χιλιάδες ευρώ με συμβάσεις που είχε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Πήραμε 1 εκ. ευρώ απ’ το Φιλόδημος γιατί οι προηγούμενες διοικήσεις δεν μπόρεσαν γιατί δεν είχαν κάνει το Master Plan. Το λιμάνι Μαστιχαρίου το έχουμε παρατημένο. Κλείσαμε την χερσαία ζώνη. Έχουμε κάνει ήδη την προμελέτη και ήδη έχουμε τις ανάγκες.

Με την σειρά ο δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Κρητικός τόνισε ότι υπερασπιστήκαμε το έργο μας. Παράξαμε έργο που δεν μπορείτε να το φτάσετε. Όλοι προσπαθήσαμε για το καλό του Μαστιχαρίου, της Κεφάλου και της Καρδάμαινας. Στην Κέφαλο έγιναν έργα επί θητείας μας, όπως και στο λιμάνι του Μαστιχαρίου. Λέτε ότι κόψαμε κονδύλια που ήταν περιττά. Η ασφάλεια του κάθε λιμανιού όμως δεν μετράει τόνισε; Στην δευτερολογία του ο Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος τόνισε ότι η δημοτική αρχή όταν ανέβουν οι τόνοι βγαίνει εκτός εαυτού. Επί δύο χρόνια ενώ μπορούσαν να γίνονται συνεδριάσεις δεν το κάνατε επειδή σας βόλευε.

Στην δευτερολογία του ο Κώστας Χόνδρος τόνισε ότι είπε απλά τα πράγματα όπως έγιναν και έκανα σύγκριση των έργων. Έχουμε υποχρέωση να παραθέσω στοιχεία και γεγονότα. Καλό είναι να κάνετε και εσείς την αυτοκριτική σας. Στο τρίγωνο η καθαριότητα ήταν 180 χιλιάδες ευρώ και την πήγαμε 65. Μην επιχειρηματολογείται για πράγματα που δεν ξέρετε.

Ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Αβρίθης τόνισε φάνηκε μαλακός στην τοποθέτηση του και δέχομαι με χαρά τις πάσες που μου έκαναν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Χειριζόμαστε προβλήματα που προκύπτουν. Μιλάτε για τα φύκια όταν όλοι σας ξέρετε ότι και μια εβδομάδα στο Μαστιχάρι καθαρίζουν τα φύκια. Μέσα στο λιμάνι έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία και αύριο μάλιστα θα υπογραφεί η σύμβαση για τον καθαρισμό. Είναι λύματα από ακαθαρσίες αυτά που υπάρχουν. Στην Καρδάμαινα αντικαταστήσαμε τα πίλαρ στο λιμάνι και ίσως θα πρέπει να απαγορεύσουμε την ερασιτεχνική αλιεία με τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί στην πίσω πλευρά. Στο λιμάνι της Κεφάλου θα ακούσετε την χρηματοδότηση μέσα στο καλοκαίρι.

 Το θέμα δεν εγκρίθηκε 

3. Λήψη απόφασης για τον καθορισμό τροφείων για τους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΠΑΒΣ για το σχολικό έτος 2023-2024 (Εισηγητής: Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης Χατζηχριστοφής).

 Η δημοτική σύμβουλος, Βάσω Πη τόνισε έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στον Κλειστό παιδικό σταθμού στην Ιερού λόχου. Είχαμε βέβαια και τον παιδικό σταθμό της Μαρίνας. Στην συνεδρίαση στον παιδικό σταθμό της Αντιμάχειας έμαθε ότι άνοιξε χωρίς να έχει έρθει ούτε μια μελέτη. Αυτό που θα μείνει από αυτήν την δημοτική περίοδο είναι ότι οι ανάγκες αυξάνονται και εσείς κλείσατε παιδικό σταθμό.

