Εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής οι εποχικές επιχειρήσεις Follow us: @money_tourism on Twitter | xrimatourismos on Facebook - Πηγή: https://money-tourism.gr/ektos-epistrepteas-prokatavolis-oi-epochikes-epicheiriseis-epistoli-tis-pox/ | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣ
Οικονομία
23/10/2020

                          Επιστολή της ΠΟΞ
 

Εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν τεθεί με βάση όσα προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση οι περισσότερες εποχικά λειτουργούσες τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς προϋπόθεση αποτελεί η διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων μέχρι τις 31-12-2020.
Εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν τεθεί με βάση όσα προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση οι περισσότερες εποχικά λειτουργούσες τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς προϋπόθεση αποτελεί η διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων μέχρι τις 31-12-2020.
Υπενθυμίζεται πως το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ είχε αναδείξει και το θέμα με τα χρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι ως αποζημίωση ειδικού σκοπού, στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τα οποία  αφαιρούνται από την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης. Εκτός δε από αυτό, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν αποζημίωση αδείας, επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων επί του ονομαστικού μισθού, μαζί με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Η επιστολή Η επιστολή της ΠΟΞ, έχει ως εξής: “Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Από την διατύπωση των ρυθμίσεων της με αριθμό ΓΔΟΥ 233 ΚΥΑ με τίτλο «Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19, κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020.» προκύπτουν τα εξής ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης: 1.Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 10 της ανωτέρω ΚΥΑ προβλέπεται πως «Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 1η Αυγούστου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά τον μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Αυγούστου 2020, εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου,οι λύσεις συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.» Λόγω των συνθηκών που επικράτησαν την τρέχουσα περίοδο και ιδίως του κλίματος αβεβαιότητας που κυριάρχησε, πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να προσλάβουν το εποχικό προσωπικό τους με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Τις συμβάσεις αυτές τις κατήγγειλαν είτε κατά το κλείσιμο του ξενοδοχείου, είτε σταδιακά όσο βαδίζαμε προς το τέλος της τουριστικής περιόδου. Για τις καταγγελίες αυτές δεν υπάρχει στο παραπάνω άρθρο αντίστοιχη εξαίρεση, όπως αυτή που προβλέπεται για τις λήξεις των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Επομένως οι εποχικές επιχειρήσεις που επέλεξαν να απασχολήσουν το εποχικό τους προσωπικό με συμβάσεις της συγκεκριμένης μορφής (αορίστου χρόνου), τις οποίες και κάποια στιγμή έληξαν, δεν θα πληρούν την προϋπόθεση της διατήρησης του ίδιου αριθμού εργαζομένων μέχρι τις 31-12-2020 και δεν θα μπορούν να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία υποτίθεται προορίζεται για αυτές.
 money-tourism.gr