Οι υψηλότερες τιμές καυσίμων σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Οικονομία
13/10/2020

Απειλούν τις Πωλήσεις οι Φόροι στο Πετρέλαιο Θέρμανσης

Ένας δύσκολος χειμώνας για τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκεται μπροστά και το ερώτημα είναι εάν φέτος θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα για την κάλυψη της θέρμανσης τους. Μεγαλύτερη ώθηση στην τόνωση της ζήτησης θα δώσει η άμεση μείωση του Ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) σε επιστολή της προς το Υπουργείο Οικονομικών.Είναι γεγονός πως η ομοσπονδία επαναφέρει κάθε χρόνο το συγκεκριμένο αίτημα και στην επιστολή της αναφέρει πως «η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ακριβότερων χωρών της Ευρώπης. 

Αποτελεί αδικία τόσο για τους Έλληνες καταναλωτές όσο και για τους Έλληνες επιχειρηματίες, η επιβάρυνση με υψηλότερες τιμές καυσίμων σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιοσημείωτο είναι, ότι επί των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης προστίθεται και ο ανάλογος επίσης υψηλός συντελεστής ΦΠΑ (!) στην Ελλάδα, εκτοξεύοντας την τιμή των καυσίμων».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες πως θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης ύψους 84 εκατ. ευρώ προκαταβολικά μέχρι το τέλος του έτους στα ευάλωτα νοικοκυριά, ωστόσο παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η μείωση των «άδικων» φόρων όπως τους χαρακτηρίζουν θα τονώσουν πολύ περισσότερο την ζήτηση. Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Μάρτιο έχουν γίνει ορατές οι επιπτώσεις της πανδημίας στην κατανάλωση και μένει την ερχόμενη Πέμπτη όταν και θα ξεκινήσει η διάθεσή του να δούμε πώς θα κινηθεί η αγορά, βέβαια πολλοί καταναλωτές έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο από τον περασμένο Μάιο, επομένως δεν αναμένεται μεγάλη κινητικότητα. Σε κάθε περίπτωση η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,80-0,82 ευρώ το λίτρο. Παράλληλα, μένει να φανεί εάν φέτος θα συμπεριληφθούν τα βιοκαύσιμα στα επιλέξιμα για την απόδοση επιδόματος θέρμανσης καύσιμα.

Με επιστολή της η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπεύθυνο για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου Νίκο Παπαθανάση αναφέρει πως «η συμπερίληψη των στερεών βιοκαυσίμων στα επιλέξιμα για την απόδοση επιδόματος θέρμανσης καύσιμα θεωρούμε πως είναι ένα δίκαιο και εύλογο αίτημα προκειμένου να μην προκαλούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, καθώς οι πελλέτες και μπρικέτες Βιομάζας, αλλά και τα κουκούτσια ελιάς, αποτελούν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας από υπολειμματική Βιομάζα και συμμορφώνονται με συγκεκριμένα κριτήρια αειφορίας».

Παράλληλα, η ΕΛΕΑΒΙΟΜ αναφέρει πως «καθώς εκτιμούμε ότι στη χώρα μας διακινούνται πάνω από 100.000 τόνοι πελλετών ξύλου χωρίς παραστατικά, θεωρούμε εύλογο και το δεύτερο αίτημά μας της υπαγωγής των προϊόντων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, ώστε να δοθούν περαιτέρω ισχυρά κίνητρα για την ελαχιστοποίηση της παράνομης διακίνησης των πελλετών, με παράλληλη αύξηση των δημοσίων εσόδων έως και 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, θα βοηθηθούν σημαντικά έναντι αθέμιτου ανταγωνισμού τουλάχιστον 15-20 ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής πελλετών και μπρικετών, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, τόσο στα εργοστάσια, όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα και θα αποκτήσει αμεσότερη πρόσβαση ο Έλληνας καταναλωτής και η μικρομεσαία επιχείρηση σε ένα οικονομικό, ανανεώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο».www.energia.gr