«Μποναμάς» με μείωση ενοικίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις
Οικονομία
16/12/2020

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, από το βήμα της Βουλής, "κούρεμα" ενοικίου κατά 80% για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Ειδικότερα, το ενοίκιο επαγγελματικής εγκατάστασης που θα καταβάλουν για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα είναι μειωμένο κατά 80% αντί για 40% που ισχύει για τον Δεκέμβριο.

Επέκταση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου οδηγεί, μοιραία, σε παράταση και των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Πρόκειται για μια προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης να… δώσει ένα μικρό «δώρο» στους επιχειρηματίες, οι οποίοι περίμεναν τα Χριστούγεννα για να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί από τη φετινή χρονιά, την οποία έχει χαράξει ανεξίτηλα ο κορωνοϊός.

Από την πλευρά του, με δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υλοποιεί ήδη τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ που έχουν εξαγγελθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Πρόκειται «για παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από τα επαρκή ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία συστηματικά «χτίζουμε» το τελευταίο έτος. Και στα οποία προστέθηκαν, προχθές, 2 δισ. ευρώ, με εξαιρετικά χαμηλό έως και μηδενικό κόστος δανεισμού, από το πρόγραμμα SURE», τόνισε ο υπουργός, εξηγώντας ότι μέσω αυτού του προγράμματος θα καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, προκειμένου να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης.

 

Μειώνεται κατά 80% το ενοίκιο των πληττόμενων επιχειρήσεων

 

Μάλιστα, δυο εξ αυτών ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού 2021, ο οποίος υπερψηφίστηκε με τις ψήφους των 158 βουλευτών της ΝΔ.

Πρώτη, είναι η μείωση ενοικίου κατά 80%, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, που είναι κλειστές με κρατική εντολή. Ακόμα, ανακοίνωσε πως η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα έχει πάλι κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επιχειρηματίες, αγρότες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου.