Φορολογικές δηλώσεις 2022: Σε απόγνωση οι λογιστές ζητούν παράταση δηλώσεων έως 30/9
Οικονομία
09/07/2022

Ως «σκηνικό πολέμου» χαρακτηρίζουν οι λογιστές – φοροτεχνικοί την εικόνα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα λογιστικά γραφεία, την οποία μάλιστα μεταφέρουν με επιστολή τους, στους Χρήστο Σταϊκούρα, Χρήστο Τριαντόπουλο, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γιώργο Πιτσιλή.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), οι φορολογικές δηλώσεις μπορεί να είναι ανοιχτές για υποβολή από τα τέλη Μαρτίου, αλλά στο ενδιάμεσο, έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις (επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών, κ.α.) που ενώ δεν είναι υποχρέωση του λογιστή, αρκετοί πολίτες που δεν είναι σε θέση να κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις αυτές στρέφονται στους λογιστές τους. Αυτά, όπως σημειώνουν οι λογιστές, αθροίζονται στο ήδη επιβαρυμένο πρόγραμμα των λογιστικών γραφείων και κάθε μία νέα υποχρέωση μπορεί να πάει πίσω τον προγραμματισμό ημέρες, ακόμα και εβδομάδες. Την ίδια ώρα, η αύξηση των κρουσμάτων Covid τις τελευταίες εβδομάδες έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα λογιστικά γραφεία πολλά από τα οποία αναγκαστικά παραμένουν κλειστά για αρκετές ημέρες.

Αίτημα για δίμηνη παράταση

Για το λόγο αυτό οι λογιστές ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου και μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στοιχείων στο myDATA μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.

Η εκκαθάριση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα δείχνει τα εξής:

-Πάνω από τις μισές δηλώσεις ή για την ακρίβεια το 53,39% των δηλώσεων είναι μηδενικές. Δηλαδή, δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

Ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2021. Συγκεκριμένα το 32,76% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι χρεωστικές με το ποσό του φόρου να ανέρχεται μέχρι στιγμής στα 1,45 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι καλούνται να εξοφλήσουν το φόρο είτε εφάπαξ μέχρι 29 Ιουλίου 2022 για να κερδίσουν έκπτωση 3% είτε σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί στις 29 Ιουλίου. Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο με την πιστωτική κάρτα κερδίζοντας σε αυτή την περίπτωση και την έκπτωση φόρου 3% αλλά και τις 12 άτοκες δόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες. Επίσης όσοι δυσκολεύονται μπορούν να ακολουθήσουν την πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως και 24 έντοκες δόσεις.

Πηγή: insider.gr