''Φωτιά'' στα τιμολόγια ΔΕΗ και φυσικού αερίου – Τα μέτρα της κυβέρνησης
Οικονομία
28/10/2021

Καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου καταρρίπτουν το ένα μετά το άλλο ρεκόρ, η κυβέρνηση αναζητεί πόρους για τη χρηματοδότηση των μέτρων ελάφρυνσης των καταναλωτών από το υπέρογκο βάρος της ενεργειακής ακρίβειας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δρομολογεί δύο αποφάσεις.

Η πρώτη εξειδικεύει την κατανομή των εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών, η οποία υπογράφηκε την Παρασκευή και οδεύει για το Εθνικό Τυπογραφείο.

Επειτα από πολλά γράψε-σβήσε, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έλυσε τη δύσκολη εξίσωση της κατανομής του «κουμπαρά» των εσόδων από το χρηματιστήριο ρύπων, τα οποία για εφέτος υπολογίζονται σε περίπου ένα δισ. ευρώ.

Ετσι, στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που θα χρηματοδοτεί τις παρεμβάσεις για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους θα αντιστοιχεί μερίδιο 40,86%, ήτοι περίπου 410 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα θα κατευθυνθούν στις εταιρείες προμήθειας ρεύματος που ήδη έχουν περάσει στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των πελατών τους εκπτώσεις 9 ευρώ για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσουν εκείνες για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου με 18 ευρώ.

Από αυτά, ποσό 74 εκατ. ευρώ θα προστεθεί στο κονδύλι των 95 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα επιδόματα θέρμανσης.

Εξόφληση λογαριασμών σε δόσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήδη προανήγγειλε ως πρόσθετο μέτρο τη δυνατότητα πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος σε δόσεις (σε πρώτη φάση έως και τους λογαριασμούς του πρώτου διμήνου του 2022). Ωστόσο, η προοπτική των δόσεων έχει θορυβήσει τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και πιέζονται ασφυκτικά από την εκτίναξη των τιμών.

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος βρίσκεται πλέον σταθερά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 200 ευρώ η μεγαβατώρα – την περασμένη Τρίτη έφτασε στα 253,33 ευρώ – ενώ στο hub της Ολλανδίας οι τιμές αερίου στα προθεσμιακά συμβόλαια Νοεμβρίου έφτασαν στα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η ασφυξία στην αγορά προμήθειας αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ). Οι ανεξόφλητες οφειλές εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό ζητούν την εξόφλησή τους σε δόσεις, αίτημα που αξιολογείται θετικά από τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ.

Πηγή: tanea.gr