Οι Χώρες της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης Αντιμετωπίζουν τον Κίνδυνο της Ενεργειακής Φτώχειας;
Οικονομία
21/08/2020

του Δημήτρη Αβαρλή-energia.gr

Η κρίση της πανδημίας έχει κάνει ορατές τις συνέπειές της στις οικονομίες των χωρών και μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνει μια πιο ασφαλής αποτίμηση. Την ίδια ώρα  προβλήματα που υπήρχαν και στην προ- κορωνοιού εποχή, όπως η ενεργειακή φτώχεια φαίνεται πως θα επιδεινωθούν, ενώ κρίσιμος παράγοντας για την αναχαίτισή της είναι ,σύμφωνα με την Ε.Ε., η εφαρμογή έργων εξοικονόμησης ενέργειας

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πρόσβαση στην ενέργεια. Ο διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι τουλάχιστον 1,3 δισ. άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.  Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναλυτές κάνουν λόγο για πάνω από 50 εκατ. νοικοκυριά. Παράλληλα., η διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι σοβαρή και ασύγκριτη σε σχέση με χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε άρθρο της στον ιστότοπο Ceenergy News η Slavica Robić στέλεχος της Society for Sustainable Development Design (DOOR) από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας, τα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες, όπως η αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της απελευθέρωσης των αγορών ενέργειας, η χαμηλή ενεργειακή απόδοση κατοικιών και οικιακών συσκευών, η προτίμηση της σόμπας καυσόξυλου για τη θέρμανση της κατοικίας και ο μικρός αριθμός συστημάτων ψύξης. Επίσης, επισημαίνει πως τα χαμηλά εισοδήματα και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ακόμα και η έλλειψη προσβασιμότητας στο ηλεκτρικό δίκτυο παραμένουν βασικά προβλήματα. Με την κρίση COVID-19, η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ενδέχεται να είναι πιο σοβαρές.

Από την πλευρά της, η Ε.Ε. εκτιμά πως το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, θεωρώντας πως σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της θα διαδραματίσει η εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόσφατα, σε Ηνωμένο Βασίλειο,  Ουγγαρία και  Ελλάδα έτρεξε το έργο STEP-IN. Μέσω του έργου παρουσιάστηκαν ζωντανά εργαστήρια για εκατοντάδες ενεργειακά ευάλωτους πολίτες όπου δοκιμάστηκαν διαφορετικές λύσεις σε μια επαναληπτική διαδικασία. Η συστηματική παρακολούθηση επέτρεψε στα νοικοκυριά να κάνουν σημαντική εξοικονόμηση, για παράδειγμα, αντικαθιστώντας παλιές συσκευές ή αλλάζοντας προμηθευτές ενέργειας. Το έργο έχει αποκτήσει δικτύωση σε εννέα χώρες με μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη. Βασικός στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης 15.000 νοικοκυριών. Να σημειωθεί πως σε παλιότερη έκθεση του Κέντρου Ερευνών της Ε.Ε. φαίνεται ότι το ζήτημα είναι πολύ πιο περίπλοκο και χρειάζονται στοχευμένα έργα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Οι βασικές εκτιμήσεις που προέκυπταν από τη μελέτη είναι η ανάγκη για περισσότερα έργα ειδικά εστιασμένα στις ανάγκες των ευάλωτων καταναλωτών και στις ευρύτερες κοινωνικές πτυχές της ενεργειακής φτώχειας.