Εισφορά αλληλεγγύης: Το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργηση
Οικονομία
12/10/2021

Η εισφορά αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα καταργηθεί από την 1/1/2023. Αυτή είναι τουλάχιστον η πρόθεση της κυβέρνησης. Η είδηση βγήκε από την χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Η Ένωση, ζητά επιτακτικά την άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους και όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ή τους έχοντες εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, ελεύθερα επαγγέλματα κλπ όπως συνέβη το 2021 και θα συμβεί και το 2022.

 

Μάλιστα, θέτει ευθέως θέμα αντισυνταγματικότητας της διάκρισης και υποστηρίζει ότι αν η κατάργηση δεν δρομολογηθεί για φέτος, η Ένωση θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του υπουργείου Οικονομικών. Είναι ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους κάτι που επιδιώκεται, ανάλογα και με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο να καταστεί εφικτό το 2023, απάντησε στην Ένωση ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όταν λήξει η εποπτεία

Η μεν λοιπόν Ένωση θέτει θέμα παραβίασης της ισότητας στα δημόσια βάρη -και ορθά δεδομένου ότι δύο φορολογούμενοι με το ίδιο ακριβώς εισόδημα σήμερα πληρώνουν διαφορετικό φόρο ανάλογα με το ποιος είναι ο εργοδότης– ο δε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά θέτει θέμα δημοσιονομικού χώρου. Πρακτικά, η «ελευθερία» που απολαμβάνει η Ελλάδα σε δημοσιονομικό επίπεδο -δηλαδή η δυνατότητα να εμφανίζει πρωτογενή ελλείμματα- έχει και κανόνες. Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα δεν επιτρέπονται.

Γι’ αυτό και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μεταθέτει το μέτρο για το 2023. Πολύ απλά διότι γνωρίζει ότι μέχρι τότε, η Ελλάδα θα έχει εξέλθει από την μεταμνημονιακή εποπτεία ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της μεθεπόμενης χρονιάς θα δημιουργήσει και τον δημοσιονομικό χώρο για την πλήρη κατάργηση της εισφοράς.

Πρακτικά, χρειάζεται περί τα 400 εκατ. ευρώ, ποσό όχι ιδιαίτερα μεγάλο αν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξεως του 4-5%. Όσο για το ενδεχόμενο προσφυγής κατά του δημοσίου στα δικαστήρια, το πιθανότερο είναι ότι το θέμα θα έχει κλείσει νομοθετικά πριν καν εκδοθούν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις. 

Πηγή: moneyreview.gr