Ακρίβεια: Νέες παρεμβάσεις μελετά η κυβέρνηση - Βέτο Κομισιόν στα οριζόντια μέτρα
Οικονομία
13/12/2021

Το ράλι στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού, σε συνδυασμό με την παραμονή των τιμών στο πετρέλαιο σε υψηλά επίπεδα προκαλούν έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μάλιστα, την κατάσταση αυτή φαίνεται να επιτείνει και η αρνητική στάση που δείχνει να έχει η Κομισιόν στην οριζόντια επιδότηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι στην Κομισιόν θεωρούν ότι η ενίσχυση θα πρέπει να στοχεύει μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως προβλέπει και η εργαλειοθήκη που ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες πριν λίγο καιρό.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η τιμή του φυσικού αερίου έκανε νέο άλμα και προσέγγισε τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή των συμβολαίων εκπλήρωσης Ιανουαρίου στην Ολλανδία, που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, σημείωνε άνοδο 10,7% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευή που διαμορφωνόταν στα 117,1 ευρώ.

Αναλυτές αποδίδουν το νέο άλμα της τιμής στη δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, ότι ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν εκπληρώνει τα ευρωπαϊκά κριτήρια, ώστε να αρχίσει η λειτουργία του.

Οπως είναι φυσικό στην Αθήνα υπάρχει έκδηλη ανησυχία, όχι μόνο στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και στο σύνολο της κυβέρνησης και αναζητούν τρόπους προκειμένου να πάρουν ανάσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ερχονται παρατάσεις στις πληρωμές; 

Στο πλαίσιο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση για παράταση σε μία σειρά πληρωμών που ξεκινούν στο κατώφλι του 2022, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η πληρωμή στα κορονοχρέη κ.ά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το τι θα ισχύσει για την επιδότηση στο κομμάτι της ενέργειας, ώστε να προσφερθεί στήριξη τουλάχιστον στα ευάλωτα νοικοκυριά μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Στον πυρήνα της αρχιτεκτονική που χτίζει η κυβέρνηση, θα βρίσκονται τα ευάλωτα νοικοκυριά και στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν λύσεις προκειμένου οι αυξήσεις, είτε να εξανεμισθούν, είτε να απορροφηθούν σε σημαντικό βαθμό.

Πηγή: imerisia.gr