Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται 3 βελτιώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο
Οικονομία
27/11/2023

«Ψαλίδι» στους συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου, μειωμένο τεκμαρτό εισόδημα για εποχικές επιχειρήσεις, σχολικά κυλικεία, επαγγελματίες με παιδιά ΑμεΑ και μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και αυτοματοποιημένες και απλούστερες διαδικασίες για όσους αμφισβητούν το σύστημα του τεκμαρτού εισοδήματος είναι οι τρεις βασικές αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Με τη διαβούλευση του νομοσχεδίου να ολοκληρώνεται απόψε στις 10 το βράδυ, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την οριστικοποίηση των αλλαγών, οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος και του ελάχιστου φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Το νομοσχέδιο έχει συγκεντρώσει πάνω από 2.300 σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, τα οποία έχουν εξεταστεί από το ΥΠΕΘΟ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη το οικονομικό επιτελείο είναι κοντά σε αλλαγές, οι οποίες αφορούν:

1. Προσαύξηση τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου. Οι συντελεστές 35% - 100% θα ψαλιδιστούν καθώς διαπιστώθηκαν μεγάλες επιβαρύνσεις στους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη (στην ΕΡΤ) «τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια και βλέπουμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού (της ελάχιστης αμοιβής) ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση». Η διάταξη, όπως αποτυπώθηκε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, ορίζει ότι η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

Συγκεκριμένα προβλέπεται προσαύξηση:

35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

- 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

- 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

2. Μαχητότητα τεκμηρίου. Θα καθιερωθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκμηρίου από τους φορολογούμενους. Στο νομοσχέδιο θα ορίζεται ρητά ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να ζητήσουν άρση του τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματός τους κατόπιν φορο-ελέγχου ο οποίος εκτός από τα εισοδήματα θα επεκτείνεται σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες και γενικά καταναλωτικές δαπάνες. Για όσους μετά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό θα φορολογούνται για το πραγματικό – χαμηλότερο εισόδημα. Σε κάθε περίπτωση παραμένουν οι περιπτώσεις που το τεκμήριο είναι μαχητό, όπως η στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ.λπ.).

insider.gr

3. Ειδικές περιπτώσεις: Για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μειωμένο. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνονται κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με δωδεκατημόρια ανάλογα με τον πραγματικό χρόνο άσκησης της επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας. Επίσης ειδική μεταχείριση θα υπάρχει για οικογένειες με ανάπηρα τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες.