Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης που θα πληρώνει έξοδα επιχειρήσεων με την μορφή «επιδότησης παγίων δαπανών»
Οικονομία
22/01/2021

Με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

 

Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγή, σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων.

«Προχωράμε στην αξιοποίηση του 3-12 για τις κρατικές ενισχύσεις. Με διάταξη νόμου που θα καταθέσουμε την άλλη εβδομάδα στη Βουλή διαμορφώνεται προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης με μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Ενίσχυση με μορφή επιδότησης παγίων δαπανών για μη καλυπτόμενες δαπάνες. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, παρουσιάζουν μείωση τζίρου και ζημιά καθώς δεν κατάφεραν να καλύψουν τις πάγιες δαπάνες τους».

Ποιες επιχειρήσεις θα αφορά

 

Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν. Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρά εντατικά η τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες θεωρούνται οι δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιά οι οποίες δεν καλύφθηκαν από τα κέρδη ούτε από άλλες πηγές όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή.