Λογαριασμοί ρεύματος: Οριακές μειώσεις από τη ΔΕΗ για τον Μάρτιο
Οικονομία
20/02/2023

Ανακοινώνουν τιμοκαταλόγους σταδιακά και οι ιδιώτες πάροχοι

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η ΔΕΗ προχωρά σε μειώσεις των τιμοκαταλόγων ρεύματος.

Πρώτη η δημόσια εταιρεία ανακοίνωσε τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του Μαρτίου για τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος, ενώ σταδιακά μέχρι το πρωί της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου θα αναρτήσους τις τιμές της κιλοβατώρας των προγραμμάτων τους και οι ιδιώτες πάροχοι.

Η ΔΕΗ

Η ΔΕΗ προχώρησε σε οριακές μειώσεις έναντι του Φεβρουαρίου. Πιο συγκεκριμένα για το οικιακό τιμολόγιο Γ1 ανακοίνωσε τιμή στα 0,195 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Τον Φεβρουάριο το αντίστοιχο τιμολόγιο ήταν στα 0,199 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Για τις οικιακές καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες η ανταγωνιστική χρέωση του Μαρτίου είναι στα 0,199 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ για τον τρέχοντα μήνα είναι στα 0,211 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Σταθερότητα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, οι τιμές ρεύματος για το επόμενο δίμηνο αναμένεται να είναι σταθερές.

Πάντως, οι προβλέψεις αυτές είναι υπό την αίρεση απρόοπτων γεγονότων στην ενεργειακή αγορά. Πάντως, ένας κρίσιμος σταθμός στην Ευρώπη είναι ο Μάρτιος οπότε και τα κράτη – μέλη θα εξακριβώσουν τις ανάγκες τους σε αποθήκευση φυσικού αερίου που θα έχουν για τον επόμενο χειμώνα.

Αλλά η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει θετικές ειδήσεις. Δηλαδή ότι οι χώρες δεν θα απαιτηθεί να κάνουν μεγάλες προμήθειες αερίου.

Οι επιδοτήσεις

Με δεδομένο το ό,τι η κυβέρνηση ανακοινώνει τις μηνιαίες επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος υπολογίζοντας την ανταγωνιστική χρέωση της ΔΕΗ, όλα δείχνουν πως και για τον Μάρτιο η ενίσχυση θα κινηθεί στα επίπεδα των 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Αν επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση τότε οι τελικές τιμές ρεύματος που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα είναι στα επίπεδα των 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Το πρόβλημα

Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με στελέχη τους, θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις.

Ωστόσο, φρένο σε αυτήν την πρόθεση τους βάζει… η έκτακτη εισφορά των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στις τιμές αγοράς των ποσοτήτων φυσικού αερίου που χρειάζονται για την ηλεκτροπαραγωγή.

Το κόστος αυτό επιβαρύνει τόσο τις ίδιες της εταιρείες όσο και τους τελικούς καταναλωτές. Μάλιστα στους λογαριασμούς η επιβάρυνση αντιστοιχεί σε περίπου 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δεσμευτεί για αναπροσαρμογή της με τρόπο ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση.

πηγή: https://www.in.gr/2023/02/20/economy/oikonomikes-eidiseis/logariasmoi-reymatos-oriakes-meioseis-apo-ti-dei-gia-ton-martio/