ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 6,5% φέτος και 4,6% το 2022
Οικονομία
12/10/2021

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6,5% φέτος προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, αναθεωρώντας έντονα ανοδικά την πρόβλεψη για ρυθμό 3,8% που είχε κάνει τον Απρίλιο. Για το 2022, το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,6%, ελαφρά λιγότερο σε σχέση με την  προηγούμενη πρόβλεψη 5%.

Παράλληλα, το ΔΝΤ προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού στο 1,3% στο τέλος του έτους από 2,2% τον Σεπτέμβριο και περαιτέρω στο 0,4% σε μέσα επίπεδα το 2022.

Η ισχυρότερη ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας στο 15,8% φέτος και στο 14,6% το 2022 από 16,4% το 2020. Τον Απρίλιο, το ΔΝΤ προέβλεπε ανεργία 16,6% για φέτος και 15,2% για το επόμενο έτος.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 5,1% το 2022, υψηλότερα από τις προβλέψεις του Απριλίου (-6,6% και -3,5%, αντίστοιχα).

Η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται με χαμηλότερο ρυθμό

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Ταμείο σημειώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά η δυναμική της έχει εξασθενίσει καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού και οι κίνδυνοι για την υγεία  εμποδίζουν την πλήρη επάνοδο στην κανονικότητα. «Συνολικά, οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί και οι εναλλακτικές επιλογές οικονομικών πολιτικών έγιναν πιο πολύπλοκες», αναφέρει. Ο τίτλος της έκθεσης: «Ανάκαμψη εν μέσω πανδημίας – Ανησυχίες για την υγεία, διαταραχές της προσφοράς και πιέσεις στις τιμές» δείχνει ποιοι είναι οι κίνδυνοι. 

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 5,9% που είναι οριακά χαμηλότερος σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουλίου (6%), ενώ για το 2022 παραμένει η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,9%. Ωστόσο, η οριακή αυτή μεταβολή συγκαλύπτει μεγάλες πτωτικές αναθεωρήσεις για τις φτωχότερες χώρες λόγω της επιδείνωσης της δυναμικής της πανδημίας, ενώ και για τις αναπτυγμένες οικονομίες έχουν αναθεωρηθεί πτωτικά οι προβλέψεις, λόγω των διαταραχών στην προσφορά.

ΔΝΤ, ανάπτυξη

Ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ για την Ευρωζώνη

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για φέτος στο 5% (από 4,6% τον Ιούλιο) και τη διατήρησε σταθερή για το 2022 στο 4,3%. Για την αμερικανική οικονομία, προβλέπεται ανάπτυξη 6% φέτος έναντι 7% τον Ιούλιο και 5,2% για το 2022 έναντι 4,9%. Ισχυρές παραμένουν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας (8% φέτος και 5,6% το 2022).

Πρόβλεψη για μείωση του πληθωρισμού - Υψηλή αβεβαιότητα

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι πιέσεις για αυξήσεις των τιμών θα υποχωρήσουν το 2022 και θα επανέλθουν στα προ πανδημίας επίπεδα στα μέσα του έτους. Για την Ευρωζώνη εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,9% στο τέλος του 2021 από 3,4% τον Σεπτέμβριο και στο 1,7% σε μέσα επίπεδα το 2022.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι προβλέψεις αυτές γίνονται εν μέσω μεγάλης αβεβαιότητα. «Αν και η νομισματική πολιτική μπορεί γενικά να παραβλέπει προσωρινές αυξήσεις στον πληθωρισμό, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για να δράσουν γρήγορα, αν οι κίνδυνοι από την αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών γίνουν πιο ουσιαστικοί σε αυτή την αχαρτογράφητη ανάκαμψη», αναφέρει η έκθεση, δείχνοντας την αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού.

Σε τεντωμένο σχοινί η νομισματική πολιτική

Σχετικά με τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ σημειώνει επίσης ότι η νομισματική πολιτική «θα πρέπει να κινηθεί σε μία τεντωμένη γραμμή μεταξύ της αντιμετώπισης του πληθωρισμού και των χρηματοπιστωτικών κινδύνων και της στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης».

Πηγή: www.imerisia.gr