Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ,η προθεσμία ρύθμισης οφειλών σε 36 - 72 δόσεις
Οικονομία
26/01/2022

Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, παρατείνεται, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022, η προθεσμία των ενοποιημένων ΚΑΔ που μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών που προβλέπει την τμηματική καταβολή έως και 72 μηνιαίες δόσεις τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ.
Οι λόγοι που επιτάσσουν την παράταση είναι αφενός η μικρή συμμετοχή και αφετέρου η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των επιχειρήσεων – εργοδοτών καθώς ο ΕΦΚΑ έχει καθυστερήσει την εκκαθάριση των εν λόγω οφειλών.

Μέχρι στιγμής οι ελεύθεροι επαγγελματίες , αυτοαπασχολούμενοι που εντάχθηκαν στη ρύθμιση δεν ξεπερνούν τις 13.000. Κύρια αιτία φαίνεται ότι είναι η ανατροπή του καλού κλίματος εξαιτίας της κυριαρχίας της Ομικρον και των μέτρων που εφαρμόστηκαν στην εστίαση και τα νυχτερινά κέντρα καθώς και στο κόστος της ενέργειας που αποθάρρυνε τους μικρομεσαίους οι οποίοι είχαν αρχικά αποφασίσει να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Συνολικά, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν δημιουργηθεί χρέη προς τον ασφαλιστικό φορέα που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ από 767.645 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για τους οποίους το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προχώρησε σε βεβαίωση οφειλών. Αν προστεθούν τις επόμενες ημέρες τα χρέη των επιχειρήσεων – εργοδοτών το συνολικό χρέος υπολογίζεται ότι θα εκτιναχθεί.