Αντίθετο το Εργατικό Κέντρο ΒΣΔ στην πρόταση της Περιφέρειας για παράταση ωραρίου των καταστημάτων τουριστικών περιοχών
Οικονομία
22/02/2021

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

κ.Αντιπεριφερειάρχη ,

Σχετικά με την πρόσκληση έκφρασης γνώμης  επί της παράτασης ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων τουριστικών περιοχών κατά τους θερινούς μήνες για το έτος 2021,σας κάνουμε γνωστό ότι:

Το Εργατικό Κέντρο Β.Σ.Δ εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιοδήποτε μέτρο έρχεται να καταργήσει ή να προσθέσει χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας δεν έχει τίποτα να προσδώσει τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους μικρούς επαγγελματίες. Οι θετικές γνωμοδοτήσεις σε τέτοιες αποφάσεις  όλα αυτά τα χρόνια δεν απέφεραν κανένα θετικό πρόσημο. Ίσα ίσα οι εργαζόμενοι και οι μικροί έμποροι είδαν την χειροτέρευση των οικονομικών τους και των κοινωνικών τους αναγκών.

Η όποια υπόσχεση για  ανάπτυξη και ανακίνηση της τοπικής οικονομίας με προσανατολισμό μια καλύτερη σαιζόν το 2021, το μόνο που κάνει είναι να θολώνει τα νερά και να γεμίζει με αυταπάτες τους μικρούς επαγγελματίες και τους εργαζόμενους. Ο ισχυρισμός πως αν  τα μαγαζιά παραμείνουν ανοιχτά 24/7 ,σύμφωνα  με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ότι είναι η λύση της αναδουλειάς και των χαμηλών εισπράξεων είναι ψέμα με κοντά ποδάρια .Τελικά  ως περιφερειακή αρχή έρχεστε να υπηρετήσετε με τις αποφάσεις σας τις αντιλαϊκές και αντεργατικές κατευθύνσεις τόσο της ευρωπαϊκής ένωσης όσο και της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες,  με ευθύνη και της περιφέρειας για το 2021 θα είναι στην διάθεση της μεγάλης εργοδοσίας να ξεζουμίζονται όλες τις Κυριακές του έτους.

 

 

Το Εργατικό Κέντρο ΒΣΔ με πυξίδα και οδηγό τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων και φυσικά με δεδομένο ότι μια τέτοια απόφαση θα είναι πέρα όλων των άλλων και επικίνδυνη για την υγεία, την ασφάλεια και την ζωή τους, εν μέσω πανδημίας, σας καλούμε έστω και τώρα, να πάρετε πίσω αποφάσεις που καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων.

Σταματήστε να επιφέρετε νέα δεινά στους εργαζόμενους της περιοχής.!

Σας ξεκαθαρίζουμε πως το Εργατικό Κέντρο Β.Σ.Δωδ/σου θα σταθεί εμπόδιο στους σχεδιασμούς αυτούς και θα αποκαλύπτει στους νησιώτες την πολιτική σας επιλογή που είναι αντεργατική και αντιλαϊκή.

Σας γνωστοποιούμε το:

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ:

  • Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, νομοθετική κατοχύρωση της.
  • Να παρθεί πίσω η απόφαση της περιφερειακής αρχής για λειτουργία καταστημάτων όλες τις Κυριακές του 2021 για την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.
  • Μέτρα στήριξης και ανακούφισης ,προστασίας της υγείας των εργαζομένων-ανέργων της περιοχής, από την Περιφερειακή Αρχή σύμφωνα με τις διεκδικήσεις των εργατικών σωματείων.
  • Ωράριο εθνικό, υποχρεωτικό για όλους.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους  σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων υποχρεωτικών για όλους χωρίς μειώσεις μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων, με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.