Εστίαση: Ξεκινούν οι πρώτες πληρωμές-Συνεχίζονται οι αιτήσεις
Οικονομία
02/07/2021

Λίγες μόνο μέρες απομένουν έως ότου ξεκινήσουν οι επιχορηγήσεις για τους επαγγελματίες της εστίασης.

Τα ποσά που τους αναλογούν από τα κεφάλαια επανεκκίνησης θα μπουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Το παραπάνω ισχύει για όσους έχουν υποβάλει αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, ενώ όσοι δεν έχουν σπεύσει μέχρι στιγμής, είναι σε θέση να προχωρήσουν κατά τις επόμενες ημέρες.

Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να εξασφαλίσουν κεφάλαια κίνησης έως το τέλος του ερχόμενου μήνα.

Το Δημόσιο αναμένεται να χορηγήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ σε 18.000 επαγγελματίες της εστίασης, με το πιθανότερο σενάριο να περιλαμβάνει την πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Προϋποθέσεις

Για τους επαγγελματίες της εστίασης το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δε θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι μη επιστρεπτέα και ακατάσχετα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis , ενώ προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου 2021.

Οι επιχειρήσεις της εστίασης θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
– Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών έως την 31.12.2020

– Να έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Κεφαλαίου 6: «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ»

– Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών του έτους 2020 ποσοστού 30%, τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.

Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) του φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020.

Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.

Έλεγχος πελατών

Με μια ψηφιακή εφαρμογή η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις 10 Ιουλίου και θα «κατεβάζουν» οι επιχειρήσεις δωρεάν από gov.gr, θα γίνεται ο έλεγχος των πελατών για την είσοδό τους στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και χώρων ψυχαγωγίας από τις 15 Ιουλίου.

Οι επιχειρήσεις, μέσω αυτή της εφαρμογής, θα επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών τους στους covid free χώρους (αμιγείς) και αντίστοιχα των ράπιντ ή μοριακών τεστ στους μεικτούς.

Πηγή: www.in.gr