Σε εξέλιξη η προσπάθεια ανάδειξης των αγροτικών προϊόντων των νησιών μας
Οικονομία
15/03/2021

Συνεχίζεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η προσπάθεια που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια για την πιστοποίηση και ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων στα νησιά μας, καθώς δόθηκε το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και για τα υπόλοιπα που έχουν καταγραφεί.

Ειδικότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου έδωσε την έγκρισή της στην απόφαση που είχε πάρει η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναφορικά με την κατακύρωση του διαγωνισμού στον ανάδοχο που είχε προκύψει, προκειμένου ο τελευταίος να προχωρήσει στην πιστοποίηση και των υπόλοιπων τοπικών προϊόντων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στο ποσό των 148.000 ευρώ.

Πρόκειται για την εταιρεία “WIN ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ” η οποία θα ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης των νέων προϊόντων των νησιών μας στα μητρώα των προστατευόμενων προϊόντων προέλευσης, των προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και των εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων, της ευρωπαϊκής ένωσης.

 

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο της απόφασης της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αναφέρει: «αποφασίζουμε την επικύρωση της νομιμότητας της αριθ. 489/2020 (ΑΔΑ: 94ΨΑ7ΛΞ-320) απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με την Έγκριση πρακτικού αποσφράγισης δικαιολογητικών κατακύρωσης του διαγωνισμού για την «Υπηρεσίες καταχώρησης νέων προϊόντων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα μητρώα ΠΟΠ (Προστατευόμενο προϊόν προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης) και ΕΠΙΠ (Εγγυημένων παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων) της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημειώνεται ότι όπως προέκυψε από τη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε η προσφορά του αναδόχου του έργου, ανήλθε στο ποσό των 101.556 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.  

Mάλιστα η Οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε συνεδρίασή της τον Ιανουάριο αποφάσισε την εξειδίκευση πίστωσης για την προβολή και προώθηση αγροτικών προϊόντων. Η εξειδίκευση αφορούσε την προβολή και προώθηση αγροτικών προϊόντων πιστοποιημένων και προς πιστοποίηση προϊόντων της ΠΝΑΙ μέσα από την πλατφόρμα deligate.gr στην οποία θα δοθούν ειδικά αφιερώματα για το σύστημα παραγωγής των προϊόντων και διαφημιστικά banner. Παράλληλα στην πλατφόρμα vita.gr θα γίνει η προβολή των πιστοποιημένων και υπό ένταξη προϊόντων της ΠΝΑΙ.

 

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019 με γνώμονα την προβολή, την ανάδειξη, την προώθηση και τη διατήρηση της πλούσιας γαστρονομικής κουλτούρας των νησιών της, οργανώνει, συνδιοργανώνει και συμμετέχει: α) σε Εκθέσεις Τροφίμων και Ποτών και β) σε γαστρονομικές εκδηλώσεις, που διεξάγονται στα νησιά της, στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο καθώς και στο εξωτερικό. Έχοντας, λοιπόν, ως παρακαταθήκη του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης» είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει την προσπάθεια ανάδειξης και προβολής των αγροτικών προϊόντων των νησιών.

Στις κατηγορίες ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι ήδη ενταγμένα 22 προϊόντα, ενώ είναι στο στάδιο ελέγχου και οι φάκελοι κι άλλων προϊόντων, που θα πιστοποιηθούν. Όλα αυτά τα προϊόντα θα προβληθούν στις δύο πλατφόρμες, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένες κι έχουν εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες με σκοπό την γνωριμία των αναγνωστών με τα προϊόντα μας.

Τα προϊόντα που θα προβληθούν, που όπως αποφασίσθηκε θα είναι τα πιστοποιημένα και προς ένταξη πιστοποίησης είναι: Γραβιέρα Νάξου, Κοπανιστή, Σαν Μιχάλη, Κρασοτύρι Κω, φάβα Σαντορίνης, Ντοματάκι Σαντορίνης, Φασόλι Κατταβιάς, Πατάτα Νάξου, ελαιόλαδο Ρόδου, Μελεκούνι Ρόδου, λικέρ κίτρο Νάξου και τα κρασιά Μαλβασία της Πάρου, Μοσχάτο Ρόδου Σπινιάλο της Καλύμνου, το Συμιακό Γαριδάκι, τα κριθαροκούλουρα της Καρπάθου και άλλα παραδοσιακά ονομαστά τοπικά προϊόντα.

 

Πηγη: www.rodiaki.gr