Εκτινάχθηκαν οι κρατήσεις μέσω Airbnb – Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση στην Ε.Ε.
Οικονομία
01/06/2021

Στην κορυφή της προτίμησης των επισκεπτών βρίσκεται η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τις κρατήσεις για ακίνητα στην Ελλάδα να εκτινάσσονται κατά 120% στη διάρκεια της περιόδου 16 Απριλίου – 15 Μαΐου, σε σχέση με τις προηγούμενες 30 ημέρες. Κατά την ίδια σύγκριση, στο σύνολο των προορισμών της Ε.Ε., η αύξηση διαμορφώθηκε στο 60%, δηλαδή ο ρυθμός της ανόδου ήταν ο μισός. Μετά την Ελλάδα, ο δημοφιλέστερος προορισμός με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις κρατήσεις είναι η Κροατία (118%), ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία (103%) και η Ιταλία (82%).
Πρόκειται για μια πολύ σαφή ένδειξη της απήχησης τόσο της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού έναντι των υπολοίπων, όσο και των ίδιων των ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων, που όπως φαίνεται αποτελούν βασική επιλογή των υποψήφιων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι κατά την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαΐου, οι κρατήσεις που καταγράφηκαν ήταν κατά 8% περισσότερες συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019. 

Αντίστοιχα, τον μήνα Απρίλιο, ο συνολικός αριθμός των κρατήσεων άγγιξε τις 35.200 – αριθμός ελαφρώς υψηλότερος από τον περυσινό Απρίλιο, όταν το σχετικό μέγεθος είχε διαμορφωθεί σε 34.995. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2019 είχαν καταγραφεί 52.724 κρατήσεις, δείγμα ότι ναι μεν καταγράφεται ανάκαμψη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά υπάρχει ακόμη περιθώριο σημαντικής ανόδου. 

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν προϊόν επεξεργασίας για λογαριασμό της «Κ» από την εταιρεία AirDNA (https://www.airdna.co/), η οποία εξειδικεύεται στην ανάλυση των δεδομένων των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Συγκρατημένη επιστροφή ιδιοκτητών στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η απήχηση των ακινήτων βραχυχρόνιων μισθώσεων τη φετινή τουριστική περίοδο φαίνεται πως θα είναι δεδομένη. Εφόσον συνεχιστεί αυτή η τάση, είναι σαφές ότι το φετινό καλοκαίρι θα μπορούσε, δυνητικά, να λειτουργήσει ως εφαλτήριο σημαντικών εξελίξεων για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων και ενδεχομένως να παρακινήσει εκ νέου ορισμένους από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αποχώρησαν από τον κλάδο την τελευταία διετία.

Ηδη, τον Απρίλιο ο αριθμός των ενεργών αγγελιών (με τουλάχιστον μία κράτηση τις τελευταίες 30 ημέρες), σε πανελλαδικό επίπεδο αυξήθηκε σε 101.915 ακίνητα (πλήρεις κατοικίες), έναντι 88.970 τον Μάρτιο. Καταγράφηκε δηλαδή μια αύξηση κατά 14,5% σε μηνιαία βάση. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι ενεργές αγγελίες ακινήτων τον φετινό Απρίλιο ξεπέρασαν κατά 3% ακόμα και τον Απρίλιο του 2019, όταν το σχετικό νούμερο είχε διαμορφωθεί σε 100.171 αγγελίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο απόγειο της αγοράς, τον Αύγουστο του 2019, λειτουργούσαν στην Ελλάδα 136.366 καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Τον περυσινό Ιούλιο, που ήταν ο καλύτερος μήνας του 2020, ήταν διαθέσιμα μέσω των σχετικών ψηφιακών πλατφορμών 121.949 ακίνητα. 

Πηγή: kathimerini.gr