ΑΑΔΕ: Καλοκαιρινό σαφάρι σε τουριστικούς προορισμούς για πάταξη της φοροδιαφυγής
Οικονομία
09/07/2022

Οι ελεγκτές έχουν εντολές να σαρώσουν κυρίως τις περιοχές που βρίσκονται στις ζώνες «υψηλού κινδύνου» προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, μη απόδοσης ΦΠΑ. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επιτόπιους ελέγχους σε ημερήσια βάση, ανεξαρτήτως αργιών ή ωραρίου εργασίας. Οι παραβάτες απειλούνται με «λουκέτο» από 48 ώρες έως και δύο μήνες, ανάλογα με το είδος και το ύψος της παράβασης.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει εντατικοποίηση των επιτόπιων ελέγχων τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Οι παραβάτες που θα εντοπιστούν να φοροδιαφεύγουν απειλούνται με «λουκέτο» έως και δέκα ημερών. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση με τη διαπίστωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης περισσότερων των 10 αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ ξεκινούν οι διαδικασίες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Για 48 ώρες την πρώτη φορά, για 96 ώρες αν εντοπιστεί να έχει υποπέσει στην ίδια παράβαση μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρονιά για τρεις αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας και αμελλητί για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από την πρώτη παράβαση διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Σκληρότερες θα είναι οι ποινές για όσους επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων. Σε αυτές τις περιπτώσεις , με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου.

Πρόστιμα αντί «λουκέτου»


Τα «λουκέτα» αποφεύγουν επιχειρήσεις οι οποιές θα εντοπιστούν να φοροδιαφεύγουν, αλλά λόγω της φύσεων της δραστηριότητας τους θα τους επιβληθούν πρόστιμα. Τα πρόστιμα κυμαίνονται απο 1.000 ευρώ και 2.500 ευρώ για τη μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους.

Από 2.501 έως 5.000 ευρώ, κυμαίνονται τα πρόστιμα εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστον τρία παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας.

Στα 5.000 ευρώ, θα είναι το πρόστιμο που θα επιβάλλεται σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο μερικό φορολογικό έλεγχο στον ίδιο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία εντός δύο φορολογικών ετών από τους προηγούμενους ελέγχους.

Με πρόστιμο και όχι με λουκέτο θα τιμωρούνται οι επαγγελματικές κατηγορίες:

α. Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

β. Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

γ. Κλινικές ή θεραπευτήρια.

δ. Οίκοι ευγηρίας.

ε. Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.

στ. Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.

ζ. Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα – κατοικίες.

η. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).

θ. Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.

ι. Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.

ια. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.

ιβ. Γραφεία τελετών.

ιγ. Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.

ιδ. Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.

ιε. Φαρμακεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής που εδρεύουν σε δήμους ή σε κοινότητες δήμων ή σε κοινότητες δημοτικών ενοτήτων δήμων, με πληθυσμό μέχρι και 5.000 κατοίκους.

Για την υλοποίηση του ελεγκτικού πλάνου θα ενισχυθούν με προσωπικό για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο οι ακόλουθες εφορίες Αγίου Νικολάου, Αιγίου, Θήρας, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Κύμης, Κω, Μυκόνου, Νάξου, Ναυπλίου, Πάρου, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Σύρου, Χανίων. Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ για το 2022 προβλέπει 34.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους πρόληψης από τις εφορίες και τα νέα ελεγκτικά κέντρα και 14.500 από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης των Δημοσίων ενώ οι ελεγκτές με τα tablets ανά χείρας θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων και θα προχωρούν στην έκδοση αυτοματοποιημένων φύλλων ελέγχου.

Πηγή: newpost.gr