ΕΦΚΑ: Έως τις 16 Νοεμβρίου τα εποχικά επιδόματα
Οικονομία
06/11/2021

Λίγη υπομονή ακόμη, έως τις 16 Νοεμβρίου, θα πρέπει να κάνουν οι περίπου 130.000 εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό, καθώς και καλλιτέχνες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η  καταχώριση των ασφαλιστικών εισφορών τους στον e-ΕΦΚΑ και να λάβουν έτσι τα εποχικά επιδόματα που δικαιούνται, καθώς και άλλες παροχές σε χρήμα.

Πρόκειται για εργαζομένους που υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις και έλαβαν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού κατά το 2020, και πλέον θα εμφανιστούν στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ τα ένσημα που αντιστοιχούν στον χρόνο αυτό.

Αυτό κατέστη εφικτό μετά την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από το υπουργείο Εργασίας προς τον ΕΦΚΑ για περίπου 108.000 εποχικά εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (τουρισμός, εστίαση κ.λπ.), 22.364 καλλιτέχνες και επαγγελματίες της τέχνης, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, καθώς και 12 εργαζομένους με καταγγελία σύμβασης σε επιχειρήσεις – εργοδότες που επλήγησαν από τον «Ιανό».

 440.000 επιχειρήσεις είναι ήδη στο MyDATA

Tετρακόσιες σαράντα χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στο MyDATA, την ηλεκτρονική πλατφόρμα με την οποία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε καθημερινή βάση εγγράφονται 15.000 επιχειρήσεις, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 52.000 στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ timologio.gr για την ηλεκτρονική αποστολή των τιμολογίων.

Tις τελευταίες μέρες διαβιβάζονται 3 εκατ. παραστατικά την ημέρα, με την αξία τους να ξεπερνάει τα 95 δισ. ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr