Κατώτατος μισθός: Νωρίτερα η δεύτερη αύξηση-Οι εκτιμήσεις για το ύψος
Οικονομία
11/01/2022

Επισπεύδεται, όπως όλα δείχνουν, η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού για φέτος, μετά την αύξηση ύψους 2% που ενεργοποιήθηκε την Πρωτοχρονιά.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν πως εντός του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία προκειμένου να κλειδώσει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σημειώνεται πως από την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά το 2% και διαμορφώνεται πλέον στα 663 ευρώ μεικτά.

Με βάση τον σχετικό νόμο, προβλεπόμενες ενέργειες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ξεκινούν κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται εντός 4μήνου.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επίσπευση της διαδικασίας, τότε η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου.

Ως προς την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να αυξηθεί για μια δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός το 2022, δηλαδή υπάρχει υψηλή ανάπτυξη για δεύτερο συνεχόμενο έτος, ενώ παράλληλα υπάρχει βελτίωση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της οικονομίας.

«Προσπαθούμε να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι ένα συνολικό πλέγμα μέτρων και παρεμβάσεων που δείχνουν μια συνεκτική οικονομική πολιτική. Στον κατώτατο μισθό, πρώτα γίνεται συζήτηση με τους εταίρους, θα γίνει διαβούλευση του υπουργείου Εργασίας με το Οικονομικών και στη συνέχεια θα υπάρξει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως είναι πιθανή μια αύξηση των κατώτατων απολαβών κατά 5%, κάτι που θα οδηγούσε το μισθό στα 696 ευρώ, πολύ κοντά στην προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. που έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην τριετία.



Πηγή: Reporter.gr