Η επικεφαλής του Οράματος και Δράση, Ιωάννα Ρούφα τόνισε ότι η φιλοσοφία του προγράμματος είναι η στήριξη στην μητέρα και είναι κάτι που έχει επεκταθεί και στους ιδιωτικούς σταθμούς. Θα πρέπει να υπάρχει ένα τροφείο και ένα αντίτιμο γιατί όλα αυτά τα προγράμματα θα σταματήσουν και τότε θα φανεί η γύμνια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πως είναι δυνατόν μια δημοτική αρχή που έχει στα χέρια της απ’ το Νοέμβρη το 20, χρηματοδότηση και μελέτη, την ψηφίσατε τον Σεπτέμβρη του 22’ και απ’ το 2020 υπογράψατε την σύμβαση 30/11/22. 

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κική Μακρή τόνισε ότι από θητεία σε θητεία γονείς ακούν ότι θα γίνουν νέοι παιδικοί σταθμοί και θα συντηρηθούν οι υπάρχοντες. Οι ανάγκες δεν εξυπηρετούνται για όλα τα παιδιά γι’ αυτό και υπάρχουν αρκετοί ιδιωτικοί. Η προσχολική αγωγή δεν είναι εμπόρευμα και παλεύουμε επειδή είναι απαραίτητη και σημαντική για το παιδί θέλουμε να είναι δικαίωμα ανεμπόδιστο. Να υπάρχει μόνιμη κρατική επιχορήγηση.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Ηλίας Σιφάκης τόνισε ότι αυτό που ξέρω είναι ότι όταν ο λαός μας εκλέγει είναι περιμένει από εμάς να πάμε ένα βήμα μπροστά και όχι να διαχειριστεί μια κατάσταση. Έπρεπε να εξυπηρετήσουμε ανθρώπους και σε ότι αφορά τις θέσεις και τα τροφεία. Δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος και η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα.

Με την σειρά του ο δημοτικός σύμβουλος, Μανώλης Ζερβός ανέφερε ότι την περίοδο που ήταν υπεύθυνος του Δήμου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς έγινε υποχρεωτική η δίχρονη εκπαίδευση για έναν σοβαρό λόγο για να πάρουν παιδιά μικρότερων ηλικιών ώστε να βοηθηθούν οι οικογένειες, η οικονομία και υπογεννητικότητα. Αφήσατε τα παιδιά στα προκάτ και μείνατε ήσυχοι. Δεν δίνετε λύσεις σε οικογένειες πρόσθεσε.

Στην δευτερολογία της η δημοτική σύμβουλος, Βάσω Πη τόνισε ότι θα ήταν χρήσιμο να προτείνουμε και κάτι. Εμείς έχουμε ένα μοντέλο που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Αναφέρθηκε ο κ. Ζερβός που άλλαξε η νομοθεσία. Εκεί ήταν η αγωνία μας να βελτιωθούν οι συνθήκες ώστε να βρέφη να μπορούν να φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς. Τέτοιο είδους θέματα έρχονται για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς να έχουν έρθει στο Δ.Σ του ΔΟΠΑΒΣ. 

Η κυρία Ρούφα στην δευτερολογία της ανέφερε ότι ελήφθη μια απόφαση που είχε να κάνει με την ηλικία των παιδιών που τα παίρνεις απ' τους παιδικούς σταθμούς για να τα πας στα νηπιαγωγεία. Αυτά τα παιδιά θα πρέπει να μένουν αναγκαστικά σε προκάτ και ο κάθε Δήμαρχος κατάντησε να λέει και ευχαριστώ στον κάθε παρατρεχάμενο της πολιτείας που έρχεται εδώ στο νησί μας ενώ στην δευτερολογία της η Κική Μακρή τόνισε ότι προτεραιότητα είναι πως θα δουλέψει η οικονομία δίνοντας το δικαίωμα στην μητέρα για να αφήσει το παιδί της σε μια δομή και όχι το δικαίωμα της προσχολικής αγωγής που είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να γίνει μέσα σε προκάτ. 

