Τελευταία ευκαιρία για τις 120 δόσεις – Ποιοι μπορούν να ξαναμπούν
Οικονομία
19/10/2020

Οσοι έχασαν τη ρύθμιση, λόγω αδυναμίας πληρωμής, μπορούν να επανενταχθούν σε αυτήν αν πληρώσουν μία δόση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου

 Δέκα μέρες περιθώριο για να βρουν και να πληρώσουν μόλις το 1/120 από τα χρέη τους δίνει διάταξη νόμου που φέρνει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, προκειμένου να επανενταχθούν στις 120 δόσεις, σε όσους μπήκαν πριν από έναν χρόνο στη ρύθμιση αλλά την έχασαν λόγω αδυναμίας πληρωμής.

Ετσι, πληρώνοντας τουλάχιστον 1 δόση στα τέλη Οκτωβρίου, θα αίρεται αυτομάτως η δέσμευση που έχουν υποστεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό όσοι έχασαν τη ρύθμιση. Κουρεύονται όμως παράλληλα και όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που επανήλθαν στο αρχικό τους ύψος μόλις έμειναν απλήρωτες τις δόσεις.

 Η ρύθμιση αφορά τους πληττόμενους από την κρίση. Αντίθετα με το παρελθόν, μάλιστα, η νέα ρύθμιση που έρχεται θα είναι πολύ πιο γενναιόδωρη, γιατί θα αρκεί να πληρωθεί έστω αυτή η μία δόση (η δόση Οκτωβρίου) και όχι μαζεμένες όλες όσες έμειναν απλήρωτες από τότε που σταμάτησε να τηρεί τη ρύθμισή του ο οφειλέτης.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να διασώσει σχεδόν 100.000 οφειλέτες που εγκατέλειψαν τη μάχη της τήρησης των 120 δόσεων.

 Συγκεκριμένα, 500.000 νοικοκυριά και 30.000 επιχειρήσεις έβαλαν πέρυσι σε δόσεις συνολικά χρέη 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ήταν οφειλές προς το Δημόσιο που η πληρωμή τους είχε εγκαταλειφθεί προ πολλού.

Ωστόσο περισσότεροι από 80.000 οφειλέτες εκτιμάται ότι άφησαν τρεις απλήρωτες δόσεις και έχασαν κάποια στιγμή τη ρύθμιση που με νύχια και με δόντια κράταγαν ζωντανή επί σχεδόν έναν χρόνο.

 Για να συμβεί αυτό αρκούσε έστω ένα από τα ακόλουθα:

¦ Να μην καταβάλλουν δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις.
¦ Να παραλείψουν να υποβάλουν τρέχουσες δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.
¦ Να αφήσουν απλήρωτη για πάνω από 2 μήνες οποιαδήποτε άλλη τρέχουσα υποχρέωση.

 Ολα τα παραπάνω συνέβησαν στη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών λόγω κορωνοϊού. Στη ρύθμιση αυτή μπορούν να ενταχθούν:

α) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έπαψαν τις δραστηριότητές τους αναγκαστικά, με κρατική εντολή, την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
β) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορωνοϊού λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις κατά καιρούς ανακοινωθείσες λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
γ) Εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω δύο περιπτώσεων, οι οποίοι βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
δ) Ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να αποδεχθούν το κούρεμα των ενοικίων που είχαν συμφωνήσει με τους ενοικιαστές τους.

Τώρα, όλοι αυτοί αρκεί να πληρώσουν τη δόση Οκτωβρίου και έτσι θα σβηστούν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, αφού θα ενταχθούν και πάλι στη ρύθμιση των 120 δόσεων σαν να μην την είχαν χάσει ποτέ. Θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν, ενώ και οι πληρωμές που έκαναν ως τώρα θα υπολογιστούν κανονικά.

Ταυτόχρονα όμως δικαιούνται και επιμήκυνση των 120 δόσεων, καθώς όσες άφησαν απλήρωτες θα προστεθούν στο τέλος μετά την περίοδο εξόφλησης των 120 δόσεων.

Για παράδειγμα, αν μια ρύθμιση 120 δόσεων διεκόπη τον Απρίλιο με την καραντίνα και έμειναν 5 δόσεις απλήρωτες έως τον Σεπτέμβριο, από Οκτώβριο ο οφειλέτης θα πληρώνει κανονικά πλέον κάθε μήνα της ρύθμισης, αλλά η εξόφληση θα επέλθει όταν συμπληρωθούν 125 μήνες αντί 120 από την έναρξή της. Αντίστοιχα, αν είχε επιλέξει ρύθμιση, π.χ., 100 δόσεων, η αποπληρωμή θα επιτευχθεί 105 μήνες μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση.