Οικονομία - Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του νέου ΕΝΦΙΑ
Οικονομία
06/02/2022

Υψηλότερο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης αυξήθηκε σημαντικά. Υψηλότερο φόρο θα πληρώσουν και όσοι μέχρι σήμερα υποφορολογούνταν για τα ακίνητα που διαθέτουν και τα οποία εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Ο φόρος θα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις έως και διπλάσιος σε σύγκριση με το 2021, κάτι όμως που θα διαπιστωθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ενσωμάτωση όλων των περιοχών στην άσκηση που συνεχίζει να «τρέχει» το υπουργείο Οικονομικών.

Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα οδηγεί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, ωστόσο δεν θα γλιτώσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο, για ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα καταβάλλεται πρόσθετος φόρος με ειδική κλίμακα. Ωστόσο για ορισμένους δεν θα είναι η μοναδική επιβάρυνση που θα έχουν. Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, για τις πολύ μεγάλες περιουσίες θα υπάρχουν και «επιβαρυντικοί» συντελεστές (θα λειτουργούν αντίθετα από τους εκπτωτικούς συντελεστές).

Για παράδειγμα, για τα χαμηλής αξίας ακίνητα και μέχρι 100.000 ευρώ θα υπάρχει έκπτωση 30% επί του φόρου που προκύπτει από την κλίμακα. Η έκπτωση υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Για περιουσία έως 150.000 ευρώ η έκπτωση περιορίζεται στο 25%. Οσο αυξάνεται η ακίνητη περιουσία τόσο θα μειώνονται οι εκπτωτικοί συντελεστές. Σε κάποιο ύψος της ακίνητης περιουσίας οι συντελεστές θα μηδενίζονται. Μετά τον μηδενισμό όμως θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία, δηλαδή οι εκπτωτικοί συντελεστές μετατρέπονται σε επιβαρυντικούς συντελεστές. Για παράδειγμα (είναι ενδεικτικό καθώς δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό από ποιο ύψος περιουσίας θα επιβάλλονται οι επιβαρύνσεις καθώς και οι συντελεστές τους), για κύριο φόρο ύψους 30.000 ευρώ θα επιβάλλεται συντελεστής 10%.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ανά ακίνητο ξεχωριστά. Αφού προκύψει ο φόρος με τη νέα κλίμακα υπολογισμού, μετά θα διενεργείται και η έκπτωση στο σύνολο της περιουσίας. Εστω λοιπόν ότι φορολογούμενους διαθέτει ένα μόνο ακίνητο αντικειμενικής αξίας 70.000 ευρώ και με βάση τη νέα κλίμακα αντιστοιχεί φόρος 130 ευρώ. Στο σύνολο της περιουσίας θα γίνει έκπτωση 30%. Δηλαδή ο συγκεκριμένος θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 91 ευρώ. Ενας άλλος φορολογούμενος διαθέτει δύο ακίνητα αξίας το πρώτο 90.000 ευρώ και το δεύτερο 60.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ για το πρώτο ακίνητο ανέρχεται στα 180 ευρώ και για το δεύτερο στα 100 ευρώ. Σύνολο φόρου 280 ευρώ. Στο ποσό αυτό (η αξία της περιουσίας ανέρχεται στις 150.000 ευρώ, οπότε ο εκπτωτικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 25%) θα γίνει έκπτωση με τον τελικό φόρο να περιορίζεται στα 210 ευρώ.

Πηγή: kathimerini.gr