Πολιτική προστασία Κω : Έκτακτο Δελτίο Υψηλού Κινδύνου Πυρκαγιάς για 22/07
Κως
21/07/2023

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κω, ανακοινώνει Έκτακτο Δελτίο Πρόβλεψης Υψηλού Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο Σάββατο 22-07-2023. (Σύμφωνα με τον χάρτη Πρόβλεψης η επικινδυνότητα είναι (κατηγορία 3). Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπηρεσίες και εθελοντικές οργανώσεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα αντιμετώπισης τυχόν δυσμενούς καταστάσεως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Επίσης παρακαλούνται γιατην πραγματοποίηση περιπολιών καθώς και για την επάνδρωση των παρατηρητηρίων. 

Απαγορεύεται η κυκλοφορία και η παραμονή εκδρομέων στις παρακάτω δασικές περιοχές από 09:00μ.μ. (βραδινή ώρα) έως 06:00π.μ. (πρωινή ώρα) στις παρακάτω περιοχές: 

Τσουκαλαριά μετά την 80 ΑΔΤΕ 

Ασφενδιού Κεφαλόβρυση 

Πλάκα 

Κέφαλος: Ζηνί (Διασταύρωση Άγιο Θεολόγο) 

Οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών

Δεν πραγματοποιούμε υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες). 

Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά. 

Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά. 

Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο. Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος. 

Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας. Δεν χρησιμοποιούμε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις. 

Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς. 

Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά. 

Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου. 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ: 

Δήμαρχο Κω κ. Νικηταρά Θεοδόση 

Αντιδήμαρχο Κω κ. Καμπουράκη Σταμάτη 

Προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γεωργαντή Νεκτάριο 

Πρόεδρο Δ.Ε.Υ.Α.ΚΩ κ. Ζαχαρό Κωνσταντίνο 

80 ΑΔΤΕ 

Αστυνομία Κω 

Λιμεναρχείο Κω 

Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω 

Πυροσβεστική Υπηρεσία Αεροδρομίου 

Πρόεδροι Ενοτήτων Κω, Ασφενδιού, Πυλίου, Καρδάμαινας, Αντιμάχειας και Κεφάλου ΕΟΔ 

Λέσχη Καταδρομέων 

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός 

Κυνηγετικός Σύλλογος 

Μ.Μ.Ε. 

Εργοτάξιο Κω 

Εργοτάξιο Αντιμάχειας 

Κτηνοτρόφοι Κω 

Μελισσοκόμοι Κω 

Χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση ανάγκης 

Πυροσβεστική Υπηρεσία: 22420 44170 – 199 και 112 

Αστυνομικό Τμήμα Κω: 2242022100, 22420 22222 

Αστυνομικό Τμήμα Αντιμάχειας: 22420 51222 

Νοσοκομείο Κω: 22420 54200 - 166 

Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κω: 22420 46196 

 

Ο 

Αντιδήμαρχος Κω 

Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας 

Καμπουράκης Αντ. Σταμάτης