Τις επιπτώσεις του «ράλι» τιμών στην ενέργεια μετρά ειδική έκθεση του ΙΟΒΕ.

Ενεργειακά προϊόντα, όπως τα καύσιμα και η ηλεκτρική ενέργεια, αποτελούν σημαντικές εισροές στην παραγωγική διαδικασία. Για πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η δαπάνη για
προμήθεια πετρελαιοειδώνφυσικού αερίου και ηλεκτρισμού αποτελεί μεγάλο μέρος των συνολικών δαπανών για εισροές. Συχνά η δαπάνη για αυτά τα ενεργειακά αγαθά είναι μεγάλη σε σύγκριση τόσο με την αξία παραγωγής του κλάδου, όσο και με την προστιθέμενη αξία του.

Επιπροσθέτως, πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως εισροές στην παραγωγική διαδικασία, όπως τα βασικά μέταλλα, το τσιμέντο, τα χημικά και πολλά άλλα, απαιτούν μεγάλες ποσότητες
ενεργειακών αγαθών για να παραχθούν. Τα προϊόντα αυτά δεν είναι ενεργειακά αγαθά, ωστόσο η παραγωγή τους είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε μεταβολές του κόστους των ενεργειακών αγαθών.

Ανατιμήσεις

Οι τιμές των προϊόντων αυτών είναι επομένως ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ενδεχόμενες ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων. Αντίστοιχα, πολλά άλλα προϊόντα είναι επίσης εκτεθειμένα, σε μικρότερο βαθμό, σε μεταβολές του ενεργειακού κόστους.

Επεκτείνοντας τις συσχετίσεις μεταξύ εισροών και τιμών ενεργειακών προϊόντων σε προγενέστερα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας κάποιου κλάδου, γίνεται φανερό ότι η παραγωγική διαδικασία του μπορεί να είναι εκτεθειμένη σε μεταβολές του ενεργειακού κόστους, ακόμη και αν κλάδος δεν χρησιμοποιεί άμεσα ενεργειακά αγαθά σε σημαντικό βαθμό. Έτσι, η έκθεση σε ενεργειακά προϊόντα μπορεί να προκύπτει κυρίως μέσω της έμμεσης οδού, λόγω χρήσης μη ενεργειακών εισροών, η παραγωγή των οποίων όμως είναι υψηλής ενεργειακής έντασης.

Προκειμένου λοιπόν να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τον ρόλο του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή ενός κλάδου, είναι απαραίτητο να εξεταστούν και να συνυπολογιστούν οι έμμεσες επιδράσεις του ενεργειακού κόστους. Η σημασία μιας τέτοιας ανάλυσης αναδεικνύεται από την τρέχουσα συγκυρία, με την έντονη αύξηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων λόγω της ισχυρής ανάκαμψης παγκοσμίως το 2021 και του πολέμου στην Ουκρανία, που απειλεί τις εφοδιαστικές αλυσίδες ενέργειας από τη Ρωσία.

Οι εκτεθιμένοι κλάδοι

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης καθιστούν φανερό ότι οι πλέον εκτεθειμένοι κλάδοι σε μεταβολές του κόστους της ενέργειας είναι η Παραγωγή βασικών μετάλλων, η Παραγωγή μεταλλικών
προϊόντων και η Ναυτιλία. Κρίνεται πως έχει σημασία ότι οι κλάδοι των Κατασκευών και της Εστίασης-Ξενοδοχείων, με σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία, ενώ δεν έχουν μεγάλη άμεση έκθεση σε ενεργειακά κόστη, συνεπώς σε μια πρώτη προσέγγιση φαίνονται ως ασφαλείς έναντι των ανατιμήσεων των ενεργειακών αγαθών, έχουν όμως υψηλή έμμεση έκθεση σε ενεργειακά κόστη, με αποτέλεσμα εν τέλει να είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένοι σε μεταβολές των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, ακόμα και αφού ληφθούν υπόψη οι έμμεσες επιδράσεις, τόσο οι Κατασκευές όσο και η Εστίαση-Ξενοδοχεία, εξακολουθούν να έχουν σημαντικά χαμηλότερη έκθεση σε ενεργειακά κόστη, σε σύγκριση με κλάδους όπως τα Βασικά μέταλλα και η Ναυτιλία.

Πηγή: ot.gr