Ο Παναγιώτης Χατζηχριστοφής τόνισε ότι δεν κλείσαμε εμείς τον παιδικό σταθμό αλλά ήταν απόφαση της κ. Γιάχου. Δεν έχει μείνει κανένα παιδί έξω απ’ τον παιδικό σταθμό. Εκσυγχρονίσαμε τέσσερις παιδικούς σταθμούς, κάναμε προσλήψεις σε βοηθητικό προσωπικό. Εισπράττουμε αγάπη, δουλεύουμε ταπεινά καθημερινά και δεν είναι ωραίο να μηδενίζουμε το έργο κανενός.

Το θέμα εγκρίθηκε

4.Λήψη απόφασης για την παράταση της σύμβασης διαχείρισης (συλλογής, μεταφοράς, ασφαλούς διαχείρισης και διάθεσης) των συλλεγόμενων ανακυκλώσιμων υλικών και σύμμεικτων αποβλήτων του Αερολιμένα Κω «Ιπποκράτης» μεταξύ Δήμου Κω και της εταιρείας FRAPORT ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Β Α.Ε. που αφορά το έτος 2023 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Χρυσόπουλος

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής, Γιώργος Κυρίτσης τόνισε η FRAPORT δεν υποχρεούται να είναι υπεύθυνη για τα σκουπίδια αλλά θα μπορούσε να τα μεταφέρει στον ΧΥΤΑ. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε και να εφαρμόζεται η νέα εναρμόνιση σε ότι έχει να κάνει με την εταιρεία.

Η επικεφαλής του Οράματος και Δράση, Ιωάννα Ρούφα ανέφερε ότι η περσινή σύμβαση ήρθε στο τέλος του χρόνου φέτος ήρθε νωρίτερα. Κατά την άποψη μας τα χρήματα που παίρνει ο Δήμος είναι λίγα. Στα Χανιά δίνει 176 χιλιάδες ευρώ και έχει αναλάβει και την διανομή στην πηγή. Πρέπει να ανέβει το τίμημα και ο Δήμος ξοδεύει πολλά λεφτά στον ιδιώτη.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Ηλίας Σιφάκης τόνισε ότι καλό θα ήταν αντί πάμε σε παράταση να πάμε σε μια νέα σύμβαση. Έχουν αλλάξει οι ανάγκες σε σχέση με την πρώτη σύμβαση. Η εταιρεία καλά πράττει εμείς τι κάνουμε; Με την σειρά του ο Αντώνης Κρητικός τόνισε ότι ανακύκλωση αυτήν την στιγμή στο νησί δεν γίνεται.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Φραγκούλης τόνισε ότι θα ζήτημα με την FRAPORT είναι μεγάλο θέμα στην επόμενη διαχείριση του Δήμου. Αν είχαμε ζητήσει απορριμματοφόρα θα ήμασταν πιο κερδισμένοι. Πρέπει να δούμε ποια πολιτική θα επιλέξουμε. Φέραμε μέσα τον ιδιώτη ωστόσο είναι αυτός που ρυπαίνει πιο πολύ. Θα βρεθούμε στο νησί μας να κάνουμε τους χαμάληδες πρόσθεσε.

Ο αντιδήμαρχος, Αλέξανδρος Χρυσόπουλος είναι οξύμωρο να μας εγκαλείται όταν το 2019 δεν βρήκαμε την σύμβαση γιατί δεν είχατε υπογράψει. Το ποσό ήταν 49 χιλιάδες ευρώ που υπήρχε σε ένα προσχέδιο και δεν συμφωνούσε η υπηρεσία καθαριότητας γιατί έμπαινε μέσα. Εμείς πήγαμε το 2020 και πήραμε 66 χιλιάδες άρα σταδιακά αυξήθηκε.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία 

5. Λήψη απόφασης για την παραλαβή της μελέτης «Μελέτη οριοθέτησης ρέματος για την τροποποίηση και επέκταση του εγκεκριμένου τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου (ειδικό χωρικό σχέδιο) στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Καρδάμαινας του Δήμου Κω (ΚΜ 1340 Γαιών Καρδάμαινας, ιδιοκτησίας Δήμου Κω) (Εισηγητής: Δήμαρχος, κ. Θεοδόσης Νικηταράς).

Στην τοποθέτηση του ο δημοτικός σύμβουλος, Δαυίδ Γερασκλής τόνισε ότι στην ουσία του θέματος εμείς θα πούμε ναι απλώς θα προσθέσουμε ότι στην μελέτη αυτή προβλέπονται και έργα διευθέτησης τα οποία περιγράφονται αλλά έχουμε μέλλον. 

Η επικεφαλής του Οράματος και Δράση, Ιωάννα Ρούφα τόνισε έχει περάσει απ’ την περιφέρεια. Ελπιζουμε αυτή να είναι η τελική διαδρομή και να μην έχουμε καμία έκπληξη. Δείτε τα ελπίζουμε να μην έχουμε κανένα θέμα 23 χιλιάδες ευρώ δώσαμε.

Με αυτό το έργο θα μπορέσουμε να δώσουμε στο τρίγωνο συνθήκες διαφορετικές τόνισε ο Δήμαρχος Κω. Την επόμενη Τρίτη βγαίνει στον αέρα η τοποθέτηση θόλου στο παλιό δημοτικό της Καρδάμαινας και σε ότι αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό, δικαιούται το Νέο Δημοτικό σχολείο να αποκτήσει χώρους που χρειάζεται.

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα

10. Λήψη απόφασης για την παράταση του ιδιωτικού συμφωνητικού εκμίσθωσης του δημοτικού καταστήματος 5 του συγκροτήματος Λήμνου εντός της ΚΜ 917 Οικοδομών Πόλεως Κω και του Ο.Τ. 33 Ρυμοτομικού Σχεδίου Πόλεως Κω (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

Στην τοποθέτηση της κ. Ρούφα τόνισε ότι η αίτηση κατατέθησε στις 14/9/22 και περιμένατε τόσους μήνες να την φέρατε στο δημοτικό συμβούλιου. Ο κ. Παπούλης φέρνει ένα αίτημα και ζητάει παράτασης της μίσθωσης για 12 χρόνια και εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να πούμε ναι. Απ’ την στιγμή που ένας δημότης κάνει ένα αίτημα δεν πρέπει να τον αφήνετε να περιμένει ειδική αν η νομική υπηρεσία έχει τοποθετηθεί θετικά.

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της Δύναμης Αλλαγής, Γιώργος Κυρίτσης τόνισε ότι είναι κρίμα να περιμένει τόσες ώρες ο άνθρωπος εδώ και είναι σημαντικό σε τέτοια θέματα να προχωράμε και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις. Λέμε ναι. Ο κ. Καλλούδης απάντησε στην κυρία Ρούφα ότι στα χέρια του έφτασε τον Μάρτιου του 23' γιατί έπρεπε να περάσει και από άλλες υπηρεσίες.

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα

6. Έγκριση πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων του Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. οικονομικού έτους 2023 (Εισηγητής: Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης Χατζηχριστοφής).

(Αναβλήθηκε το θέμα)

7. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 24/2023 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Π.Α.Β.Σ. περί αποδοχής τακτικής επιχορήγησης ποσού 300.000,00 € από το Δήμο Κω και 2ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων έτους 2023 (Εισηγητής: Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Παναγιώτης Χατζηχριστοφής).

Η δημοτική σύμβουλος, Βάσω Πη στην τοποθέτηση της τόνισε ότι επιχορήγηση θα μπορούσε να ήταν λόγω των συνθηκών ένα απλό θέμα αν γνωρίζαμε ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες. Δεν μπορώ να είμαι εγώ όμως ως μέλος του Δ.Σ του ΔΟΠΑΒΣ συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις θέματα που για να συμφωνήσει κάποιος πρέπει να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά του. Είναι εντελώς διαφοροποιημένος ο πίνακας σε σχέση με αυτό που είδαμε στο Δ.Σ σε ότι αφορά τα ποσά. Ο ΔΟΠΑΒΣ αποτελεί τη ναυαρχίδα αυτού που λέμε πελατειακού Δήμου.

Η επικεφαλής του Οράματος και Δράση, Ιωάννα Ρούφα τόνισε ότι όταν συζητήσαμε το θέμα της αύξησης του ποσού λέγαμε ποιες ανάγκες θα εξυπηρετούσε. Το θεμα με τις απευθείας αναθέσεις είναι κάτι που και εμάς μας προβληματίζει. Παγιώνεται έτσι μια λειτουργία που δεν ταιριάζει με τα νομικά πρόσωπα. Σας έχει στερήσει την ευκαιρία να μάθετε και άλλους τρόπους διοίκησης πρόσθεσε. 

Στην απάντηση του ο Παναγιώτης Χατζηχριστοφής τόνισε ότι δημιουργήθηκαν ανάγκες και για το βοηθητικό προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς αλλά και για τα γήπεδα που χρειάζονται περισσότερη συντήρηση. Οι εκδηλώσεις πρέπει να συνυπάρχουν με τους πολιτιστικούς και τους αθλητικούς συλλόγους και τους μουσικούς.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία

8. Γνωμοδότηση για λειτουργία παραρτημάτων νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2023-2024 (Εισηγητής: Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Σχολικών Επιτροπών, κ. Εμμανουήλ Μήτρου).

Στην τοποθέτηση του ο δημοτικός σύμβουλος, Μανώλης Ζερβός τόνισε ότι είναι ένα τυπικό θέμα απλά πήρα τον λόγο επειδή τοποθετήθηκα προηγουμένως στην προσχολική αγωγή απλά μου έκανε εντύπωση η αναφορά που κάνει για το ΜΠΔΣ. Για την Ελλάδα προβλέπει μείωση του ελλείμματος. Είναι και το θέμα των καθαρίστριων τόνισε ο κ. Μήτρου αφού έριξαν το μπαλάκι στους Δήμους και αναγκάζεται ο Δήμος να πληρώνει.

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα

9. Λήψη απόφασης για την παράταση της σύμβασης «Εργασίες κλάδευσης δέντρων οδικού δικτύου & αποψίλωσης χόρτων εκατέρωθεν του οδικού δικτύου & κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Κω -Ομάδα Α: «Εργασίες κλάδευσης δένδρων Οδικού Δικτύου» (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος,
κ. Σταμάτιος Καμπουράκης).

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα

11. Λήψη απόφασης για τον ορισμό τακτικού και αναπληρωματικού μέλους της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (Εισηγήτρια: Πρόεδρος Δ.Σ., κα Διονυσία Τελλή-Τσιμισίρη).

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα

12. Λήψη απόφασης για την τροποποίηση του με αριθμό πρωτ. 9378/15-4-2019 συμφωνητικού εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Ιωάννης Καλλούδης).

Η επικεφαλής του Οράματος και Δράση, Ιωάννα Ρούφα τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει και μια εισήγηση της νομικής υπηρεσίας για να προστατευθεί το σώμα και έτσι δεν θα είχαμε αντίρρηση να ψηφίσουμε με τον κ. Καλλούδη να τονίζει ότι οι υπηρεσίες έδειξαν ουσιαστικά αυτήν την διαδρομή ενώ ο κ. Χόνδρος και ο κ. Αβρίθης τόνισε ότι δεν χρειάζεται μετά την απόφαση που υπάρχει αφού ουσιαστικά αναφέρει τι δεν θα γίνει.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία

 13. Λήψη απόφασης για την 1η παράταση του έργου «Αποκατάσταση και ανάδειξη κτιρίου Δημοτικής Αγοράς» με Α.Μ. 04/2021 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

 Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

14. Λήψη απόφασης για την έγκριση του 2ου ΑΠΕ & του 2ου ΠΚΤΝΜΕ του έργου: «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην πόλη της Κω (κόμβοι τράπεζας Πειραιώς - 1ου Γυμνασίου)» με Α.Μ. 19/2021 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

Στην τοποθέτηση της η κ. Ρούφα έκανε αναφορά για το έργο τονίζοντας βρισκόμαστε σε τουριστική περίοδο και είναι σε ένα χάλι στην είσοδο της πόλης. Ψηφίσαμε τον πρώτο ΑΠΕ και μετά στην απόφαση αναφέρει ότι το έργο ανατέθηκε στις 15/4/21 και η σύμβαση υπεγράφη στις 24/10/22. Ρωτάει ο κόσμος αν το έργο το κάνει ο Δήμος η ο εργολάβος.

Ο Δήμαρχος Κω σε τοποθέτηση απάντηση στην κ. Ρούφα και τόνισε ότι ο νόμος προβλέπει όταν υπάρχουν διαφορά στις προσφορές να τον καλέσουμε και να μας εξηγήσει.  Ακολουθεί μια διαδικασία απ’ τον αναδοχή του έργου, μια ελεγκτική επιτροπή και στην συνέχεια γίνεται οριστικός ο ανάδοχος και μπορεί να γίνει η υπογραφή της σύμβασης. Ντρέπομαι γι' αυτήν την συνεργασία με τον εργολάβο και είμαστε καθημερινά σε διαμάχη. Κάνει χρήση της νομοθεσίας και μας ψήνει το ψάρι στα χείλη. 

Στην δευτερολογία της η κ. Ρούφα είπε μου φάνηκε περίεργο γιατί υπογράψατε ένα χρόνο μετά και υπάρχει στο διαύγεια. Όταν φέρατε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο υπήρχε ήδη ο ανάδοχος. Το έργο χρειάζεται άμεσο χρονοδιάγραμμα.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

 15. Λήψη απόφασης για την έγκριση της 1ης παράτασης του έργου: «Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην πόλη της Κω (κόμβοι τράπεζας Πειραιώς - 1ου Γυμνασίου)» με Α.Μ. 19/2021 (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος, κ. Παναγιώτης Αβρίθης).

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι γίνεται μια προσπάθεια πίεσης προς το εργολάβο ενώ σε ερώτηση του Γιάννη Φραγκούλη για την λειτουργία του έργου, ανέφερε ότι απομένει η διάστρωση με έγχρωμο σκυρόδεμα μπροστά απ’ τα καταστήματα και στους κόμβους και μέχρι το τέλους της εβδομάδας αυτό το κομμάτι θα κλείσει και θα μπορέσει να δοθεί και στην κυκλοφορία η αριστερή στροφή.

Στην τοποθέτηση της η κ. Ρούφα ανέφερε ότι ο εργολάβος έχει μείνει απλήρωτος από προηγούμενο έργο αφού 15/3 κάνει αίτημα για διακοπή εργασιών. Έρχεται 30/3 και σας λέει ότι στις 25 σταμάτησε το έργο. Και σήμερα έρχεστε να τον πείτε κακό και εκείνος κάνει αίτημα για παράταση του έργου στις 24/7.

Ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Φραγκούλης ανέφερε ότι πρόκειται για γάγγραινα για τους οδηγούς και τα καταστήματα το έργο στην Πειραιώς. Σε ότι αφορά το 1ο Γυμνάσιο δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει εξυπηρετήσει αυτός ο κόμβος.

Ο Δήμαρχος στην τοποθέτηση του τόνισε οτι είχε την έγκριση στα χέρια του αλλά ξεκίνησε αργότερα τις εργασίες δυστυχώς και δεν έχει φιλότιμο.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία 

 

Το Δ.Σ θα συνεχιστεί το πρωί στις 09:00 

 

Ρεπορτάζ