Πώς θα δοθούν οι προσωρινές συντάξεις και τα νέα αναδρομικά
Οικονομία
05/02/2021

Στη Βουλή προωθείται η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που αφορά σε ολόκληρη τη διαδικασία καταβολής της εθνικής σύνταξης ως προσωρινή σύνταξη μαζί με τα αντίστοιχα αναδρομικά. 

 

Από το νέο μέτρο θα προκύψουν αναδρομικά τα οποία ανέρχονται περίπου έως και τα 9.000 ευρώ και θα λάβουν όσοι αναμένουν έως και 2 χρόνια για να λάβουν οριστική σύνταξη. Η διαδικασία καταβολής της εθνικής σύνταξης ως προσωρινής δεν αφορά σε όσους παίρνουν ήδη προσωρινή σύνταξη καθώς το νέο μέτρο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας αφορά σε όσους μελλοντικούς συνταξιούχους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν παίρνουν ούτε ευρώ. Η σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" θα προωθηθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα με στόχο μέχρι το Πάσχα να εφαρμοστεί. Αναλυτικά, οι προσωρινές συντάξεις και τα νέα αναδρομικά θα δοθούν στους δικαιούχους ως εξής:

1. Όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν παίρνουν προσωρινή σύνταξη θα κληθούν να υποβάλουν στο efka.gov.gr τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το IBAN τους προκειμένου να καταβληθεί η εθνική σύνταξη ανάλογα με τα έτη ασφάλισης τους.

2. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πληρούνται στο πρόσωπο του υποψηφίου συνταξιούχου τα δύο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος που είναι φυσικά το όριο ηλικίας και ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης.

3.Θα τηρηθεί ο γενικός κανόνας των 62 ετών για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης. Όμως επειδή θα υπάρχουν και θεμελιωμένα δικαιώματα κάτω των 62 ετών και έχουν υποβληθεί ήδη αιτήσεις συνταξιοδότησης, το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ επεξεργάζονται τη διαδικασία και τον τρόπο που θα καλυφθούν και αυτοί οι ασφαλισμένοι. Προσωρινή εθνική σύνταξη θα λάβουν και οι ανάπηροι. Όσον αφορά τους αγρότες εξετάζεται να καταβληθεί η ελάχιστη σύνταξη καθώς πληρούν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης.

4. Ο e-ΕΦΚΑ μετά την υποβολή της αίτησης θα επεξεργάζεται τα στοιχεία και θα καταβάλει στον ασφαλισμένο την εθνική σύνταξη και τα αναδρομικά του. Ο ασφαλισμένος εφόσον έχει καταθέσει αίτηση για προσωρινή σύνταξη όπως ορίζει ο νόμος θα την πάρει στη συνέχεια κανονικά.

5. Αναδρομικά που φτάνουν έως και τα 9.000 ευρώ θα λάβουν όσοι αναμένουν έως και 2 χρόνια για να λάβουν οριστική σύνταξη με το νέο σύστημα καταβολής εθνικής σύνταξης ως προσωρινής.

6.Το νέο πλαίσιο θα τρέξει εντός του διμήνου με δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες για ήδη υποβληθείσες αιτήσεις και για αυτές που θα υποβληθούν στο μέλλον. Οι δύο αυτές ηλεκτρονικές εφαρμογές περιγράφονται αναλυτικά στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται. Αναλυτικά:

-Η πρώτη ηλεκτρονική εφαρμογή θα αφορά όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης , τις εκκρεμείς δηλαδή σήμερα συντάξεις. Οι σημερινοί εν αναμονή συνταξιούχοι θα κληθούν να μπουν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα καταχωρίσουν τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ τους και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού.

-Ακολούθως θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους ώστε να τους καταβληθεί το ποσό της εθνικής σύνταξης για όλους τους μήνες της αναμονής. Η δεύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αφορά όσους θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την έναρξη της διαδικασίας και μετά δηλαδή από την ψήφιση του σχετικού νόμου και μετά. Και αυτοί θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

-Θα ακολουθεί η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και απονομής προσωρινής σύνταξης.