Fraport: Επενδύσεις 50 εκατ. τον χρόνο στα περιφερειακά αεροδρόμια
Οικονομία
08/01/2024

Με αυξημένη κίνηση επιβατών αλλά και πολλά νέα δρομολόγια αναμένεται να κλείσει η φετινή χρονιά για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, η οποία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις αλλά και σε αύξηση των τελών στο 90% του πληθωρισμού.

Ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας, Γιώργος Βήλος, κατά τη διάρκεια παρουσίασης σχετικά με την πορεία της Fraport Greece χαρακτήρισε πολύ καλές τις επιδόσεις των 14 αεροδρομίων το 2023, εκτιμώντας ότι η επιβατική κίνηση θα φτάσει τα 33,8 εκατ. επιβάτες, έναντι 31,2 εκατ. το 2022 και 30,2 εκατ. το 2019. Αναφερόμενος στα μηνύματα που λαμβάνει από τις αεροπορικές εταιρείες σχετικά με το 2024, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, και χωρίς να αξιολογούνται οι επιπτώσεις από τον πόλεμο του Ισραήλ, η χωρητικότητα υπολογίζεται ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ωστόσο σαφέστερη εικόνα θα υπάρχει μετά τον Ιανουάριο.

 

Ωστόσο, ο κ. Βήλος σημείωσε με έμφαση ότι δεν είναι δυνατόν κάθε χρονιά να καταγράφει ρεκόρ και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφερόμενος στις προκλήσεις για το αύριο του τουρισμού στη χώρα μας. Από τη μία η έλλειψη προσωπικού σε όλη την τουριστική αλυσίδα, με αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο εξυπηρέτησης, και από την άλλη η άνοδος του επιπέδου τιμών, ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στη ζήτηση για τα επόμενα χρόνια, τη στιγμή μάλιστα που ο ανταγωνισμός είναι πολύ ισχυρός. Τα αεροδρόμια πάντως ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα τέλη, που βάσει σύμβασης δεν μπορούν να ξεπερνούν το 90% του πληθωρισμού, και μάλιστα η εταιρεία έχει καλέσει σε δημόσια διαβούλευση τους τοπικούς φορείς στις 14 περιοχές που βρίσκονται τα αεροδρόμια, εντός του Δεκεμβρίου.

 

Η κίνηση των 14 αεροδρομίων έως και τον Οκτώβριο

Από την αρχή του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο οι επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθαν σε 32,3 εκατ., αριθμός αυξημένος κατά 8,4% έναντι του 2022 και 12% έναντι του 2019. Μόνο το αεροδρόμιο της Μυκόνου εμφάνισε μείωση της επιβατικής κίνησης φέτος κατά 1,9% (1,6 εκατ.), μετά την περσινή άνοδο κατά 11%, ενώ τη μεγαλύτερη κίνηση εμφάνισε η Θεσσαλονίκη (6,1 εκατ.), η οποία πέρυσι είχε καταγράψει μείωση 15% σε σχέση με το 2019, λόγω του πολέμου της Ρωσίας. Ακολουθούν η Ρόδος, η Κέρκυρα, τα Χανιά, η Κως και η Σαντορίνη.

 

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το 80% είναι διεθνής επιβατική κίνηση, με το Top10 των χωρών προέλευσης των επιβατών να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Σκανδιναβία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Τσεχία και η Αυστρία.

Κατά τη διάρκεια του 10μήνου του 2023, συνολικά 110 αεροπορικές εταιρείες προσέγγισαν τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, από 42 αγορές, οι οποίες πραγματοποίησαν 900 δρομολόγια, εκ των οποίων 64 νέα. Από αυτά, τα 10 αφορούν το αεροδρόμιο της Ρόδου, 8 των Χανίων, 7 της Θεσσαλονίκης, 7 της Κέρκυρας και 6 το ανερχόμενο αεροδρόμιο του Άκτιου.

 

Νέες επενδύσεις στα αεροδρόμια

Η Fraport Greece έχει επενδύσει συνολικά πάνω 1,8 δισ. ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων και ασφαλών πυλών εισόδου στη χώρα. Επιπλέον, κάθε χρόνο επενδύει περίπου 50 εκατ. ευρώ για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων, ενώ ήδη σχεδιάζει επεκτάσεις σε ορισμένα από αυτά, ανάλογα με τις προβλέψεις για την επιβατική κίνηση στο μέλλον. Το πρώτο είναι αυτό της Σαντορίνης, του οποίου ο τερματικός σταθμός ήταν 5.000 τ.μ. το 2017, που ανέλαβε η Fraport, και τώρα είναι τριπλάσιας έκτασης.

Ταυτόχρονα, η Fraport Greece επενδύει και στην αύξηση των τουριστικών ροών στις περιοχές όπου λειτουργεί αεροδρόμια, παρέχοντας οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση επιπλέον πτήσεων κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και τους μήνες περιφερειακά της καλοκαιρινής σεζόν, δηλαδή Οκτώβριο-Νοέμβριο και Μάρτιο-Απρίλιο. Μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να προσελκύσει 14 νέα διεθνή χειμερινά δρομολόγια, κατά βάση για τη Θεσσαλονίκη, ενώ κατά τους περιφερειακούς μήνες πέτυχε αύξηση της κίνησης 7% για τον Οκτώβριο και 14% τον Νοέμβριο, με 62 αεροπορικές εταιρείες να έχουν αξιοποιήσει την έκπτωση 25%-50% των τελών για περίπου 200.000 επιπλέον ξένους επιβάτες.

Επιπλέον, η Fraport Greece συμπράττει με τους εθνικούς και τοπικούς φορείς, χαράσσοντας και υλοποιώντας από κοινού προωθητικά προγράμματα σε αγορές-στόχους. Ήδη έχουν δημιουργηθεί στρατηγικές συμπράξεις τουρισμού στα Χανιά, στην Καβάλα-Θάσο, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Λέσβο και στην Κεφαλονιά. Τέλος, προωθεί τους 14 προορισμούς στα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια, καθώς και μέσω των δικών της καναλιών επικοινωνίας, όπως είναι τα social media και το περιοδικό της Incredible Greece.

powergame.gr